• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Nowa praca, ciąża a macierzyński

Nieprzejrzysta

Zaciekawiona BB
Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.

reklama
Jeżeli umowa kończy się po 12 tygodniu ciąży to mają obowiązek przedłużyć umowę w pracy do dnia porodu. Z tego co wiem, macierzyńskie w tym wypadku też się należy

Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.
A skąd plan, że po 4 miesiącach pracy pójdziesz na chorobowe? Już teraz wiesz, że będziesz tego wymagać? Macierzyński (o ile będzie Cię obowiązywać umowa) będzie naliczone z tych przepracowanych miesięcy. Na bezrobociu masz tylko opłacaną składkę zdrowotną a nie społeczne.

Będą brane te miesiące, które przepracowałaś w nowej pracy. Nie będzie to zatem średnia z 12 m-cy, a tylko z tych 4 co przepracujesz.

I generalnie spodziewaj się kontroli z ZUS.

Chciałabym jak najdłużej, czyli te 4-5 miesięcy. O ile zdrowie pozwoli. Mam arytmie serca i boję się że może się nasilić. Czyli jak bym przepracowała 5 miesięcy po 4 tys. To 20 tysięcy podzielić na 12 miesięcy i miałabym wtedy 1600 zł?

Kontroli zus się nie boję, luzik. Słyszałam o różnych przekrętach i nikogo nie mieli 🙄
Jeżeli Twoje chorobowe będzie miało podstawy to ok. Ale całe postępowanie może ciągnąć się w czasie i świadczenia będą wstrzymane na cały ten okres. Tak jak pisała witch, jeśli pasuje Ci życie bez środków przez dłuższy okres to na chorobowe możesz iść od razu.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry