reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

O nas

To jeszcze ja się przedstawie (lepiej późno niż wcale :) ) Mam na imię Agnieszka, 25 lat od lipca 2005 jestem mężatką. Rok temu przeprowadziłam się z mężem w moje rodzinne strony i mieszkamy u moich rodziców. Wiosną zaczynamy budowę własnego domku, wymarzonego, z ogródkiem ;D Na razie syndrom wicia gniazda sprawił, że pzrestawiam do góry nogami dom rodziców :laugh:
Czekamy na narodziny naszego cudu - Hani.

reklama
Witaj nineczko ;D i zapraszamy do paplania....buziaki dla przyczłej mamy i brzucholka ::)chłopiec czy dziewczynka- ja juz sie pogłubiłam kto kogo ma- czy w listopadówkach wiecej facetów czy bab :laugh:

a- dopiero zauwazyłam ze dziewczynka- hania- sliczne imie ;Dja ost mam problemy z pamiecia, zauwazaniem czego a czasem z wysławianiem sie- zalezy od dnia- zwalam ze to wszystko na ciąze ;D

Nineczko zapraszamy do nas milo bedzie z nami podyskutowac obiecuje...
Proponuje Ci zgloszenie sie do naszej kolezanki internetowej Megusek w celu uaktualnienia listy... milej zabawy z nami zycze... ;D

I jeszcze ja :)
mam na imię Anita i jestem w 28 tygodniu ciąży. Przede mna ostatni akademicki rok prawa na UMCS'ie . Niepoprawna ze mnie optymistka , która wyznaje zasadę " chcieć znaczy móc " , ale nie " po trupach do celu " . Dlatego mi.in. 17 października , tj. miesiąc przed porodem zamierzam zdać egzamim na wymarzone prawo jazdy .
Uwielbiam czytać , zwłaszcza Stephen'a Kinga , gram na saksofonie ( niestety już tylko dla siebie ) , a moja największa pasja ( prócz prawa ) to astronomia - udało nam się stworzyć przydomowe obserwatorium artronomiczne - super sprawa .
Studjuję zaocznie , pracuję , wraz z meżem rozpoczeliśmy budowę naszego wymarzonego domeczku no i najważniejsze przygotowuję się do roli mamy ... ach ... już nie mogę się doczekać , kiedy przyjdzie na świat mój syneczkek Mikołaj ::)

Cześć Anita!
Jak ja cholernie lubię saksofon...(znaczy jak ktoś na nim gra...),bo sama "tylko" słucham...
Doradź mi proszę, w sprawie zakupu "domowego" teleskopu..Na co zwracać uwagę przy kupnie, żeby taki lajkonik jak ja mógł coś wypatrzeć na nieboskłonie...

reklama
Zanim zdecydujesz się na zakup sprzetu do obserwacji , musisz dokładnie sprecyzować kilka spraw :
1) co zamierzasz na niebie oglądać ? - dla poczatkujących polecam jasne obiekty ( Księżyc i widoczne nawet gołym okiem planetki : Mars , Jowisz , Saturn ) - niewielki refraktor będzie najwłaściwszym rozwiązaniem. np. już taki o średnicy 70 mm i dobrej jakości optyki daje bardzo ładne obrazy, pozwalając odkryć wiele interesujących szczegółów na tych obiektach - księżyce planet , czy kratery na Księżycu. Jeżeli jednak już teraz interesują Cię mniej widoczne obiekty ( mgławice , galaktyki , czy gromady gwiazd ) to najodpowiedniejszy będzie teleskop zwierciadlany o średnicy lustra 110 - 150 mm lub refraktor o światłosile mniejszej niż 1/10 i średnicy obiektywu 90 - 100 mm.
2) ile zamierzasz na teleskop wydać pieniążków - ja na swój obecny teleskop kaskę zbierałam dwa lata .
Nie polecam kupować teleskopu w supermarkecie , czy nawet w sklepie z opytką , ponieważ ( wierz mi ! ) nie znajdziesz tam kompetentnej osoby , która doradzi Ci przy wyborze , za to z pełną świadomością i odpowiedzialnością polecam internet - kluby miłośników , czy fora astronomiczne to idealne miejsce do znalezienia superżyczliwych osób , które z sercem na dłoni pomogą Ci przy wyborze odpowiedniego dla Ciebie teleskopu . :)

Do góry