ROXI też ostatnio o probiotyku myślałam. NICE, ELUSIA dołączam do pytania ROXI. ja Alicji wczesniej bio-gaję podawałam i ładnie na trawienie działała. Ale odkąd zaczęły sie u nas poważne problemy z alergią przestałam jej organizm probiotykiem wspomagać i nie ukrywam, że chciałabym jednak wrócić do tej opcji.
a o Latopicu znalazlam to:
"Lactopic jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera trzy szczepy wyjątkowo dobranych, żywych bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Latopic stosuje się w postępowaniu dietetycznym w atopowym zapaleniu skóry (AZS). AZS charakteryzuje się zmianami skórnymi przebiegającymi ze świądem.
Udowodniono, że u osób z AZS bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać korzystnie na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.
Lactopic przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza. Preparat nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu."