reklama

Obawy dotyczące niemowląt

a ja daję "jak mi sie przypomni" :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: tj. co 2gi dzień jakoś. O tych nowych zaleceniach też słyszałam i nawet dr na wizycie kiedyś nam o tym mówił, że wit.D należy jak najdłużej dzieciom podawać.

reklama
My też podajemy 1 kroplę devikapu dziennie(o ile nie zapomnę;-) ) Też nam lekarz powiedział,że teraz inne zalecenia i że latem też trzeba dawać,bo jakieś badania robiono na dzieciach w Afryce,którym słońca nie brakuje,a niedobory wit.D miały i że to nie jest chyba prawda z tym słońcem.

Dzięki dziewczyny za odpowiedź, my do roku podawaliśmy tak jak kazała pediatra.
Ciemiączko zrośnięte, i sama nie wiem czy jej podawać na własną rękę czy dopytać jeszcze innego pediatry.

kaniu nasz lekarz mówił że nawet jak ciemiączko zarośnięte to nie zaszkodzi w sezonie zimowym podawać chociaż jednej kropli dziennie, bo w tym sezonie brak słoneczka.

nasza pediatra na ostatniej wizycie pytała ile Natalka ma zębów, to je powiedziałam , że 4 to kazałą podawać dalej Devikap ( ciemiączko zrośnięte), także myślę , że ta witabmina to ogólnie na rozwój wpływa i aby uniknąć krzywicy powinno się podawać do 2 roku życia. Braki witaminy D powodują, że wapń sie nie wchłania z jelita. Jej braki w póżnijeszym wieku mogą powodować płaskostopie, wady kręgosłupa i budowy klatki piersiowej.Także myslę, że nawet podawanie co dwa dni jest dobre, niż całkowite zrezygnowanie zwłaszcza teraz w zimie. Ale co lekarz to inne praktyki lekarskie:eek:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry