reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
U Łukasza pojawiła się taka gęsta konsystencja ( nie wiem czy to ropka, bo nigdy nie miałam z tym do czynienia) o kolorze żółtozielonkawej. Szczególnie w kąciku oczka albo na dolnych powiekach. Dość często się mu pojawia i to w sumie tak od 3 dni. Miałyście z tym do czynienia? Ropka z oka świadczy o zapaleniu spojówek? Udać się lepiej do lekarza i niech to obejrzy?

mała mi, ja osobiście wole iść do lekarza jak coś się dzieje niepokojącego. przemywasz mu oczka rumiankiem czy czymś innym czy tak po prostu wodą?
ropa chyba z reguły swiadczy o jakimś zapaleniu czy stanie bakteryjnym, ale mi do speca daleko więc...

kania, byłyście u lekarza???
ragna, chlebkiem odkurzacz karmiła?:-D:-D:-DEJ!!! to niegłupie!!! jakby tak mojej pokazać takie cuś to moze przestałaby sie bać?! jak to zadziała to masz u mnie drina:tak::-)

mała mi mógł zatrzeć oczko brudnymi łapkami, o infekcje oczek wcale nie trudno. Może to być też zatkany kanalik łzowy - wtedy polecam masaż palcem takiego kanalika (Iś miała takie problemy jako maluszek i dzieki temu szybko sobie poradziłysmy). Opuszek palca serdecznego kładzie się tuż nad kącikiem wewntrznym oczka i delikatnie uciskając przesuwasz w dół - jesli wyjdzie więcej ropki - to prawie na pewno zatkany kanalik. Ja tak miałam masowac jak najcześciej i ropkę ścierać wacikiem zamoczonym w rumianku.

alicja dzięki za te wskazówki, przed chwilą zrobiliśmy to o czym pisałaś i z jednego oczka nam więcej ropki wyszło a z drugiej nic. Spróbuję jeszcze rano. Jeśli nic się nie zmieni to pójdziemy do lekarza żeby to oglądnął.
ida tak masz rację ropa świadczy o jakiejś infekcji bakteryjnej tak więc pewnie poprzecierał brudnymi rączkami oczka. A przemywam mu solą fizjologiczną i rumiankiem.

Slońce im częściej będziesz mu przemywać tym lepiej dla niego bo i ropka sie zbierac nie bedzie i sie rzęski nie skleją. jeszcze przed snem, go przytul do siebie, pomasuj mu te kąciki, i wytrzyj ciepłym wacikiem. mam nadzieje ze to tylko jakaś drobnostka i już jutro bedzie lepiej :*

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry