reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Najlepiej właśnie wyczesywać grzebieniem z twardym włosem a wcześniej wyoliwkować. A jeśli na włoskach to posmarować oliwką a potem ubrać czapeczkę i po 20 minutach wyczesać. Kilka razy dziennie tak robić i przed kąpielą żeby potem dobrze wymyć główkę po wyczesywaniu.

U mnie była dość mocna ciemieniucha bo jakoś jej nie zauważyłam i dopiero jak mocna była to załapałam że cosik nie tak i czesałam dużo szczotką włosia i ze 2 razy oliwką posmarowałam. Ale generalnie przy tym czesaniu super schodzi i od razu główka się masuje i poprawia się krążenie krwi co zapobiega tworzeniu sie ciemieniuchy :) U mnie po tym czesaniu prawie juz nie ma śladu

U nas zrobiła się ciemieniucha po powrocie ze szpitala, bo długo główki nie myliśmy. Lekarka poradziła posmarować podgrzaną ciekłą parafiną i zostawić na pół godziny pod czapeczką. Później wyczesać to szczoteczką do zębów z miękkim włosiem. Po dwóch takich zabiegach prawie nie ma ciemieniuszki.

Dziewczyny nie wiem już co mam robić. Mały dziś znów cały dzień ma zgona. Na sero zaczynam się tym martwić. Rano wstał był wesoły,trochę sie z nim pobawiłam (jakies 40min) i poszedł spać. Potem sama go obudziłam na jedzenie, położyłam na macie bo doszła,ale zaraz zaczął marudzić wymiotował trochę i poszedł spać gdzies o 12. Około 15 nadal spał więc zaczęłam go przebierać i dałam butlę ale był zamulony i jadł trochę na śpiocha i w ogóle zanim do końca zjadł to już spał. Próbowałam go rozbudzić po tym jedzeniu, chodziłam z nim rękach,śpiewałam, łomotałam mu grzechotkami przy uszach to tylko się skrzywiał ale nawet pczu nie otwierał i tak spał prawie do 18. Obudził się, trochę poprzyglądał zabawkom na macie, dałam mu jeść i w trakcie jedzenia zasnął i nawet nie skończył. Normalnie je 130ml, a zjadł tylko 70 i śpi dalej. Nawet nie beknął bo totalny zgon. Kurde nie wiem już co robić, ale dziwne to. Takie zachowanie jest normalne u noworodka,a on ma już 2 miesiące,no i wcześniej był zdecydowanie bardziej aktywny...

nice-girl-pewnie nie ma powodow do niepokoju, ale dobrze, ze jestes czujna!:) Zadzwon rano do przychodni i omow sprawe ze swoim pediatra. Albo do jakiegos prywatnie. Moze umow sie na wizyte, jesli konsultacja telefoniczna nie wystarczy. Moze zbadanie mu cukru, jak pisalas, jest dobrym tropem. Zawsze mozesz to zrobic na wlasna reke i juz z wynikami isc do lekarza.

reklama
nice-girl mój też ostatnio miał taki dzień, tylko spał i spał a na dodatek mało zjadał w porównaniu do tego co zawsze. Nawet chodziłam i mu gorączkę mierzyłam na śpiocha,ale było ok. Mąż mówił że niepotrzebnie się nakręcam, bo po prostu widocznie ma ochotę na taką ilość snu.
Zrób tak jak Ci radzi moriam, konsultacja z lekarzem albo zbadaj mu poziom cukru we krwi. Lepiej być czujnym,ale według mnie wszystko jest w porządku.

natolin lepiej nie kupuj oliwki J&J, nas uczuliła wrrr.... lepiej chyba wziąć z innej firmy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry