reklama

Odskocznia;))))

reklama
Anulka - skrzydełka lub pałeczki na ryżu:
Składniki:
  • ok. 1 kg skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu
  • 2-3 cebule
  • przyprawy:
  • bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka
  • sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
  • sos:
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 szklanek wody,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki vegety,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 kostka masła,
  • 6 łyżek ketchupu.
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Skrzydełka myjemy i osuszamy. przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy.
skrzydełka smarujemy marynatą.
zostawiamy na 2 godziny.
surowy ryż wysypujemy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojone w plastry cebule, następnie układamy skrzydełka.

Przygotowanie sosu:

masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i ketchupem. wlewamy wodę. NIE GOTUJEMY.
Skrzydełka zalewamy sosem.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70 minut w temp. 200 0C. gdy skrzydełka się zarumienią przewracamy na drugą stronę.

Ja odchudzam przepis i daję pół kostki masła i też jest pyszne.

Anulka - jak zalejesz ten ryż zalewą, to się zdziwisz, że wszystko maksymalnie pływa na blasze. Tak ma być. Ryż wchłonie tą całą wilgoć i nabierze smaku przypraw i masełka. Zapomniałam jeszcze dodać, że ja blachę wykładam folią aluminiową, żeby łatwiej domyć blachę. Składam dwa arkusze folii i je łączę, potem rozciągam na blasze a następnie z boczków robię rynienki i wtedy sos nigdzie nie ucieka.

Kobietko - ja też na razie tylko jeden posiłek, bo się nie zaopatrzyłam w żadne owoce ani jogurt. Muszę wytrzymać do obiadu a obiad ... chyba o 4-tej dopiero :szok:

reklama
u mnie padał deszcz jakas godzine temu a teraz tak sypie ze hej:-))), tylko pewnie ślisko bedzie:-(. A w jakie najwyższe miejsca wchodziłaś?

Kobietka juz pewnie młóci bażanta ha ha :-D:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry