reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Odstawiamy od cycusia

JA MYŚLE ŻE CZŁOWIEK JEST BARDZO ELASTYCZNY I DOŚĆ ŁATWO SIĘ PRZYZWYCZAJA - JAK KARMIŁAM TO NIE MOGŁAM SOBIE WYOBRAZIC NIEKARMIENIA I STRASZNIE BYŁO MI ŻAL ODSTAWIANIA A TERAZ NIE MOGĘ SOBIE WYOBRAZIĆ KARMIENIA :) ZWŁASZCZA TAKIEGO KLOCKA
no i powiem szczerze że nie bardzo mi się podoba jak widzę w parku mamusię z takim ponad 18 miesięcznym klockiem przy cycu - karmi go i usypia- uważam że nie daje swojemu dziecku dorosnąć bo taki widoczek jest jak najbardziej ok ale z kilkumiesięcznym dzieckiem a nie prawie 2 letnim... ale nie chcę tym nikogo urazić bo możecie mieć inne zdanie :) ja tam zawsze unikałam takich sytuacji - tzn przyzwyczajania do takiego uspokajania i usypiania na placu zabaw - nawet jak karmiłam dużo młodszego Lolka

Basia, mam identyczne zdanie jak Ty:tak:

reklama
JA MYŚLE ŻE CZŁOWIEK JEST BARDZO ELASTYCZNY I DOŚĆ ŁATWO SIĘ PRZYZWYCZAJA - JAK KARMIŁAM TO NIE MOGŁAM SOBIE WYOBRAZIC NIEKARMIENIA I STRASZNIE BYŁO MI ŻAL ODSTAWIANIA A TERAZ NIE MOGĘ SOBIE WYOBRAZIĆ KARMIENIA :) ZWŁASZCZA TAKIEGO KLOCKA

Dokladnie tak :-):-):-)

Ja tak samo jak Sylwia:-) i nie wiem czy dawanie cycka dziecku jak jest strasze nie pozwala mu dorastac . Co do mamy na placu zabaw to coz kazdy ma swoje metody ( sama nie preferuje takiej ) inni daja smoczka , pieluche lub mese innych "uspokajaczy" a ta pani wlasnie za narzedzie wyciszenia swojego dziecka wybrala cycka .............

Mnie tez widok takiego np. trzylataka ze smokiem troche w oczy razi. A juz nie wspomne o starszakach w pampersach - a ostanio tak na oko to czterolatke widzialam. Wiem, ze czasem nie jest latwo nauczyc/oduczyc ale jednak jakos tak niemal automatycznie pojawiaja mi sie niezbyt pozywywne odczucia na taki widok.

Hmmm Sylwia, chyba jednak dziecko z małym smoczkiem to co innego niż z cycem i mamą :-D
A tak na poważnie, to każdy robi tak, jak uważa za słuszne. Ja też nie wyobrażam sobie karmić piersią w tym wieku, ale znam kobiety, które karmiły do 3 a nawet 4 roku życia. Tylko że pojawiały się problemy tego typu, że dziecko nie patrząc na to, gdzie się znajdują, potrafiło podbiec do mamy, podciągnąć jej bluzkę lub sukienkę (!) do góry i przyssać się do cyca... Nie rozumiało, dlaczego wolno ssać cycusia tylko wtedy, kiedy mama pozwoli, bo ono miało ochotę poprzytulać się akurat w tej chwili...
Zresztą w ogóle ze starszymi dziećmi trzeba bardzo uważać na to, co się robi czy mówi. Dwuletni synek mojej znajomej któregoś dnia chwycił za nóż i chciał sobie odciąć siusiaczka - bo kąpał się na co dzień z mamusią i widział, że ona "czegoś takiego nie ma" :szok:

reklama
Do góry