reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Medeuska, zamiast hippa polecam Fito Mix IV, do zaparzania. Tani (około 6 zł za opakowanie) a znacznie lepiej działa. Ja nadal walczę z moimi cyckami ;-) Wprawdzie nie ma na nim napisane, że jest na laktację, ale kiedyś było.

Asieńka, to dobrze, że się zagoiły.:tak:

Abejka, a jak Twoje zapalenie? Przeszło?

reklama
no i mam problem- wczoraj sie cieszyłam że juz nie mam tak zawalonych piersi,ze nawal sie skonczyl mi ze w koncu sie wszystko ureguluje, a tu taka kicha....
w nocy juz mialam strasznie mało pokramu- maly mie meczyl ppółnocy wisząc na obu cycach na zmiane a w dzien t juz miałam cakowite flaki non stop i teraz raczej tez nci mi nie przybiera....:eek::eek: caly dzien mi ay plakal wisiacł na cycach co chwile troszke mu wyleciało zawsze i nic wiecej:confused2: w koncu o 19 musiałam mu dac butke jak dalej cały czas plakał....:-(
kupilam herbatke z hipp na laktację ale tez ero odezwu po niej- więc chyba zostaje karmienie butlą:-:)-(
a mówiłam dzsiaj połonej że mi pokarm zanika-kazała na słe karmić dziecko piersia- taaaa i zagłodzić może:eek:
mały zjadł mi o 19 jedną 90 i po kąpieli o 20 drugą boroczek:eek::eek::eek::eek:

a kroczze mis ie ładnie goi juz-mialam obrzęk, posedl mi jeden szew i troche se rozwaliła ranadllatego mnie tak bolało ale traz sie juz ładnie goi i jak przyjdzie w pryszlym tygodniu położna jeśi misie jeszcze nie rozpuszczą to mi usunie resztki- no nic to ja ide spać - w koncu udało mi sie choć troche ponadrabiac i popisac, ale jestem taka niewyspana po tej nocy ze i tak wszystko jakos tak nieobecnie robie:eek:

dzisiaj bedzie pewnie lepsze nocbo mały na butli to raz czy dwa razy sie go obudzi, nakarmi i nie bedzie jedno karnienie trwalo 2 godz tylko 10 min:sorry: jedyny z tego plus......................

a przed urodeniem tak sie zapierałam że nie bede miala wyrzutów sumienia zeby nie karmic piersią i że wole dawac butle i zapalić fajke- a traz zrbiłabym wszystko żebymieć ten zasrany pokarm- a tu ani odciąganie ani ciągniecie małego godzinami całydzien i noc ani herbatka na laktację nie pomaga:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Meeduska, nie zalamuj sie, tylko pij dalej herbatke. U mnie tez byly flaczki i myslalam, ze nic tam nie ma... ale jak powiedziala Abejka - to nie beda zawsze kamienie! Byly flaczki i bylo mleczko. A herbatka nie pomoze odrazu... u mnie zaczela dzialac dop po 2 dniach picia. Nie poddawaj sie!

A ja mam taki problemik.. maly mi sie odparzyl troszke w pachwinkach. Pojawily sie tam krostki, takie jak na buzce czy innych czesciach ciala kiedy zjem cos co mu nie podchodzi... takze to mnie raczej nie martwi... ale skorka jest tam lekko czerwona, i jak dzis starlam mu sudocrem z tego miejsca, zeby posmarowac na swiezo, zeszlo nawet troche naskorka :baffled: Nasmarowalam benphatenem tym razem...
Niewiem czy przy takich rzeczach nalezy jakos dzialac na wyzsza skale, czy poprostu dalej smarowac benphatenem i czekac az przejdzie?
Nie chce go zaniedbac, a nie jestem zbyt doswiadczona :sorry2:

dzieki dziewczyny
pije herbatke- troszke mi sie tam tego pokarmu zbiera ale jak mały wydoi oba cyce do zera to i tak jest głodny i musze mu dać jeszcze butle zeby zasnął- no ale lepsze karmienie mieszane niż tylko butla:tak::tak::tak:
najgorzej, że on sie zaczyna przyzwyczajać do butli i sie wkurza jak ma łapać cyca- zaczyna sie ddenerwować i zachowywać jakby nie umiał jeść z cyca tak jak na początku po porodzie i mam 15 min najpierw łapania cyca i dopiero potem zaczyna jeść- a moe czasem nawet więcej:baffled:
ciekawe jak będzie z moją cierpliwością jak tak dalej pójdzie...:sorry2:

Asheara niestety nie pomogę, bo mój nie ma (na szczescie- tfu tfu) takich problemów:no:
Ale myslę, że możesz 1-2 dni poczekać i poobserwować czy sie poprawia po tym:tak:

Za to skóra mu schodzi z rączek i stópek mimo że non stop smaruje mu oliwką.... ale czytałam że Catedra też tak miała więc se aż tak nie martwię...
a położna mi kazała na to kupić Ouilatum do kąpania:sorry2: ale z całego ciała mu schodziła płatami a teraz już tylko z rączek i stópek więc na pewno tego nie kupie, bo myślę że wystarczy oliwka:sorry2::sorry2:

Za to skóra mu schodzi z rączek i stópek mimo że non stop smaruje mu oliwką.... ale czytałam że Catedra też tak miała więc se aż tak nie martwię...
a położna mi kazała na to kupić Ouilatum do kąpania:sorry2: ale z całego ciała mu schodziła płatami a teraz już tylko z rączek i stópek więc na pewno tego nie kupie, bo myślę że wystarczy oliwka:sorry2::sorry2:

medeuska to normalne u noworodków, że im skórka schodzi... jakbyś 9 miesięcy pływała to też by Ci naskórek zszedł...

oliwka podobno wysusza dlatego kupiłam balsam do ciała nivea sensitive... polecam jest rewelacyjny:tak:

dobre na odparzenia jest podobno kąpiel dziecka w nadmanganianie potasu (kalium coś tam coś tam)...

odkąd wyszliśmy ze szpitala kapię małą w płynie johnsona i dodaja do tego jedną tabletkę tego nadmanganianu (woda robi się różowa), potem robimy masaż z użyciem balsamiku (moje dziecko uwielbia masaż stópek) i mała nie ma żadnych problemów skórnych, żadnych krostek ani odparzeń...

dziewczyny czy wasze dzieciaczki też przyjmują witaminę K i D?
jakie preparaty stosujecie? nam pani doktor przepisała vitaK i vitaD... mała nawet nie marudzi przy podawaniu...

a tak swoją drogą chciałam baaardzo polecić te nowe białe pampki... cudownie wchłaniają rzadką kupkę... co prawda są najdroższe z całej oferty pampersów ale naprawdę warto...

i jeszcze jedno pytanie: ile Wam schodzi chusteczek przy przewijaniu? bo nam idą dwie paczki w tydzień :/

Ostatnia edycja:
catedra ja dawałam vita k, ale teraz jak go dokarmiam modyfikowanym to nie daje, bo polożna powiedziała że nie wolno wtedy - bo niby w tym mleku juz coś tam jest i że to tylko dla dzieci karmionych piersią.. wiec nie wiem, poki co nie podaje- a pewnie małemu nie bedzie starczało moje mleko więc juz chyba wogóle nie bede podawać- tylko dwie kapsułki zużyłam paczki:dry: a paczka 31zł:baffled::baffled:

co do chusteczek to rorzutna jesteś:-D mi w tydien poszła jedna paczka- a nie oszczędzam na nich:-D:-D

co do masażu- to nie marznie Twoja mała po kąpieli przy tym masażu? ja to staram sie jak najszybciej małego posmarowac i ubrać bo płacze i mu sie wargi trzęsą z zimna biedakowi- mimo że go otulam szlafrokiem i odkrywam tylkoto co akurat robie czyli np pepek czy na szybko nasmaruje oliwką....

Medeuska, zamiast hippa polecam Fito Mix IV, do zaparzania. Tani (około 6 zł za opakowanie) a znacznie lepiej działa. Ja nadal walczę z moimi cyckami ;-) Wprawdzie nie ma na nim napisane, że jest na laktację, ale kiedyś było.

Asieńka, to dobrze, że się zagoiły.:tak:

Abejka, a jak Twoje zapalenie? Przeszło?

mnie też Fito MIX pomaga choć na chwilkę, ale cieszę się, że choć trochę mogę dać małej cyca. Mnie położna mówiła jeszcze, że ważna jest dieta i odżywianie jeśli karmisz piersią. Pięć malutkich posiłków dziennie plus Fito Mix powinnien Medeusko załatwić sprawę, choć bez sensu się wymądrzam, bo jak piszę u mnie też problemy większe i mniejsze z karmieniem są. I niestety też butla w ruch idzie.

medeuska to normalne u noworodków, że im skórka schodzi... jakbyś 9 miesięcy pływała to też by Ci naskórek zszedł...

oliwka podobno wysusza dlatego kupiłam balsam do ciała nivea sensitive... polecam jest rewelacyjny:tak:

dobre na odparzenia jest podobno kąpiel dziecka w nadmanganianie potasu (kalium coś tam coś tam)...

odkąd wyszliśmy ze szpitala kapię małą w płynie johnsona i dodaja do tego jedną tabletkę tego nadmanganianu (woda robi się różowa), potem robimy masaż z użyciem balsamiku (moje dziecko uwielbia masaż stópek) i mała nie ma żadnych problemów skórnych, żadnych krostek ani odparzeń...

jakie preparaty stosujecie? nam pani doktor przepisała vitaK i vitaD... mała nawet nie marudzi przy podawaniu...

a tak swoją drogą chciałam baaardzo polecić te nowe białe pampki... cudownie wchłaniają rzadką kupkę... co prawda są najdroższe z całej oferty pampersów ale naprawdę warto...

i jeszcze jedno pytanie: ile Wam schodzi chusteczek przy przewijaniu? bo nam idą dwie paczki w tydzień :/

SORRY że post pod postem
mnie Pani doktor powiedziała tak co do witamin. D dostaje od wczoraj codziennie, a K przy karmieniu mieszanym jak u nas jedną na dwa dni.
te nowe Pampersy rzeczywiście b.dobre-używamy. A co do chusteczek... Ja po kupie myję Biance pupe wodą-choć nie zawsze,bo jak narobi "po pachy" to nie mam czasu z miseczką wody świrować. a normalnie nie wiem jak to robię jedną chustkę mam na jedno przewijanie, u D. trochę gorzej, bo on jeszcze wprawy nie ma i wali chusteczek ile wlezie.

catedra ja dawałam vita k, ale teraz jak go dokarmiam modyfikowanym to nie daje, bo polożna powiedziała że nie wolno wtedy - bo niby w tym mleku juz coś tam jest i że to tylko dla dzieci karmionych piersią.. wiec nie wiem, poki co nie podaje- a pewnie małemu nie bedzie starczało moje mleko więc juz chyba wogóle nie bede podawać- tylko dwie kapsułki zużyłam paczki:dry: a paczka 31zł:baffled::baffled:

co do chusteczek to rorzutna jesteś:-D mi w tydien poszła jedna paczka- a nie oszczędzam na nich:-D:-D

co do masażu- to nie marznie Twoja mała po kąpieli przy tym masażu? ja to staram sie jak najszybciej małego posmarowac i ubrać bo płacze i mu sie wargi trzęsą z zimna biedakowi- mimo że go otulam szlafrokiem i odkrywam tylkoto co akurat robie czyli np pepek czy na szybko nasmaruje oliwką....

i ta paczka wystarcza na miesiąc i co miesiąc minimum 60 zł na witaminki:baffled: a co do tych chusteczek to młoda tyle robi w pieluchy niestety:sorry2:

co do masażu to mimo tego, że w domu jest baaaaardzo nagrzane bo jest 24-25 stopni cały czas to młoda i tak marznie... a moja księżniczka to się wścieka jak ma mokry ręczniczek więc na lóżku obok siebie rozkładam ręcznik i kocyk a wanienkę stawiam przy łóżku... prosto z wanienki na ręcznik, od razu okrywam, mocno przytulam i osuszam małą:sorry2: musze to robić szybko bo chwilkę póżniej mokry ręczniczek jest beee i wtedy od razu przekładam ją do suchego kocyka i pielucha otwarta pod pupę (bo uwielbiam narobić na kocyk:-p). odkrywam tylko nóżki i masuję i wcieram balsamik, potem odkrywam tylko rączki po kolei a wtedy zakrywam nóżki i tak całe ciałko... trochę gimnastyki ale w sumie młodej baaardzo się ten masaz podoba...

może spróbuj mocniej nagrzać w łazience? u mnie po prostu w domu jest sauna bo obydwie z matką lubimy ciepełko więc i młoda ma wypas:tak:

dziewczyny współczuję ogromnie tych problemów z karmieniem... u mnie na szczęście wszystko działa i teraz prócz nocnego nawału i mokrych bluzek nie mam większych problemów...

polecam wkładki laktacyjne johnsona i babyono.... inne się nie nadają do niczego... co nie zmienia faktu że opakowanie 50 szt starcza mi na 5 dni :/ porażka...

myślałam, że na pieluchy nie wyrobię a z tymi wkładkami to gorzej niż z pampkami...

Karolinusia... to ja w takim razie niewprawiona jestem :p

Ostatnia edycja:
Dziewczyny tormentiol mozna stosowac nie dłuzej niz tydz.Jak połozna kazała mi go stosowac to po przeczytaniu ulotki spanikowałam i zadzwoniłam do niej ale mnie uspokoiła.Pediatra w piatek tez Jesli zachodzi potrzeba spokojnie mozna stosować.Mała dostaje vitak a od 3 tyg ma dostawac vitad i cebion multi.No i dajemy esputicon bo kolki sie zaczęły,jeszcze nie takie mega jak miał J. ale ju z ja bardzo mecza.I n ie ma na to wpływu moja dieta bo bardzo uwazam,tylko taka chyba maja urode.To samo z pupa.Nie używamy zadnych chusteczek,bo pom kązdych były ogromne problemy ,tylko rumianek albo przegot woda i jest ok.No i zaleznie od stanu pupci tormentiol,sudocrem albo linomag.
Problemów z karnienie na szczęście zadnych nie mam ale to mnie nie dziwi bo J tyle czasu karmiłam a jak ostatnio powiedziała połozna zlaktacja jest jak z jazda na rowerze-tego sie nie zapomina;-):-DI tak jak pisały dziewczyny-medeusko cycki nie zawsze sa jak kamienie!!moze sie nam wydawać że nic w nich nie ma a małenstwo i tak swoje wydoi!!

reklama

Ania dostała zastrzyk z witaminy K w szpitalu po urodzeniu:-), a witaminkę D jej sama podaję, bo w końcu cyckowe dziecko jest:-D:-D:-D

Do góry