reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

reklama
mi każdy mówi że takiemu maleństwu to nic nie mozna dawać...ehh
a co to ten probiotyk i od kiedy można podawac? mój mały ma 9 dni czy mogę dać mu czy to bezpieczne i czy na recepte to sie wykupuje czy bez?

Probiotyki można podawać od pierwszego tygodnia życia maleństwa. Są to specjalne bakterie, które regulują procesy w przewodzie pokarmowym, a prebiotyki (lacidobaby ma jedne i drugie) w jelitach. Są dostępne bez recepty.

A co z odbijaniem po jedzonku? Moja wlasnie wtedy najczęściej się wybudza :-(
Ja odbijam Damianka na ramieniu i najczesciej przy tym zasypia:tak:potem tylko ukladam go w lozeczku na bok i zasypia od razu (czasami chwile powzdycha,pogaworzy..) ale jest tak jak dobrze poje;-)
Dziewczyny kiedy zmieniacie pampersy na numer 2? Ja narazie stosuje dalej te dla newborna ale czasami zamiennie "przymierzam" te wieksze (w koncu maly ma ponad 4kg500..).

Probiotyki można podawać od pierwszego tygodnia życia maleństwa. Są to specjalne bakterie, które regulują procesy w przewodzie pokarmowym, a prebiotyki (lacidobaby ma jedne i drugie) w jelitach. Są dostępne bez recepty.

Nie do końca tak, probiotyki działają również w jelitach. Krótko mówiąc utrudniają życie "złym" bakterią. A prebiotyki, to jedzonko dla probiotyków.

Ja odbijam Damianka na ramieniu i najczesciej przy tym zasypia:tak:potem tylko ukladam go w lozeczku na bok i zasypia od razu (czasami chwile powzdycha,pogaworzy..) ale jest tak jak dobrze poje;-)
Dziewczyny kiedy zmieniacie pampersy na numer 2? Ja narazie stosuje dalej te dla newborna ale czasami zamiennie "przymierzam" te wieksze (w koncu maly ma ponad 4kg500..).

mayo ja dwa tygodnie temu przeszłam na 2ki a teraz lada dzień na 3 wejdziemy :eek:

dzisiaj przyłożyłam śpiochy małej ze szpitala... możecie wierzyć lub nie ale stopy śpiochów kończą się na wysokości kolanek młodej:eek::eek::eek:

Nie do końca tak, probiotyki działają również w jelitach. Krótko mówiąc utrudniają życie "złym" bakterią. A prebiotyki, to jedzonko dla probiotyków.
Owszem działają aczkolwiek prebiotyki poza tym, że są pożywką dla probiotyków działają tam bardziej ;-)A najlepsze jest to, że w płynach do higieny intymnej także one występują ;-) Probiotyki to nic innego jak szczepy bakterii - pałeczek kwasu mlekowego, który reguluje optymalny skład flory bakteryjnej. Prebiotyki przyspieszają proces regulacji. Poza tym, że są pożywką są jeszcze katalizatorem. Tak czy siak, nawet po antybiotykach teraz dobrze je brać ;-)

A prospos pieluch, Sylvietta jak tam wielorazowe? Jak użytkowanie, pranie? Ile wykorzystujesz w ciągu dnia i jak często robisz pranie?

Ja właśnie zamówiłam sobie cztery takie na początek: EKO BABY Sklep - Pieluszki z kieszenią - Pocket
Niedługo przeprowadzka więc po przeskakujemy na wielorazówki:-)

amelkowa będę szczera:-D już ja to widzę... wielorazówki po przeprowadzce:-D będziesz zajęta układaniem i urządzaniem a nie praniem:-)

ja sobie nie wyobrażam przy mojej spokojnej Bułeczce aby cokolwiek więcej prać niż ubranka:tak:

reklama
A prospos pieluch, Sylvietta jak tam wielorazowe? Jak użytkowanie, pranie? Ile wykorzystujesz w ciągu dnia i jak często robisz pranie?

Ja właśnie zamówiłam sobie cztery takie na początek: EKO BABY Sklep - Pieluszki z kieszenią - Pocket
Niedługo przeprowadzka więc po przeskakujemy na wielorazówki:-)

Sorry Amelka, nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest, ale tak jak Catedra nie wyobrażam sobie tego. Fakt ekologia itp... no ale ja po dwóch wsadach obsiuranych flanelkowych pieluch z przewijaka, poulewanych tetrach i ciuszkach wymiękam, a co dopiero wielorazówki.:eek::eek::eek:

Do góry