reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Osiągnięcia rozwojowe naszych bobasków :)

Heksa poszukam jutro z rana, teraz nie chcę bo młoda śpi a musiałabym przekopywać każdą gazetę po kolei. Z tego co pamiętam to zła sytauacja rodzinna może zatrzymać rozwój ruchowy, wzrost i coś tam jeszcze. Bardzo łatwo z tego się wychodzi między innym przez rehabilitację, ale rehabilitantka powinna o tym wiedzieć.... Oj chyba zaraz poszukam bo nie wytrzymam

Abryz to może niedługo ruszą :-) a wtedy dopiero będziemy klnąć ;-) ale ja się już nie mogę doczekać:-)

reklama
Niepokojące sygnały

Uważnie obserwując maluszka, sama możesz je zauważyć. Jeśli któryś z niżej wymienionych objawów zauważysz u swojego dziecka, najpierw idź do pediatry opiekującego się maluchem. On skieruje cię do specjalisty. Maluch z nieprawidłowym napięciem mięśniowym:

Pod koniec pierwszego miesiąca życia:
  • odgina do tyłu główkę i tułów
  • leżąc na pleckach, jest zgięty w jedną stronę (jak rogalik, w literę C)
  • jest nadmiernie senny lub mało ruchliwy
  • często podczas jedzenia pręży się, denerwuje, wygina
  • trudno go ubrać, bo ma zbyt napięte rączki lub nóżki
Pod koniec trzeciego miesiąca życia:
  • główka opada mu do tyłu, gdy podciągasz go za rączki do siedzenia
  • leżąc na brzuszku, nie unosi główki
  • nie bawi się się własnymi rączkami, nie chwyta zabawek
  • jest nadwrażliwy na głos lub dotknięcie – reaguje krzykiem, drżeniem i wzmożonym napięciem mięśni
W wieku sześciu miesięcy:
  • nie przekręca się na boki i na brzuch
  • nie bawi swoimi stopkami
  • ma zaciśnięte piąstki, mocno trzyma kciuk w dłoni
  • nadmiernie napina stopy i trzyma je opuszczone

Abryz pierwsze i drugie nie dotyczy a z trzeciego tylko pierwsze dwa a od 3 dni i stopy łapie wiec tylko jedno.
Mała jest silna bo ładnie i długo siedzi sztywno i bez kiwania na nózkach tez mocno staje i głowa sztywna tylko to cholerne turlanie szlak by to trafił.

Heksa - mój dopiero na początku 6 miesiąca załapał turlanie -a więc głowa do góry - po prostu mając grube nóżki ciężko przerzucić do obrotu. Przyjżyj się dzeciaczkom z bb, które raczkują - wszystkie są szczupłe

Widze ale moja jak na brzuszku to tak tyłek do gury podnosi rączkami sie odpycha ale do tyłu???
przemieszcza sie do tyłu, dziwne dziecko albo ma popiernicz... rodziców ja stawiam na to drugie;-)

Heksa, Jakub też głównie do tyłu się przemieszcza. Do przodu rzadziej, zazwyczaj rzuca się jak zajączek. Dlatego nie panikuj :-)

reklama
Do góry