Heksa dokladnie nie ma sie co martwic nie potrzebnie!!!!pocwicz z nia pobrubuj pokaz! moze wezmie z ciebie przyklad!!!
Ewe sluchaj....sorki ze tak powiem ale odpusc sobie tenerwy i strach...jak chce sie wspinac to pozwol...ja pozwalalam i po 2 dniach nauczyla sie prawidlowo spadac na pupe a teraz jak jejs ie znudzi to poprostu siada albo kuca i juz.Wiesz nie przejmujs ie guzami itd (Judi jednego dnia nabila sobie 4 jak probowala wejsc na sciane- ale udalo jej sie i teraz nie ma z tym problemu). Jak sie zabrania to tym bardziej bedzie tak robic!!! a wkoncu musi sie wszystkiego nauczyc!!wiadomo ze trzeba pilnowac ale nie latac za nia tu i tam! musi wiedziec i miec poczucie takiego jakby zagrozenia (tak kiedys mowil ten fizjoterapeuta ze sie nie obklada dziecka poduchami bo ma wiedziec ze musi uwazac musi sie nauczyc odruchow obronnych).
Zrozum ja ze dla niej to cos niesamowitego i jest tez z siebie dumna!!
Pamietam jak Jusi sie tego nauczyla to nawet spac nie chciala tylko ciagle aaa z lozka itd! daj jejs ie tym nacieszyc!! zycze ci wiele cierpliwosci tym bardziej ze wydaje mis ie ze juz nie dlugo bedzie tez chodzic przy meblach i wszystkim czyms ie da!pomysl sobie jak wtedy mozesz sie denerwowac i zamartwiac tak wiec prosze dac na luz!!
U nas Judi robi postepy w chodzeniu wlasnie przy meblkach lozku fotelu i potrafi troszke podejsc na nogach do przodu tez by dostac sie do fotela (ja z daleka sie na nim uwiesi) ogolnie wstawanie to kwestia sekuny
No i wiecej dla mnie wielkim osiagnieciem jest to ze zrobila sie baaaardzo towarzyska!!!smieje sie do wszystkich (ale niestety nadal nie do konca tak po ludzku tylko SYSYSYSYS i przeskakuje z nogi na noge wtedy).
No i coraz mocniej sie odbija.
Gratulujemy wszystkim bobaska osiagniec!!! i czekamy na nowe!!!
Aha dodam ze np Judys obracala sie jak miala 2-3 miesiace z pleckow na brzuszek ale np nie turla sie wogole.kiedys miala taki okres baaardzo krotki i koniec.Niby tez juz dawno powinna ale jakos sie tym nie przejmuje tak wiec Heksa daj czas Natalce i niczym sie nie przejmuj!!!