reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Październik 2013:)

dzaga ktostam pisal z ejuz siaruje..u mnie spokoj...ale sutki sie tez lekko wrazliwsze zrobily niz byly- no i cale brodawki sa ciemno brazowe:p mam piękno brązowa linie od wzgorka miłosnego az pod cycki- a mowia ze to niby tylko do pepeka:D

stosunek plci gdzies nulka pisala- narazie wygrywaja chlopcy jakos o polowe- ale od wczoraj sie troszke pipeczek pokazalo :d

reklama
paulinek- tak musze to napisac- jestes nienormalna z tym prasowniem:p :D dobrze ze chociaz siedzisz na dupce a nie kregoslup nadwyrezasz! "czuje hot doga" mnie rozwialilo na łopatki :p a u was w belgii nie ma takiego czegos jak mutterschutz??- niepamietam dokladnie ile przed prodem ale chyba najkrócej miesiąc- z urzędu kobieta ma zwolnienie z pracy- jelsi pracuje w zwyklych warunkach. jesli w jakis ciezszych to chyba ten czas ochronny obejmuje ja wczesniej.

Tu wyglada to tak ze przed porodem musisz wziac min tydzien i mozesz to przedluzyc do 6 tygodni urlopu przedporodowego. Jesli nie zdazysz wziac pierwszego tygodnia to on przepada. Wada tego jest to ze im wiecej wezmniesz przed porodem, tym mniej nalezy sie po porodzie macierzynskiego, ktory i tak jest dosc krotki (15 tygodni). Zatem biorac 6 przed porodem pozniej masz tylko 9. Dlatego kobiety staraja sie pracowac jak najdluzej. Te co pracuja w szczegolnych warunkach (pielegniarki, w sklepach przy dzwiganiu, sprzataczki itp moga przejsc na zwolnienie lekarskie po 6 miesiacu ciazy, jesli pracodawca nie jest w stanie ich przesunac na inne stanowisko. Laborantki, przedszkolanki i jeszcze kilka zawodow jest na zwolnieniu od poczatku ciazy. No i wiadomo te co maja zagrozone ciaze, musza lezec itd. No ale tu jest nieco inna mentalnosc pod tym wzgledem i ciezarna pracujaca nikogo nie dziwi. Jedynie Polkom trudno sie z tym pogodzic.

Ostatnia edycja:
DIE z córką też mialam przez caly brzuch brązową linię teraz nie mam choc jak by na samej górze coś się pokazywało, a sutki wyglądaja normalnie tylko cycki mega urosly :/

Dzień dobry dziewczynki :)
Brrrr ale zimno :/ bylam na chwile na dworze dać kotu i psu jeść i masakra:/ I to ma być wiosna a zaraz lato?;/ Dziś obudziłam się o 10:30 :D:D hahaha to sobie pospałam. Kolejny dzień spędzę w domu na kanapie albo w łóżku, tylko nie chce mi się już zanudzać i nie wiem co robić;/ Dziś naszła mnie ochota wstawić te maleńkie ciuszki do pralki i je wyprać ale siostra zapomniała o komodzie dla mnie ostatnio, no i jeszcze troszke mało mam żeby wrzucić do pralki więc jeszcze się wstrzymam ;)

maminadi mogłabys sie tylko podpisać jako kto piszesz bo ani ja ani pewnie reszta dziewczyn nie ma pojęcia kim jesteś, a skoro byłaś już wcześniej na forum to na pewno Cie znamy ;)

villandra świat książek Cie wciągnął :) Chciałam się pytac czy ciekawe ale widzę że tak :)

kamcia bardzo się cieszę że Emilka została Emilką:) Wgl czy mówiłam Ci że moja koleżanka też spodziewa się Emilki? termin ma na wrzesień ;)
W poznańskim nowym zoo to ja kupe lat nie byłam:D Ale jest tam super:) Duży park, dużo chodzenia (więc w sumie nie dla mnie teraz) dużo zieleni:) Naprawdę super jest tam. Jest jeszcze w Poznaniu stare zoo ale tam juz prawie zwierząt nie ma :/ pare lemurów, zółwie,jakiś szympans i kilka ptaków :/ Szkoda, bo kiedyś fajnie prosperowało ale nowe zoo wykończyło konkurencję. Teraz zrobiony jest z tego park, i wchodzisz za darmo, bo nie zamkną tego bo pod zoo jest pełno szczurów żywiących sie padliną i gdyby zamkneli to stare zoo to wszystko wyszło by na reszte poznania :/

die moja droga Ty mi ciągle robisz jakieś apetyty więc ja od czasu do czasu też mogę Ci apetyt na coś zrobić:pP
Biedna maluda, wysyłam całuski w jej stope. Poszła dziś do szkoły czy ma wolne? Dzięki za masaż:) Pomógł i dziś jest ok :) Chyba troche się przeforsowałam w niedziele, trochę po dziurach jechaliśmy po drodzę i to wszystko pewnie się nałożylo na ten ból brzuszka. Co do muzyczki to widze że mamy podobny gust :) Niech dzieciaczki jak najwięcej takiej muzyczki słuchają :D i tak jak mówisz sex drags and rock'n roll !!!:)

karoola witam na forum :) Wydaję mi się że dobrze będzie jak troche wtopisz się w wątki i poczytasz nas conieco co tu piszemy :) oczywiście nie musisz strony po stronie ale tak żeby być na bierząco i wiedzieć co się działo :) i zapraszam do dyskusji oczywiście :)

madziarena wysłałam Ci linka :) Gratulacje córeczki:) Zasilasz nasze szeregi :) Oby tak dalej szło:)

w sumie tak myślałam że wkleje linka do tych pieluch też tu bo jeszcze widziałam że dwa dni jest sprzedaż a może któraś z was będzie chciała kupić;)

PAMPERS NEWBORN 1 2-5 KG 129 SZT ECONOMY PACK (3282640002) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

aniula zazdroszcze tego słoneczka :) Dobrze Ci że je masz:) dokąd dokładnie jedziecie nad morze?
Kurde troche zazdroszczę bo ja w sumie dwa lata nie byłam na takich porządnych wakacjach :/ tylko kilka dni w górach, wypad do znajomych do Warszawy (ale tam było imprezowanie więc nie wypoczęłam) i w sumie chętnie bym się gdzieś wyrwała, no ale chyba dopiero za rok... A pogoda nad morzem napewno będzie:) tam inny mikroklimat więc powinno być ok :)
Dobrze że u maludy wszystko wporządku :) Kawe piję ale słabą :)

iwona to musi koniecznie ktoś zrobić Ci masaż:) jeszcze trochę i przyzwyczaisz sie do siedzenia w domku i nie będziesz się nudzić ani tęsknić za pracą:)

deli dziś w takim razie się powylegujesz w łóżku a P małą sie zajmie :) fajnie Ci :)

landrynka ucz Mata słówek ucz :) a ogólnie masz jakąs konkretną metodę którą uczysz młodego czy tak sobie tylko powtarzacie ??:)

lussia współczuje tego braku neta! ale z drugiej strony jeśli masz egzaminy przed soba to tak jak poiszesz przynajmiej nie masz żadnego rozpraszacza i możesz się ze spokojem uczyć. Bo ja w cągu nauki zazwyczaj ciągle cos sprawdzam w necie bo ciągle mi sie cos przypomina..

joanna hahaha rozwaliłaś mnie tym tekstem że z pracy masz bliżej do szpitala :D haha ale fakt to dobrze że masz blisko :) Oby ta odległość nie była potrzebna do dnia porodu !:) A ja dziś już lepiej więc to wczorajsze leżenie pomogło:) dziś też za dużo nie chodze:) A co do szkoły rodzenia to w sumie mamy dwie bezpłatne. Ja akurat pójdę do tej którą prowadzi moja położna:) i fajnie że sama zadzwoniła i zaproponowała.

dzaga hehe i co mała wyniosła cały pokój zabawek czy udało Ci się powstrzymać ją?:D troche wypoczniesz sobie bo babcia pewnie chetnie zajmię się malą:)

Wczoraj nadusiłam na pierś i mi z niej wyciekło coś białego. Podejrzewam że to ta siara, ale jak leżą cycuszki sobie spokojnie to nic z nich samo nie leci ;)

Co do tej kobiety z Bytomia to nie słyszałam. Ale przecież ja też pisałam jak byłam w szpitalu o kobiecie która wyskoczyła z okna z 5go piętra. Okazało się że urodziła, poszła do domu i pocieła brzuch sobie, zabrali ja do szpitala i w szpitalu wyskoczyła z okna. Drzewo i krzaki zamortyzowały trochę jej upadek ale nie wiem co z nią teraz jest. Kobieta ponoć normalna była, uczyła angielskiego córkę mojego kuzyna. Ciężkie takie przypadki.

paulienk- a to u nas jest jednak inaczej bo mutterschutz jest niezalezny od urlopu macierzyskiego, wychowawczego etc. taka polityka promatczyna w niemczech jest prawdopodbnie spowodowana tym ze jest naprawde niski przyrst naturlany i ustawodawcy staja na rzesaach zeby zachecic kobiety do rodzenia- i w zasadzie bardzo sie ciesze ze okres ciazowy i okolopordowy podlega tutaj szeregowi przeroznych "akcji" . nie ejst tak jak w polsce- i te akcje bardziej dotycza raczej aktywnego ciązownictwa i rodzicielstwa - opieka we wczesnej coazy jest zblizona bardziej do angielkiej lub krajow skandywnawskich- czyli raczej nie robi sie nic do 12 tc. no ale waidomo co kraj to obyczaj :) ja jestem zadowlona z opieki i przywilejow- choc np. mutterschutz mnie w ogole nie dotyczy bo i tak jestem leserem niepracujcym:p

dzaga- a moje cycki maja wielksoc niezmienna:p jak zawsze - jak silikony normlanie:>

Perle zdrowia dla Oliwii nie doczytałam wcześniej, ze panna sobie coś w nogę zrobiła, ale dobrze że to nic poważnego.
Co do firmy też o tym myślałam zawsze dodatkowy grosz by wpadł, ale żona brata męża to zrobiła ostatnio i nie wiem czy się za to brać?! Tobie życzę powodzenia :-).
Stronka www, FB i pójdzie jak z płatka. Tym bardziej, ze ceny u was straszne rzuć promocję i zbijaj kokosy :-).

aniula99 ja piję jedną kawę dziennie o połowę słabszą niż przed ciążą. Nie jestem w stanie całkowicie z kawy zrezygnować, bo ja straszny kawosz i bez tego mnie głowa boli. Przed ciążą piłam po kilka kubków kawy dziennie, więc się bardzo ograniczyłam.

madziarena gratuluję córci! :-)

karoola witaj :-)

die_perle Jezu, ale się przestraszyłam jak napisałaś, że Twojej córce drzwi nogę zmiażdżyły. Jakie szczęście, że jest tylko potłuczona.

Trzymam kciuki, żeby się interes powiódł.

dżaga u mnie nie ma siary.

Ja już się nie mieszczę w żaden stanik sprzed ciąży. No ale jak biust urósł w obwodzie o 14 cm, to nie mogłoby być inaczej...

Cześć,

ptaszki cwierkają za oknem. Słonko świeci...
A ja jak zwykle na kanapie i nawet nie mysle zeby sie z niej ruszyć.

Kamcia... co ty 4,56 ... spać nie możesz czy co?
Mat chodzi do angielskiej szkoły w tygodniu i nie ma tam zadnego polaka. Jak juz maja z nim problem to dzwonią do mnie zeby mu wytłumaczyć co i jak.
W styczniu zaczał cos gadać po angielsku.. ale znowu sie zaciął i dziś mi rano płakał ze on nie umie po angielsku i ze nie bedzie chodził do szkoły.
Tak sie przejełam.... ze jak wyjezdzałam z parkingu walnełam w słupek samochodem i mam wgniecione nadkole.

Antiope oby wyniki były dobre:)

Paulinka wytrwałości obys miała czas na odpoczynek. W uk tez taka mentalnosc ze w ciazy sie pracuje do końca..
Tylko ze tu maciezynskiego 40 tyg. zasada taka sama jak w belgii ile wybierzesz przed porodem tyle mniej ma sie po porodzie.
Ja siedze na zwolnieniu przez mdlenie i wymioty. Pewnie gdyby nie to zasówałabym jak osiołek na poczcie.

dzaga odpoczywaj:) miłego odpoczynku
Kochana przytulanko było... nie papuguj po mnie:p

Deli grzeczna dziewczynka... dobrze ze lezysz w łózeczku i odpoczywasz.

Iwona to dzień nalezy zaliczyc do udanych. Odpoczywasz jak lekarz zalecił. i juz.

aniula Fajnie zapowiadaja sie wakacje:)
Ja popijam kawke... zazwyczaj popijałam od 4-8 szklanek kawy...
czesto sypana plujke ( jestem niskocisnieniowcem i bez kawy zycia nie bylo na wysokich obrotach). Jak dowiedziałam sie o ciazy orazu odstawilam teraz maxymalnie wypijam 3/4 szklanki słabej rozpuszczalnej kawy. ale staram sie tylko wredy jak cisnienie mi spanie.

madziarena... ty pracusiu...

karola witaj, rozgość sie :)) Kto u Ciebie w brzuszku mieszka?

Perle wycałuj balerine od ciotki... zeby nóżka nie bolała.
Fajny pomysł z firma... trzymam kciukaski.
Jakie pysznosci na obiad robisz... jak z restauracji mniam.

Vila pozdrawiam... odpoczywaj i nabieraj checi..

Malta trzymam kciuki za wizyte.

nataliee ja za pranie dla groszówki bede sie brała na poczatku wrzesnia.
Do anglika mamy ksiazki bingo - z tego uczyłam w polsce dzieci w przedszkolu.
Wiec troche z tego korzystam.
A ogólnie nauka wychodzi tak ze on pyta a jak to jest po angielsku... a ja mu odpowiadam..
I on to powtarza.
Całe zdania. Jak zdanie wejdzie zmianiamy forme zdania...
zeby zapamietał..
Zapisuje w contact book... i w szkole z nim staraja sie to powtarzac. Czasami Pani w szkole zapisuje co ma sie nauczyc. i ucze...
Pokazuje do tego obrazki. gry planszowe... angielskie ksiazeczki dla 3 latków... Nie mam pomysłu jak jeszcze mu pomóc.

Piosenki nie wchodza mu wogole. wieszyki tez nie... wiec nie wiem co jeszcze moge zrobic zeby mu pomóc.

--------------------------------------------------------

a co u nas...
leze na kanapie. całą noc bolał mnie brzuch. okolice jajnika i podbrzusze.
Rano wstałam ale z bólem. A teraz dalej boli. brzuch miekki młoda sie kiwa z prawej na lewą.
Jutro USG wiec nie bede jechać do lekarza bo i tak dziś nic mi nie sprawdzą.

Obiady z jutra, prania nie ma co wstawiać bo juz wszystko poprałam w ostatnich dniach.
Mogłabym troche kurze zetrzeć ale moga pozbierac sie dzień dłuzej.

reklama
Witajcie.
Kamcia o la Boga, co to za godzina?? Jak dla mnie to środek nocy. Ja znów po wizycie szczęśliwa i wreszcie mogłam odetchnąć. O kobiecie nie słyszałam, ale zaraz się dowiem ;) Pewnie gdzieś o tym piszą. Może jakaś depresja.
Natalii przykro mi, ja też się ciągle ze swoim kłóciłam. To było jak żyliśmy w rozłące, ja w Polsce on w Niemczech. Żyliśmy tak 7 lat, aż od grudnia 2012 r. jest teraz ze mną i zaczyna się układać.
Antiope przykro, że masz takie doświadczenia z ginką z NFZ, bo ja się przepisałam od prywatnego gina do gina na nfz i jestem zadowolona. Sprzętu 3d nie ma, ale jest 2d i to co jest potrzebne od strony medycznej to widać. W staniki się mieszczę na szczęście. Mam spor biust i wolę żeby za dużo się nie powiększył.
Paulinek prześlij mi to słoneczko, bo u nas całą noc lało.
Dżaga udanego odpoczynku, też bym sobie gdzieś wyjechała.
Iwona U ja też małemu puszczam kołysankę z YT. Sama je uwielbiam, a dokładnie tą kolysanka dla dzieci na dobranoc - YouTube Moja siostra miała często kołatanie serca przy tarczycy.
Aniula ty też daj troszkę słoneczka :))) Zazdroszczę wczasów, ja chyba znów w tym roku nigdzie nie pojadę. malowanie sypialni się szykuje. Kawę piję jak mam ochotę, ale tylko rozpuszczalną i rzadko. Raczej Cappuccino. Jak nie masz wysokiego ciśnienia to z mlekiem możesz pić.
Madziarena gratulacje dziewuchy.
Karoola witaj. Rozgość się i szybko włącz się do rozmów. Nie lubimy MONOLOGÓW :))))
Die dobrze, że ze stopą to nic poważnego, też prasuję dopiero jak mam już ubrać. Jestem zdania, że po co wcześniej pasować jak i tak w szafie się pogniecie :) A ja czekam na wypłatę i chyba pełną parę zacznę kupować co nie co. Zakupiłam książkę " Pierwszy rok maluszka" czy jakoś tak. Zobaczymy czy mi pomoże :)
Bardzo fajny pomysł z interesem, sama o tym myślałam, ale jakoś odwagi brak. Będę małego fotografować :-)
Z obiadem też ciężko, lecę po mielone i spagetti będzie, a co nie wysilam się. Die wklej zdjęcie krechy na brzuszku.
Dżaga u mnie jeszcze sucho w sutkach :-D
Landrynka oby bóle przeszły. Jutro na usg wszystko będzie dobrze.

Doczytałam do końca. Ja dziś wstałam o 11 tej, a co tam. Chłop z pracy o 7 przyszedł obudził, wykorzystał i dalej spanie :))) Takie poranki to ja mogę mieć codziennie.

Do góry