reklama

Październik 2014

Kotulcia ja stanęłam na tym że mam wadę 5,25 ale myślę że teraz może być nawet 5,50....Duża....Chciałam zrobić zabieg na oczy ale po pierwsze moja wada nie jest stabilna tylko cały czas się powiększa a po drugie wszystkie pieniądze poszły nam na leczenie po poronieniach.

Ja powiem Wam że nigdy nie miałam problemu z zaparciami w ciążach a wręcz przeciwnie. A biorę folik 5 mg, femibion i kupę innych witamin. Do tego mam założony pessar który niby utrudnia opróżnianie. Ale ja myślę że to dlatego że jestem wegetarianką od 17 rż;-)

Hehe na mnie krzywa cukrowa nie robi wrażenia bo ja piję herbatę -ulepek, sypię tak mniej więcej 4 łyżki a jak większy kubek to nawet 5:-D Tak więc ja jestem przyzwyczajona:) A glukoza na czczo zawsze wychodzi mi idealna;-)

Ostatnia edycja:
reklama
enya ja teraz mam -4,75 ale raczej przy większych wadach można rodzić naturalnie chyba że dochodzą dodatkowe choroby oczu. Jak będę miała luźną kasę chcę zrobić laserową korekcję wzroku:)

Ale gorąco:( Masakra jakaś:P

enya - wada chyba nie ma znaczenia, tylko ciśnienie, czy stan siatkówki - już nie pamiętam co lekarz mówił, ale niw chodziło o wadę. Ja mam kilka na plusie, ale rodzić naturalnie mogłam:tak: Warto pójść po 32 tygodniu do okulisty. Ja byłam jeszcze u kardiologa, bo nigdy nie byłam i nie wiedziałam jak tam moje serducho.

Pscółka, Kotulcia tak właśnie myślałam:) W ciąży z Alą już miałam wadę ale od zawsze noszę soczewki więc ginka nie zasugerowała mi okulisty a ja po prostu to zaniedbałam. Podczas porodu pytali mnie o zaświadczenie a tu lipa:sorry2: Dlatego teraz po 30tc na bank pójdę.I tak muszę iść bo dawno nie byłam.

PS. Znalazłam taki artykuł:
[h=2]A kiedy poród naturalny jest niewskazany?[/h] Gdy istnieje podejrzenie, że wysiłek z nim związany może zaszkodzić oczom. Tak dzieje się, gdy siatkówka jest bardzo cienka albo w złym stanie. Może dojść do jej rozdarcia i odwarstwienia, a następstwem jest wówczas pogorszenie wzroku, a nawet jego utrata. Siatkówkę można próbować „przykleić” operacyjnie, ale to dość skomplikowana sprawa, nie zawsze kończy się sukcesem. Powszechna jest opinia, że im większa krótkowzroczność, tym większe ryzyko przy porodzie. To nie musi być prawda. Rzeczywiście, u krótkowidza często siatkówka jest cieńsza i delikatniejsza. Jednak zdarza się, że nawet przy sporej wadzie – minus siedem lub minus osiem dioptrii – jest w świetnym stanie i nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego. Bywa też odwrotnie – że przy niskiej krótkowzroczności na siatkówce są zwyrodnienia i poród naturalny nie jest wskazany. Nie chodzi więc o dioptrie, tylko o stan dna oka. Może go ocenić okulista w czasie zwykłego badania ciężarnej.
[h=2]Jednak mamy z wadą wzroku często wolą rodzić przez cesarskę..[/h] Wizyta w gabinecie okulistycznym i rzeczowa rozmowa ze specjalistą powinny uspokoić. Od lat trwają dyskusje na temat wskazań do cesarskiego cięcia z powodów okulistycznych. Zdarzają się przypadki bezdyskusyjne – gdy ryzyko jest duże i poród naturalny stanowczo odradzamy. Okuliści wychodzą jednak z zasady, by dmuchać na zimne i nawet, jeśli ryzyko pogorszenia wzroku nie jest ogromne, informujemy o tym pacjentki. Jednak w większości przypadków przyszłe mamy w okularach minusowych nie mają powodów do obaw, z powodzeniem mogą rodzić siłami natury. Ciężarne z wadą plusową czyli nadwzrocznością lub astygmatyzmem tym bardziej nie powinny się obawiać porodu siłami natury.

Ostatnia edycja:
Właśnie dziewczyny - myślę, że dobrym pomysłem byłoby wyznaczenie jednej osoby, która byłaby od takich kontaktów do nagłych spraw. Nie każda z nas ma internet w telefonie, a może będzie chciała nas jakoś poinformować o sytuacji. A najbardziej jestem za tym, by takie telefony, sms-y weszły w użycie dopiero podczas porodów - by było u nas pod względem wizyt w szpitalu bardzo nudno do połowy września :tak:

Któraś jest chętna na funkcję takiej informatorki?

Pscółka - może Ty chcesz?

Albo, no która by chciała?

Dawno mnie nie było :) ale nadrobilam straty. Pare dni w Pl i człowiekowi odrazu lepiej. Cyntia- swoje wymarzone literki mozesz zamówić jakie chcesz na manhatanie pawilon 36 c. Znajdziesz ich prace na FB jak poszukasz bobasmarket. ( pawilon jest nie daleko pączków). Poszecie o tych badaniach na krzywa cukrowa a mi moj duński lekarz nawet o takich nie wspomniał. Moze na urlopie w Pl zrobię. Tutaj mogą ich nie robic skoro tylko 2 usg o 2 pobrania krwi na ciaze przypada. W czwartek zobaczymy naszego malucha na usg. Już nie moge sie doczekać. :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry