reklama

Październik 2014

reklama
Cyntia o matko co za zdjecie chyba jednak powinnam cos uzywac, normalnie to stosuje zele nawilzajace do mycia ale pewnie to malo.
Pscolka ja teraz dostalam skierowanie na druga toxo przy krzywej cukrowej bede miala badana. Ciezko mi powiedziec moze lepiej dls spokoju warto zrobic. W sumie to ja niewiem czemu kaza mi zrobic teraz ponownie w pierszym badaniu wyszlo ze w prszeszlosci przechodzilam. Moze polozna sie nie dopatrzyla...

Dziewczyny potwierdzam - w Pepco są przeceny ciuszków letnich dla dzieci. Ja wczoraj kupiłam komplet spodenki + koszulka bez rękawów w rozmiarze 74, bo głównie takie są po obniżonych cenach. Przydadzą się na wiosnę może. Wyszło mi jakieś 14 zł więc nie dużo.

Cyntia zszokowało mnie to zdjęcie z rozstępami! :szok: chyba zacznę się smarować dwa razy dziennie bo teraz używam balsamów tylko po wieczornej kąpieli. A w ogóle od dwóch dni jakoś swędzi mnie na samym środku brzuszka więc być może że coś się rozciąga :eek:

Mnie brzuch swędzi. Jest to znośne ale nie przyjemne. Tak czytam ile macie badań i sie martwię bo tu 2 usg na cała ciąże, póki co raz pobrali krew nawet nie wiem na co i nic mi o wynikach nie wiadomo, moczu wogole nie badają. Martwię sie ze jak by co to nie wyłapią w porę. W sumie mam przed sobą pare spotkań z położna wiec moze jak by co to ona wysle na badania.

To myślicie, by powtarzać badanie na toksoplazmozę? Ja robiłam przed ciążą i był wynik, że nie przechodziłam jej nigdy. Ciekawe czy lekarze są w stanie coś pomóc, jeśli wyjdzie, że się właśnie przechodzi.. Powtórzę za jakieś 3 tygodnie przy kolejnych badaniach krwi.

Cyntia we Francji takie badanie w ciazy robi sie co miesiac, jesli wczesniej sie jej nie przechodzilo. Toxo sie leczy, co nie wplywa na ryzyko zarazenia dziecka, ale ogranicza grozbe uszkodzen i ma dla niego ogromne znaczenie po porodzie.

Ja Toxo przechodziłam więc mam luz. Bardziej się boję wirusa cytomegalii. W poprzedniej ciąży robiłam test chyba ze 5 razy. Teraz na razie raz, ale muszę zagadać do gina by dał skierowanie.

reklama
Z tego co wiem, to z cytomegalia nie da sie zbyt wiele zrobic. Z powodu takich chorob mloda nie chodzi do wiekszych skupisk dzieci, a z powodu toxo ma zakaz piaskownicy w tym sezonie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry