reklama

Październik 2014

My nie uzywamy niczego do mycia. Myjemy mloda reka. Siebie tak samo :) Po calym dniu poszukiwan znalazlam ciuchy po mlodej. Tak uczciwie mowiac, to niczego nie musze kupowac, ale co tam :) Maz z kolega wyniesli przed chwila do pienicy biblioteczki z mojego gabinetu, z ktorym przyjdzie mi sie pozegnac :) juz niedlugo remont i gabinet przejdzie w rece pierworodnej :)

reklama
Pozwoliłam sobie wrzucić tutaj swoją przerobioną wyprawkę:) Może akurat którejś mamie się przyda, albo zobaczy co mam na liście
niepotrzebnego lub czego za mało... Lista robiona jest na podstawie doświadczenia przyjaciółki z 4 miesięcznym bobasem

UBRANKA
-5 bawełnianych śpioszków- Ok
-body z krótkim rękawkiem 6 szt
- body z długim rękawem 3 szt- w naszym przypadku czyli mam październikowym uważam że lepiej odwrotnie, zimą body z długim bardziej się nam przydadzą
- pajacyki 3 szt- ok
- czapeczki na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku- ok
- 2 czapeczki bawełniane po kąpieli- po co? chyba że w domu zimno
- 2-3 pary skarpetek - ok
- rękawiczki niedrapki 2 pary- ok ale mogą być też skarpetki w razie konieczności
- kombinezon zimowy - ok
- kurteczka i spodnie ocieplane- dla takiego malucha lepiej kombinezon
- 1 grubszy pajacyk polarowy- ok
- ciepłe rękawiczki i szalik- ok
Do tej listy dodałabym jeszcze
-rajtuzki 2 szt
- dresik
- półśpiochy 2 szt

Jeśli będziecie chciały to dodam jeszcze swoja listę Karminie, Transport, Higiena, Sen i Inne:)

Ruda: my z gąbki zrezygnowaliśmy. Można kupić taką myjkę frotte, którą można prać, ja za namową mojej mamy pocięłam jedną pieluszkę tetrową na cztery części i używałam dwóch do kąpieli: jedną do górnej części ciała, drugą do dolnej. Takie szmatki szybko schną i super się nimi myło.

Miałam na myśli taką gąbkę do kąpania pod dziecka, taką na której kładzie się dziecko

Ja mam cala komode zawalona ubrankami. Sa i pajacyki,spioszki,coscieplejszego i z krotkim rekawkiem,czapeczki i buciki a caly czas mam wrazenie ze to i tak za malo,oj sama nie wiem...spodni to ostatnio chyba z 5 kupilam w lumpku,pewnie maly nawet w tym nie wyjdzie...zakupowe szalenstwo hehe :-)

Ostatnio jakos coraz czesciej boli mnie w okolicach pepka,a raczej rwie. Mam wrazenie ze zaraz mi tam skora peknie chociaz sie smaruje kremami...tez tak macie czy tylko mi sie jakies dziwne rzeczy dzieja

Jak dla mnie gąbki i myjki to siedlisko grzybów i nie używam. Wole młoda myć ręka a podspod położę pieluszke tetrowa. Łatwiej to prac i nie jest to takie siedlisko grzybów jak gąbka. Każdy robi jak uważa.

Na poczatku rzeczywiscie kapalismy mloda w pieluszce tetrowej, zeby sie nie wyslizgnela.

Patrzac na ubranka po mlodej przypomnialo mi sie, ze bardzo czesto uzywalam spiochow na szelkach z weluru. Bylo wtedy zimno. Pomyslalam, ze jeszcze takie dokupie. Bez sensu moim zdaniem sa wszelkie sukienki i bardziej eleganckie ubranka.

Przypominam tez sobie, ze duzo trudniej bylo z pajacami, ktore mialy tylko jedna nogawke rozpinana i poczatkowo z tymi wkladanymi przez glowe.

reklama
ruda - takiemu maluszkowi ciężko będzie założyć rajtuzki, szybciej półśpiochy. Dresik też mi się nigdy nie przydał, za to wyjściowe pajace bardzo. A od gąbki do wanienki polecam bardziej profilowaną wanienkę do której nic nie trzeba wkładać, a tak od 3 miesiąca to praktycznie dziecka nie trzeba podtrzymywać. My mamy onda evolution i do roku nam służyła tj. do czasu jak Szymek zaczął stawać w wanience:-D

babina - w poprzedniej ciąży mi się zdarzały takie bóle, bo Szymek tam akurat pups wypinał:-D

gnagna - wyjęłaś mi to z ust odn. eleganckich ubranek, nie chciałam tego tak wprost pisać, żeby się dziewczyny nie poobrażały, ale prawda jest taka, że w domu to spioszki/półśpioszki, do lekarza i na noc pajace, a na dwór i tak zakłada się kombinezon na wierzch, więc nie bardzo wiem gdzie wykorzystałabym te eleganckie ciuszki, chyba dopiero na Boże Narodzenie:tak:. Chociaż u nas było tak ciepło, że Szymek i tak tylko w bodziaku siedział, koszulę musiałam zdjąć:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry