Coffee, ja też będę robiła badanie usg serduszka dzidziusia, u nas to się nazywa "echo serca płodu" zakładałam osobny temat gdzieś u nas - pewnie uciekł na drugą stronę. Nawet jeśli w rutynowym usg serduszko wygląda ok to badanie jest wskazane jeśli w rodzinie były przypadki wrodzonych wad/chorób serca zwłaszcza jeśli dotyczyły rodzeństwa lub rodziców, u nas takim przypadkiem jestem właśnie ja i mimo, że wszystko w usg wygląda ok to dostanę skierowanie na to badanie. W Polsce specjalistów je wykonujących jest zaledwie kilku i dlatego też jest ono bardzo drogie, ale u mnie na szczęście zapłaci NFZ

Badanie wygląda jak zwykłe usg tylko bardzo dokładnie widać wszystkie struktury serca.
A teraz opisze naszą dzisiejszą wizytę

Oczywiście trochę nerwów było, ale jakby mniej niż poprzednio. I tak - w badaniu ginekologicznym wszystko ok - szyjka, macica wszystko super i nie ma żadnych objawów że coś mogłoby zacząć się wcześniej dziać i mam nadzieję, że tak będzie jak najdłużej. Ciśnienie jak zwykle niskie, tetno jak zwykle wysokie (ostatnio nie schodze poniżej 90 z tętnem), wyniki krwi jak na mnie ok, mocz ok. I najważniejsze - zrobiliśmy szybkie USG - z maluszkiem wszystko ok, wyrównaliśmy wiek OM z wiekiem USG, maluszek waży 232 gramy i mieści się idealnie w normie z waga i wszystkimi wymiarami. Podglądnęliśmy mózg - wszystko ok i serduszko - też wszystko ok

No i odkryta tajemnica - chociaż niespodzianki nie było i w brzuszku mieszka mały
Franio
Jestem super zadowolona z tej wizyty, USG połówkowe 10 czerwca i jeszcze raz wszystko dokładnie posprawdzamy a potem jeszcze echo serca płodu o którym wyżej pisałam - tak, żeby matka była o swojego dziecia spokojna