Onesmile gratukuje udanego weekendu, my na Incepcje wybieramy się w tym tygodniu bo w weekend M dyżurował więc było bez szans, ale sobie to teraz odbijemy
Ewelina ja butelki kupiłam 2 małe TT – faktycznie dość dobrze imitują kobiecy sutek i takie było założenie dlatego się na nie zdecydowaliśmy bo od razu chce jedno karmienie butlą wprowadzić. A teraz dostałam 5 małych butelek Aventu więc mam zdecydowany nadmiar (podrzuce maluszkom do szpitala) – każdy kto przychodzi chce cos symbolicznego przynieść i mam nadzieje ze już sobie z tymi butelkami dadza siana. Lovi ma coś takiego jak butelka samosterylizująca - może warto zobaczyć jak nie masz np zamiary sterylizatora kupować.
Podgrzewacz – mam Aventu bo taki dostałam, butelki TT nie ma szans tam wsadzić ale Aventy oczywiście tak i słoiczki z jedzonkiem niemowlęcym tez wiec korzystac będę. Mleko najwyżej przeleje do butelki TT przed podaniem małemu, mycia mi wiele nie przybedzie zwłaszcza ze wszystko do zmywarki i tak a w nocy mojej kumpeli podgrzewacz super się sprawdził.
Sterylizator też dostałam Avent do mikrofali i to dla mnie hit a wcześniej traktowałam to jako wymysł do nabijania kasy. Kumpela przytargała, zademonstrowała co i jak i dla mnie to rewela – wchodzi do niego sporo: butelki, laktator, smoczki – dolewa się wody i do mikrofali a po chwili wszystko sterylne i gotowe do użycia. Przy moim lenistwie super – bo ja to nawet smoczków szukałam takich które w zmywarce można myć…heh
Dziulka u nas już chyba od roku wszystko dla maluchów musi być bez bisfenolu A. Na butelkach jest to opisywane zazwyczaj 0% BPA i te które mi się rzuciły w oczy, wiec Avent, TT, Lovi na bank go nie mają. Starsze butelki takie 2 lata temu kupowane jeszcze mogą mieć, poznać łatwo bo butelka z BPA jest przezroczysta, ładniej wygląda a te bez BPA są jakby lekko matowe, mleczne. Avent teraz wypuścił serie w kolorze lekko herbacianym żeby ładne było
Kahaaa u nas ta herbatke z liści malin położne polecaja, naukowo to na pewno jest udowodnione ze poprawia kurczliwość macicy, co może pomóc i w szybszym porodzie i w szybszym tzw „zwijaniu się” macicy po porodzie czyli jej obkurczaniu i powrocie do normalnych rozmiarów – z tego drugiego powodu ja zamierzam pić. Do tego tabletki z olejem wiesiołka, który uelastycznia szyjke macicy, najlepszej jakości w Polsce jest Oeparol.
Mimo wielu rozmaitych opini herbata nie wywoła porodu i medycznie nie ma p/wskazań żeby pić ją nawet przez całą ciąże, jednak jak ktoś ma tendencje do twardnienia brzucha to lepiej zacząć później – ja mam zamiar w 34 tc. Olej z wiesiołka za to nie wcześniej niż w 36 tc zwłaszcza u kobiet z tendencją do skracania szyjki. Najlepiej na „ruszenie” szyjki działa sex, to naturalny odpowiednik słynnego „masażu szyjki” przyspiesza skracanie i rozwieranie – zarówno sam stosunek jak i składniki zawarte w nasieniu, więc jak się komuś będzie spieszyło to od 36 tc można iść na całość
Ja doprowadziłam do ładu podłoge po psich szaleństwach, zjadłam 6 nektarynek (!!!), obiad na szczęście z weekendu został wiec nic nie robie - leże na kanapie i odpoczywam. Po południu musimy sie wybrać z M po jakieś krzaczki do ogródka bo złapałam faze że jest w nim tak pusto że az smutno i teraz bede sie bawić w ogrodnictwo.