reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

MoniQa - czekalam na wiesci,uszy do gory kochana.NAjwazniejsze,zeby kobieta zbadala to co stwierdzila,odpowiednie leczenie,nawet dlugotrwale przynosi efekty... Co do zlaecen zywieniowych,jakbym czytala o Hani,no prawie,my mozemy jesc z ser i jogurt.
Czy mowila,ze nie moze jesc przetworzonego mleka? Jesli tak.... to jutro idziesz do sklepu z tak zwana zywnoscia i dostaniesz wszystko bezmleczne,makarony,chleby,deserki... Bo w kazdym normalnym chlebie,makaronie jest mleko. Mozesz kupic mleko ryzowe ,sojowe.Ja podaje Hani 2 razy w tygodniu takie.Chlebek mozesz smarowac pasta z awokado,z orzechow ejsli moze....Ogarniecie,zobaczysz...:)
Zaraz Ci podam linka,sama z niego korzystam<sa tu przepisy na rozne mleka,ktore nie sa ani od krowy,ani od kozy>: iB::Wątek::MLEKO - przepisy
Co jeszce z moich rad,w sumie dzisiaj na to wpadlam,myslac nawet o Tobie kajenko,bo Twoja mala tak malo roznorodnie je,jak zawsze piszesz i wielu smakow,np bardzo slodkich nie poznala,wiec moze pomoge.Mam kolezanke weganke,juz ponad 10 lat tak jada<myle ze wiecie kim sa weganie,nie musze tlumaczyc><ma 2 corki,jedna od malego silny alergik,ma 4 lata ponad,a od niedawna je gluten>,mysle ze z wileu przepisow moglybyscie skorzystac,mysle ze Ania sie nie obrazi jak dam namiary na jej stronke,no i szukajcie w necie,takich przepisow:
Strona główna

Sorka,ze sie rozpisalam tak.
Pozdrawia Katka

Ostatnia edycja:
reklama
Katus ojej slicznie Ci dziekuje ... a gdzie takie sklepy mozna znalezc ... czy to sa produkty takiej jak np. w realu z soji itd?? te kotleciki sojowe, mleka, makarony ?? dobrze mysle ??
jesli chodzi o mleko to mlody juz od dawna nie pije jedynie w zlobku na sniadanie codziennie maja zupe mleczna ... teraz to juz nie wiem co beda mu dawac ...
mamy oczywiscie zaswiadczenie do zlobka od lekarza o wprowadzenie diety ... i mam nadzieje ze faktycznie sie do tego zalecenia dostosuja, a nie jak kiedys jak mial zakaz bananów to mu dali kaszke bananowa :baffled:

a tych wszystkich "specjalistów" po ktorych ostatnimi czasy łazikowałam z Dawidkiem z checia bym rozszarpala teraz ....

Monia...współczuje :-( ale jak piszą dziewczyny -- najważniejsze to wiedzieć na czym sie stoi....Ines już w sumie pytała ale powtórzę za nią -- skąd się to wzięło u Dawidka??

Moniqa początki będą ciężkie, ale wpadniesz w rytm i zapomnisz nawet o tym, że jest jakaś dieta. Czas szybko leci, w końcu będziesz to wszystko tylko wspominać. Nie wpadaj tylko w panikę. Naprawdę powoli wszystko wróci do normy.
Trzymaj się!

MoniQa - zjadlam wczoraj slowo..chodzili mi o sklepy z tzw.zywnoscia.Soi nie musi ejsc na obiad,ma jeszcze do wyboru jakies miesko.Mleko sojowe jest dobre,ryzowe rowniez,to mozeszkupic gotowe.Ja robilam Hani z migdalow - bardzo lubi,jest bialutkie jak normalne i z kaszki jaglanej,nie lubi.
sklepWEGETARIANSKI.pl - sklep dla wegetarian, sklep wegetariański, żywność bezglutenowa, żywność ekologiczna, żywność wegetariańska, księgarnia wysyłkowa.
pelno jest sklepow internetowych,ale taki sklep znjadziesz u siebie

Dzieki dziewczeta za podtrzymanie na duchu
na kim jak na kim, ale na Was to zawsze mozna liczyć :tak:

Ines, Monia .. nie mam pojecia skad sie to u NIego wzielo ... nie zadałam juz tego pytania, bo ... nie wiem czemu ... dostałam mnóstwo informacji i jak miałam "przygotowanych" 1000 pytań ... tak zadałam moze 2 :szok: ... w sumie ja nie musiałam zadawac pytan ... lekarka sama mówiła ... ja to nazywam głosno myslała ;-) ... ale dzisiaj sie dowiedziałam, że jedna dziewczynka z grupy Dawidka (jej tata pracuje razem ze mną) również ma pneumokoki :-( ... tyle ze na szczescie oboje z Dawidkiem mają ta niegroźną odmianę ... znaczy nie groźną .. jakby sie nie leczyło mogło by być groźnie ...

Katus aaa no tak ... już teraz zakumałam ;-) ... ostatnio jakoś cięzku u mnie z kumkumem ;-)... dzieki za linki ... jestes wielka :-)

Mamuska wiesz własnie sie tego boje, tych zmian ... ale w duchu licze na to o czym piszesz ... ze z czasem wpadne w rutyne ... aczkolwiek pierwsze miesiące zycia Dawidka były na diecie ... czytanie każdej ulotki, itd ... no cóz dzisiaj ide na zakupy

W ogole dziewczynki strasznie sie ciesze ze Was mam ... każda ma swoje problemy ... ale każdy problem jest tak jakby Nasz wspolny ... wsparcie to podstawa ... dziekuje Wam za to :tak:

a tak poza tym, to dzisiaj rano myslalam ze nie skoncze dawac leków młodemu ... normalnie musze godzine wczesniej wstawać ... jedne na czczo i 20 minut odczekac ... drugie zaraz przed posilkiem, inne w trakcie, kolejne po ... :szok: .. i jeszcze 2 pary kropli do nosa ... o matko ... dobrze ze mam małego bohatera w domu jesli chodzi o przyjmowanie leków :sorry2:

. Bo w kazdym normalnym chlebie,makaronie jest mleko.
:confused:
O ile w chlebie moze byc mleko z zaczynu drozdzowego, to skad mleko w makaronie? Paula je bezjajeczne makarony Lubelli (sklad: semolina i woda)- swiderki, rurki, spaghetti (gruboziarniste i 'biale') i czasem zje go naprawde duzo i nic jej nie jest.
Tak samo po chlebie, pod warunkiem, ze nie jest na zakwasie, z ziarnami i posypany makiem lub sezamem (ten ostatni baaaardzo ja uczulil). Kilka razy ugryzla zwykla bulke, ale balam sie, ze tam moze byc mleko lub jajka, ale wczoraj 'dorwalam' piekarza z naszej piekarni, dokladnie wypytalam i zapewnial mnie, ze w tej bulce nie ma w/w skladnikow. Zjadla pol i jak na razie bez objawow.

Dziekuje za linki, na pewno skorzystam:tak:
Paula poznala slodki smak:tak: sprobowala cukru a teraz dostala Cropoz- lek na jelitka, ktory ma zmniejszyc przepuszczalnosc (dlatego pytalam, co Hania dostaje:tak:) i on tez jest strasznie slodki.

Moniqo uwazaj na soje! Moja alergolog przed nia przestrzegala, bo czesto uczula. A ja gdzies czytalam, ze juz 100% soi na rynku jest modyfikowana genetycznie:baffled:
Podejrzewam, ze najgorzej bedziesz miala ze slodyczami- ciezko znalezc takie, ktore bylyby bez mleka lub jego przetworow (np. margaryna czy serwatka):no: a trudno bedzie Dawidkowi wytlumaczyc, ze inne dzieci moga zjesc ciastko a on nie:-(

reklama
U nas odpada:no: Moze wybralabym jakies pojedyncze produkty, ale zaden zestaw u nas nie przejdzie:dry: Poza tym Paula nie ma alergii na gluten i nie musze zastepowac maki pszennej inna.
Druga sprawa- spora czesc tych rzeczy mozna kupic w normalnych sklepach, reszte poszukac w tych ze zdrowa zywnoscia. Pewnie wyjdzie taniej i- co dla mnie najwazniejsze- na miejscu mozna przeczytac sklad i wylapac 'szkodnika':dry:;-)

Do góry