reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pierwsze ruchy

Mówiłam dzisiaj lekarzowi, że mały mało się rusza. Powiedział, że ma być conajmniej 5 ruchów w okresie aktywności, czyli jak się poczuje ruch, to należy liczyć do 5 i wszystko jest ok. Takie okresy aktywności powinny być 3 razy w ciągu doby. Ja dzisiaj policzę sobie wieczorem. Dzidziuś się ruszał jak zwykle w poczekalni, to doktor stwierdził, że jak jest na miejscu, to przypomina sobie o obowiązkach :-p

reklama
Mój maluszek czasem ma takie ciche dni. I wtedy się rusza bardzo mało i tak delikatnie puka. A jak jest dzień sportowy to ćwiczy boks na mym pęcherzu, biegi, podskoki, i rozciąganie ( oczywiście mojej skóry, bo się wypina jak tylko może najdalej) :-)
I teraz gdy ma coraz mniej miejsca to jego ruchy są dla mnie coraz bardziej wyczuwalne. Najdrobniejsze pukanie czuje. I najmocniej jak leże na lewym boku. I jak się najem słodyczy to tez podskakuje z radości :-)
Jak ma cichy dzień to odzywa się do mnie gdzieś z 5 razy na dobę. A jak dzień aktywny to nie liczę, bo jak tylko się przebudzi to już daje znać o sobie :-)

Ostatnia edycja:
Mój szkrab nic sobie z małej ilości miejsca nie robi. Kopie, stuka i przeciąga się, aż miło... dziwnym trafem omija mój pęcherz bo nie latam do kibelka co 5 minut ale za to trafia w żebra... co do aktywności to miewa takie napady ruchliwości, że zastanawiam się skąd mu się wzięły te pokłady energii...

moj synek to chyba pojdzie po wujku i zostanie pilkarzem tak kopie i dokazuje w brzuchu ze az boli, ale da sie wytrzymac.
J w brzuchu tez strasznie ruchliwa byla i tak jej zostalo, a teraz takie dwa wiecznie w ruchu skarby beda.

dzieki dziewczynki,czyli co?nie mam sie w sumie o co martwic jak synio troche bardziej leniwy czasem?jescze raz dziekuje

Ja mam to samo, czasem myślę, że zaraz mi z brzucha wyskoczy tak szaleje, a bywa i tak, ze czekam na każdy najmniejszy nawet ruch. Gdzieś wyczytałam, ze maluchy na tym etapie bardzo dużo śpią + ten brak miejsca , i to pewnie dlatego tak sie dzieje.

reklama
Moja Ania też ruchliwa, kopie i stuka czym może, wierci się... Mała Żabka :-)
To cudowne uczucie obserwować pojawiające się wypukłości - kolanka, stópki, bawić się z nimi w chowanego...
Mój M zawsze zaczyna dzień od przywitania się z Brzuszkiem - kiedy przyłoży dłoń, Ania zawsze odpowiada kopniaczkiem. Zazdrości mi, że mogę to czuć cały czas.
Będzie mi tego uczucia chyba strasznie brakowało...
Jeszcze tydzień temu Ania była w pozycji pośladkowej - kopała mnie wtedy regularnie po pęcherzu i kroczu oraz po prawej stronie brzucha.
Kiedy ku mojej radości obróciła się wreszcie główką do dołu, żeby było sprawiedliwie, obkopuje teraz lewą stronę i górę brzucha :-)

Do góry