reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ploteczki Opolanek i Opolszczanek

Marcik ;-)
Jasiek do dentysty tylko z przedszkolna grupa chodzi. Jesienia umowilam go na wizyte ale byl chory - potem przepadly nam jeszcze 2 terminy i odpuscilam....

ja juz wszedzie chodze prywatnie :-(
alergolog - 60 zl., laryngolog 70 zl, pediatra.... roznie :no: ginekolog tez prywatnie, ortopeda tez:no:

moze teraz zalapiemy sie do pediatry porzadnego - w Opolu co lepszy lekarz to nie ma do niego juz miejsc :-( u nas na wsi pediatrzy przyjmuja tylko po poludniu a i tak okazuje sie ze tego dnia kiedy jestesmy i tak ich nie ma wiec....

Amelkowa? a ty juz wiesz do jakiego lekarza bedziecie chodzic z maluszkiem?

reklama
Ale mi szybko net chodzi, ze nie widziałam Amelkowa Twojej odpowiedzi :wściekła/y: A tak normalnie to gdzie chozicie z przedszkolakami?

Ide kapac gangstera :tak:

marcik tak póżno kapiesz małego?? ja to staram się aby mój o tej porze już leżał :tak::tak::tak: więcej wieczoru dla mnie hihi

rubi jak masz jakiś przepis na ciacho bezglutenowe to wrzuć jakis przepisik chętnie skorzystam bo z tymi wypiekami słodkimi to u mnie biiida (Bozia nie dała telentu do wypieków) a tak w ogóle to czemu napisałaś że mieszkasz na wsi ja myslałam że na ZWM-ie (albo cos znowu pochrzaniłam)

co do butelek to hmmmm no właśnie AVENT niby dobra firma Maciek ma kubek niekapek to co wurzucić???? czy to dotyczy tylko butelek??:szok::szok:

Amelkowa no ja też niestety ostatnio za granicą nie bywam więc zakupy dla małego tylko tu nam pozostają ale nie narzekam bo i tutaj można dostać fajne ciuchy a do karmienia to już zupełne starocie wyciągam bo nawet jak ma śliniak taki plastikowy aby mu sie nie rozlewało po bluzce to Maciek i tak znajdzie sposób aby i bluzka i spodnie i nawet włosy na główce były nakarmione :-D:-D:-D

a zapomniałam napisać że mój A też mi jutrzejsze plany pochrzanił bo umawialiśmy się do Karolinki na jakieś zakupy i prezent dla mojej mamy na imieniny a on mi dzisiaj mówi że zapomniał mi powiedzieć wcześniej ale umówił się z kolegą na ryby............ ughghg Ci faceci:angry::angry::angry: no nic zakupy poczekają

Aniulka kąpie go jak sie robi ciemno, on jak jest jasno na dworze szleje, zaczyna zmierzchac oczka sie klejace robia :-D, ja sobie w spokoju Na wspolnej ogladam i idziemy sie kapac :tak: kapiel + butla+ spanie = godzinka czasu :-) i spokój do rana :-p

Ja chyba jestem przemeczona :no: rutynowa kąpiel ( ja małego w pokoju kapie bo tak mi wygodniej, nie mam siły schylac sie do wanny :no:), zawsze go sobie wyjmuje jak nie chce stanac w wannie aby dobrze pupcie umyc i kluseczka, a on dzisiaj pierwszy raz sie szarpnął i mokry wyjezdza mi z reki :szok:, juz oczyma wyobrazni roztrzaskana głowe o ławe widziałam :szok::no:, bo oczywiscie pikował. W ostatnim momencie go jakos zarzuciłam i nie wysliznał sie do konca ...pomijam, ze mi serce i małemu staneło, musze chyba na wczasy jechac :zawstydzona/y:

Aniulka auto mezowi zabierz, a co ... :-p
Ja u nas kocham H&M maja piekne ciuszki dla chłopców :-) a rajtuzki the best :-) jutro tam polujemy na skarpetki, rajtuzki i rampersy:tak:

helloł ;-)

no to moj malz tez sie spisal... chcialam sobie cos w TV zobaczyc ale jemu to nie odpowiada..egoista jeden wredny wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
w ramach zadoscuczynienia dostalam sie do kompa.......
oni dzis jakas ozrganizowana akcje robili czy co???

tak wiec a wiec...

Aniulka ;-) mieszkam na ZWMie ;-) nic ci sie nie pomieszalo ;-) wspominalam tylko jak to na wsi kiedys bylo...

przepisiki? mowisz i masz ;-)

BANANOWIEC (Jasiek sam miesza - ja wsypuje tylko make zeby byla w miseczce a nie w calej kuchni)

4 dojrzale banany
25 dkg maki (b/g albo zwyklej jak ktos nie jest na diecie b/g)
20 dkg cukru
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie

banany rozgniesc widelcem (my uzywamy tluczka do ziemniakow), dodac jajo i cukier - wybeltac, dodac make, sode, sol i olej i na samiutkim koncu bakalie. Piec 1 godzine (w keksowce) w temp. 160 st. C

POMARANCZOWIEC

ciasto jest nietypowe bo bez maki i tluszczu...

3 pomarancze (ok. 70 dkg)
250 g mielonych migdalów
225 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia (b/g)
6 jaj

pomarancze myjemy i wkladamy do garnka z zimna woda, gotujemy przez 2 godziny (w calym domu cuuudnie pachnie). Po ugotowaniu studzimy pomarancze, odciskamy z wody, kroimy na pol i wyciagamy ewentualne pestki po czym miksujemy pomarancze razem ze skorkami. Jak juz beda zmiksowane dodajemy mielone migdaly, cukier i proszek do pieczenia. Na koncu dodajemy jaja i znow miksujemy.
ciasto wylewamy do tortownicy (21 cm srednicy) - na dnie pregamin, boki smarujemy tluszczem.
pieczemy 40 minut w temp. 190 st.C po czym przykrywamy totrownice folia aluminiowa i pieczemy dlaje 20 - 30 min. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia najlpiej na cala noc. Ciasto powinno byc ciut lepkie i odchodzic do brzegow tortownicy. Fajnisto pachnie ja sie je piecze

PS. zamiast pomaranczy moga byc mandarynki, jesli pomarancze maja gruba skorke to mozna jedna obrac ze skorki, a migdaly musza byc zmielone ZE skorka

podstawa u nas w domku - najprostsze i ulubione ciacho Jaska (tez trzepie jak sie patrzy)

PLACEK Z OWOCAMI

15 lyzek maki (b/g)
15 lyzek oleju
10 lyzek cukru
4 jaja
2 lyzeczki proszku do pieczenia (b/g)

jaja utrzec z cukrem, dodac make z proszkiem i olej. wlac na blache, wylozyc na wierzch jakies owoce i upiec ;-)

jak potrzebujesz konkretny przepis na cos to daj znac - poszukam

mam ciastka wafelki b/g (znajomi przywiezli z Niemiec) ale o smaku kakowym a Jasiek jest tez uczulony na kakao - Jak chcesz to moge Ci je odsprzedac za powiedzmy 4 zl za paczke i tu moze zalatwie cos z....

Marcik ;-) czy twojego TZ mozna w przyszlosci wykorzystac do przywiezienia z Niemcowni ciastek bezglutenowych??? dalabym pudeleczko na wzor? polskie slodycze b/g sa do bani niestety ;-(

ja o Avencie tez gdzies czytalam ale podobno sie to wyjasnilo - trefna partia byla w UK - u nas podobno OK.
ja mam jeszcze butle po Jasku i chyba nie bede eksperymentowac z nowymi flaszkami. i tak zamierzam karmic piersia wiec na razie w ogole nie kupuje ani flach ani smokow

jak Jasiek mial 7 miesiecy porzucilismy mala wanienke i zaczelam go kapac w duzej wannie. duzo miejsca, duzo wody, duzo frajdy (choc nie przy placeniu rachunkow za wode i scieki)
a na kregoslup jest rada - podusia przed wanna i na kolana mama ;-) przewijak mialam wtedy na pralce, na parapecie pampersy, kremy, chusteczki... - wsio pod reka ;-)
teraz tak rozowo nie bedzie - lazieneczka malutka ;-(

Amelkowa ;-) cos dla ciebie mam - gatki ciazowe czarne H&M MAMA rozmiar M - moze jesienia ci sie przydadza? daj znac czy je w piatek przytaszczyc do przedszkola. Kupilam je choc byly mi za male - stwierdzilam ze beda dobre na okres przejsciowy - po ciazy a przed schudnieciem (oszalamiajaca kwota 3 zl sprawila ze je wzielam) ale Tobie sie teraz predzej przydadza niz mi ;-)

Rubi pogadam, bo wiesz to chłop zawsze w pospiechu, patrzy na cos i tego szuka :baffled: ... w naszym realu jak jest to ja robie przez tel za nawigacje :szok:. Powiedz mi jeszcze w jakich działach takie cos lezy? Ale wiesz co jak nie TZ to moja sasiadka jedzie na stałe do Niemiec, beda tu do rodzinki przynajmniej raz w m-cu zjezdzac i z nia nie bedzie problemu, zawsze co TZ nie znalazł, ona mi dokupiła, euroki dałam i po sprawie :-)

Kubus nie chce jeszcze duzej wanny :no:

reklama
Marcik ;-)
byloby super - mam kilka zrodel ale Jasiek tak lubi te ciasteczka ze zrodelka wysychaja ;-)
kobieta zawsze lepiej takie zakupy zrobi ;-) ostatnio moj malz przed swietami dostal instrukcje jaka ma kupic margaryne do pieczenia ciasta dla Jaska - opisalam dokladnie etykietke ale i tak zadzwonil z Reala i czytal mi sklad ;-)

Jasiek w sumie nie robil problemow w duzej wannie ale fakt ze na poczatku wlazilam z nim do wanny - full zabawek szybko sprawe rozwiazalo ;-)
teraz siedzialby godzinami w wannie - ostatnio kapie go tata i musze przyznac ze czesto po godzinnej kapieli synek wychodzi z wanny z brudna paszcza ;-/ tata go zaladuje do wanny, dolewa cieplej wody a potem wyjmuje i wyciera.... chyba wychodzi z zalozenia ze sie Jasiek wymoczy i czysty bedzie ;-) a jasiek... kapie sie z przyjaciolmi i na mycie sie nie ma czasu ;-)

Do góry