reklama

Pogaduchy czerwcówek

Malgos moja z rudym tańczy a mały biega i szczeka, sąsiedzi mnie zabiją kiedyś za ten hałas na dodatek coś mi chłopa rozkłada, masakra z takim to gorzej niż z dzieckiem.

reklama
inzagata mnie lekarz na ostatniej wizycie polecił zażywać Prenetal dla II trymestru, ale jak jak skończę folik, No i wczoraj zażyłam pierwszy raz ten prenatal. Nie wiem czy dobry, ale wg mnie składy tych witamin dla kobiet w ciąży są podobne.

Witam się po weekendzie, przeleciało i kolejny dzień w pracy, mam takie pytanie jakie witaminy dla ciężarnych polecacie, powinnam już coś zacząć zarzywać a nie pamiętam co mi lekarz poleciał - skleroza ciążowa mnie dopadła. Ja też rmf słucham w pracy i tak mnie świąteczny klimat dopadł, choinkę w pracy mamy już ubraną, a przodujący temat to pieczenie pierniczek. W pracy powiedziałm że jestem w ciąży, i chcą zatrudnić kogoś na moje zastępstwo, co mi jest nie na rękę, dziewczyny w pracu też będą złe jak im powiem, zwłaszcza że u nas nie ma takich zwyczajów, jest nas dostatecznie dużo.

Jeśli chodzi o mnie to do końca I trymestru tylko folik, a od początku II lekarz zalecił mi preprat "mama dha"2xdziennie i to wsio.

Koga - we mnie też energia wstąpiła, czuję się świetnie, gdyby nie uszy to uśmiech dookoła głowy, bo już to przesypianie połowy dnia jak wspomnę było naprawdę straszne.
A jeśli chodzi o sernik, to ja absolutnie kocham sernik chałwowy, no miazga po prostu! Pyszny i zawsze wychodzi ;)

Składniki na spód:
  • 100 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem - na okruszki/piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.Składniki na masę serową:
  • 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

Czesc :D

Kurde ale sobie miejsca dziś znaleźć nie umiem, żyje wizytą popoludniowa.

Ale mój R mi dziś o 4 pobudke przyjemna zrobił, zboczuszek z niego he he:) chyba moja herbatka z miodem i sokiem malinowym oraz polopiryna, pomogły :D

Młoda ma dziś w szkole warsztaty mydlarskie, ciekawe co tam wydziwiac będą :rolleyes:

Mamania a spróbuj może któryś z tych sposobów? U mnie zawsze syrop z cebuli i propolis

Domowe sposoby na ból gardła - Zdrowie & Fitness - WP.PL

Mammamila ten przepis brzmi pysznie, muszę go wypróbować tym bardziej że kocham chalwe :D

Pozdrawiam idę jakieś sniadanko wrzucić w brzusio

Ostatnia edycja:
Dzien dobry :)
Koga sie usmialam z tej zamiany dziecka na psa :D czasem to tez bym na to poszla :D ja serniki robie rozne, jaki mi sie na zdjeciu spodoba z tym, ze zawsze pieke w towarzystwie wody :) a probowalas sernika bez sera??
Smile spokojnego lotu :)
Kasia ja tez lubie piec ale nie mam dla kogo :D moj chlop to od wielkiego swieta za ciasto zlapie a dzieci to wybiorczo, jak spodziewam sie gosci to mam szanse cos zrobic :) kciukasy za wizyte
Malgos mnie bolala glowa :D a brzuch tez pobolewa ale w poprzednich tez cmilo to sie nie przejmuje :) wyzdrowialas juz??
Mamma-mila sernik wydaje sie przepyszny :)
MamaAnia zdrowka :)
Na sniadanko wsunelam tosta z powidlem. Teraz poprawiam tortem :D

Lolcia u mnie same słodkie dupki a zrób im blok czekoladowy to się pozabijaja, pomijając fakt że zawsze kupić muszę dwa opakowania mleka w proszku, bo połowę wykradna na sucho.
co to za sernik bez sera?

mamaAnia77 polecam jedna cytryna wyciśnięta do tego łyżka pierzgi w miodzie i mieszamy to w szklance , zalewamy wodą do 3/4 szklanki i zostawiamy na noc . rano mieszamy i pijemy całość pomaga rewelacyjnie a i kup sobie też padmę takie ziołowe tabletki ja je biorę jak coś mnie bierze :-)

reklama
Doberek ;))

Lolcia Dzieki:-)

Dziewczyny watek kulinarny jest wiec moze tam przepisy wrzucajcie bo tutaj zginął bardzo szybko.

My w rozsypce nie chce mi sie nic;p jakos mi dziwnie ze to juz ostatni dzien, troche sie przyzwyczailam do tego uk:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry