reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

góralka a jakie dokumenty trzeba dostarczyc, zeby wyrobili ksiazeczke (przy dzialalnosci gospodarczej)? nigdy takiej nie mialam, nigdy, nigdzie o taka nie pytali :)
a tak czytam, ze do porodu jest potrzebna? zawsze? mozna inny dokument?

reklama
Nieistotna jasne, ze jak masz szanse to sie zatrudni :D wreszcie jest szansa, ze cos sie ruszy :D zawsze ci to zatrudnienie zaprocentuje pozniej. Nawet nie ma co sie zastanawiac...

KICIA mi sie wydaje, ze wszystkie dokumety dotyczace zapoczatkowania dzialalnosci NIPy REGONY zagoszenia do ewidencji itp. i jedno zdjecie jest potrzebne :) no dowod osobisty musi byc :p

A propos pełnomocnictwa - nie musi być w formie aktu notarialnego (z nielicznymi wyjątkami - kiedy oświadczenie wymagane jest w formie aktu, to i pełnomocnictwo w formie aktu, ale tej sytuacji nie dotyczy, znaczy ZUSów), wymaga tylko podpisu mocodawcy i opłacenia znakami skarbowymi za bodajże 15 zł. Oczywiście urzędnicy czasem tego nie wiedzą i marudzą na różne sposoby, ale tak jest wg prawa :)

Zeby dostac wychowawczy trzeba przepracowac 6m
jezeli przepracuje 3m to czy 16tyg macierzynskiego wlicza sie do tego okresu 6m czy nie?
bo nie stac mnie by placic sobie zus teraz przez 3miesiace ryzykujac ze nie dostane potem wychowawczego

nie wiem, nieistotna, czy warto tak kombinowac, bo o ile sie orientuje, musisz pokazac wszedzie metryke dzidzi, no a przeciez jej nie zafalszujesz?

z tym macierzynskim to nie wiem, trzebaby sprawdzic, ale mysle, ze chyba tak? w koncu to co innego niz wychowawczy! no a nawet jak macierzynski dostaniesz, to i tak dobrze. no i nie zapominaj, ze mozesz sie w tym nowym zakladzie pracy ubzpieczyc - placic skladki np. przez 2 miesiace (w zaleznosci od spolki). najczesciej nie ma karencji w ogole! i jak sie odpowiednio wysoko ubezpieczysz, mozesz dostac nawet ok 1500zl!!! za urodzenie dziecka!

tak aenye co do ubezpieczenia to dobry pomysl ale co do reszty to nie wiem
bo do grudnia musialabym sama placic pelen zus nie majac pewnosci ze dostane wychowawczy, a dla samego macierzysnkiego sie nie oplaca bo wiecej wydam na zus niz potem od nich dostane

laski mam pytanie
jak to jest z tym wynagrodzeniam na zwolnieniu???
dzisiaj cos ksiegowa wyliczyla jakies 80%!!!
przeciez w ciazy sie dostaje 100!
tak czy nie?
kaska przychodzi poczta przekazem czy jak?

bo nie wiem czy mam isc i jej mowic ze chyba cos jej sie pomylilo z tym 80 %

reklama
sugar, 100% dostajesz na macierzynskim, nie na chorobowym - tak mi sie wydaje!

nieistotna - najlepiej zadzwon do zusu, albo do mopsu, a ja to w ogole dzwonilam do urzedu gminy :) a co do ubezpieczen - jesli twoj m nie pracuje, mozesz jego rowniez ubezpieczyc w tym samym zakladzie pracy! (tylko nie wiem, czy to nie dotyczy tylko malzenstw). i wtedy dostaniecie 2xkwote za urodzenie dzidzi.

Do góry