reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Dziewczyny co sądzicie o takich wynalazkach:

• woda utl. w żelu (peroxygel)
  • rivanol w tubce (żel rival)
  • plastry hamujące krwawienie
  • opatrunek w sprayu
  • spray hemostatyczny
??? :confused:

(muszę uzupełnić apteczkę przez tego uszczerbkowego potomka)

reklama
kasia peroxygel fajna sprawa, ja akurat uzywam takiego cuda co sie zwie octenisept, do dezynfekcji w spreju, zawsze mam w plecaku, nie szczypie i moje dziewczyny uwazaja ze jest to cudowny lek na wszelkie stluczenia i rozciecia(wredna matka wmowila:-p)

ojej cdn bo mi Helena przeszkadza

no właśnie czy któraś z Was może mi napisać co miała w apteczce na wakacjach ??? bo my jedziemy w piatek i za bardzo nie wiem co tam wsadzić :dry:

u mnie byl

panadol syrop
octenisept sprey
plastry
smecta
nifuroxazyd syrop (ale to na rp)
pyrosal
wapno w syropie
otrivin krople dla dzieci

dla nas glownie przeciwbolowe, cos od bolu gardla, no spa i tyle

troche tego jest, ale ja zawsze zabieram prawie wszystkie leki ktore mam w domu:sorry2:

co do rivelu to mysle ze juz peroxyel wystarczy plus plaster w spreyu i juz

Polecam też do apteczki Triderm (są w saszetkach lub w tubce), jakieś gaziki jałowe, sól fizjologiczną w ampułkach, też bym wzięła jakiś paracetamol w czopku dla dzieci (gorączka plus rzygawka), Pulmex.

Dziewczyny co sądzicie o takich wynalazkach:

• woda utl. w żelu (peroxygel)
  • rivanol w tubce (żel rival)
  • plastry hamujące krwawienie
  • opatrunek w sprayu
  • spray hemostatyczny
??? :confused:

(muszę uzupełnić apteczkę przez tego uszczerbkowego potomka)

ja to dopiero jestem zacofana w tych sprawach, nawet nie wiedziałam że coś takiego jest jak woda utl. w żelu i te inne wynalazki:szok::sorry2:

moja apteczka była o wiele skromniejsza, wyszłam z założenia że jak mi coś będzie potrzebne to kupię na miejscu , ale faktycznie takie rzeczy jak się ma w domu to trzeba zabierać:tak:

Ja mam pytanie z innej beczki.
Jeśli od 4 sierpnia jestem na zwolnieniu do 18 września, w tym 7 dni w szpitalu, to przez ile i jaką pensję wypłaca pracodawca a od kiedy ZUS? I ile to jest?
Słyszałam ze na zwolnieniu to 80% a przez okres pobytu w szpitalu 70% - tak?

Aha i jeszcze - jeśli pracodawca wypłaca mi pensję ,,do łapy' - nie na konto - to w jaki sposób teraz dostanę kasę z pracy i z ZUSu?

reklama
Dita - na pewno pracodawca będzie Ci wypłacał do końca Twojej umowy, czyli do 31 sierpnia, potem prześle dokumenty do ZUS-u i będą Ci wypłacać, albo na podany rachunek, albo listonosz Ci będzie przynosił.
za pobyt w szpitalu dostajesz 70%, a normalnie 80% swojej pensji ale OD KWOTY, która oficjalnie widniała na dokumentach

Jeśli miałaś brutto 1000 zł, to ostaniesz 800 zł - 18,71% = ok. 650 zł
- podatek 19%, to dostaniesz jakieś 530 zł na rękę

W ogóle, to ten cały system wypłat jest beznadziejny:baffled:
jak to cały ZUS, hehe

Do góry