reklama
..aenye
Mama grudniowa'06
hellou
aga31 - uff, no ja sie na szczescie lapie, bedzie 6.5 mies przepracowane w grudniu (pracuje od 1 czerwca)! ufff
sa_raa - 100%? jestes pewna? ja z tego co wiem, bedac zatrudniona na 900zl brutto, dostane ok. 400 (450..) zl. 100% sie nalezy chyba na macierzynskim?
aga31 - uff, no ja sie na szczescie lapie, bedzie 6.5 mies przepracowane w grudniu (pracuje od 1 czerwca)! ufff
sa_raa - 100%? jestes pewna? ja z tego co wiem, bedac zatrudniona na 900zl brutto, dostane ok. 400 (450..) zl. 100% sie nalezy chyba na macierzynskim?
Hi
Wszystkie pieniadze zależą od tego które to dziecie, ale Polski wychowawczy wynosi 400pln ( trzeba dostarczyć zaświadczenie z US o dochodach za rok poprzedni, bo jeżeli średnia będzie za wysoka to lipa i nie ma wychowawczego), tylko 2 lata płatne (chyba że dziecie jest choruchne), macierzyńskie 100% pensji, dodatek rodzinny w okresie korzystania z urlopu wychowawczego 43pln na 1dziecie, chorobowe w ciąży 100%pensji.
sorki,że informacje porozrzucane, ale tak to wygląda. ;D
Chętnie pomogę, ale prosze o pytania...
Wszystkie pieniadze zależą od tego które to dziecie, ale Polski wychowawczy wynosi 400pln ( trzeba dostarczyć zaświadczenie z US o dochodach za rok poprzedni, bo jeżeli średnia będzie za wysoka to lipa i nie ma wychowawczego), tylko 2 lata płatne (chyba że dziecie jest choruchne), macierzyńskie 100% pensji, dodatek rodzinny w okresie korzystania z urlopu wychowawczego 43pln na 1dziecie, chorobowe w ciąży 100%pensji.
sorki,że informacje porozrzucane, ale tak to wygląda. ;D
Chętnie pomogę, ale prosze o pytania...
góralka
Fanka BB :)
luckymama, a jeśli ja prowadzę działalność gospodarczą od marca br. płacę najniższą składkę, te na preferencyjnych warunkach (społ +zdrow. ok 270zł) to od kiedy i w jakiej kwocie mogę dostać np chorobowe, a potem macierzyńskie? No i pytanie podstawowe, czy ktoś wie ile tygodni trwa macierzyńskie? Informowano mnie, że kobieta musi wykorzystać 14-ście tygodni, a potem resztę macierzyńskiego może wykorzystać mąż, ale ile tej reszty zostaje to nie wiem. pozdrowy
reklama
Podziel się: