reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

reklama
To jak ja mam to też mi się należy ??? czy to zależy od stażu pracy ???

Wiola dostajesz 100% wynagrodzenia czyli w twoim przypadku ok 980zł

sa raa musisz sobie dokładnie to sprawdzić w ogólnych warunkach ubezpieczenia, tam masz dokładnie wyszczególnione ile i za co ;)

hellou

aga31 - uff, no ja sie na szczescie lapie, bedzie 6.5 mies przepracowane w grudniu (pracuje od 1 czerwca)! ufff :)

sa_raa - 100%? jestes pewna? ja z tego co wiem, bedac zatrudniona na 900zl brutto, dostane ok. 400 (450..) zl. 100% sie nalezy chyba na macierzynskim?

Hi
Wszystkie pieniadze zależą od tego które to dziecie, ale Polski wychowawczy wynosi 400pln ( trzeba dostarczyć zaświadczenie z US o dochodach za rok poprzedni, bo jeżeli średnia będzie za wysoka to lipa i nie ma wychowawczego), tylko 2 lata płatne (chyba że dziecie jest choruchne), macierzyńskie 100% pensji, dodatek rodzinny w okresie korzystania z urlopu wychowawczego 43pln na 1dziecie, chorobowe w ciąży 100%pensji.
sorki,że informacje porozrzucane, ale tak to wygląda. ;D
Chętnie pomogę, ale prosze o pytania... ;)

luckymama, a jeśli ja prowadzę działalność gospodarczą od marca br. płacę najniższą składkę, te na preferencyjnych warunkach (społ +zdrow. ok 270zł) to od kiedy i w jakiej kwocie mogę dostać np chorobowe, a potem macierzyńskie? No i pytanie podstawowe, czy ktoś wie ile tygodni trwa macierzyńskie? Informowano mnie, że kobieta musi wykorzystać 14-ście tygodni, a potem resztę macierzyńskiego może wykorzystać mąż, ale ile tej reszty zostaje to nie wiem. pozdrowy

na pierwsze dziecko 18 tygodni, na drugie 20 itd.
Z działalnoscia jeszcze sprawdze :-[ Ile moze wykorzystać tata, to kwestia dogadania sie z pracodawcą, ale podstawe sprawdze. :laugh:

reklama
Do góry