reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Karuzela bo dopoki nie masz.syndromu ze chcesz juz urodzic jest Ci ciezko a w moim przypadku juz nudno i chcesz zobaczyc mala/malego a codziennie dochodzi do tego pare sms z pytaniem czy urodzilas to wkurza...

aa moze wy mi kochane powiedzie jak sie orietujecie jak to jest z macierzynskim?kiedys bylo ze trzeba wniosek 14dni przed tp zlozyc a teraz podobno 14dni po urodzeniu ...tylko jak ktos chce rok 80%platny to jakos specjalne zaswiadczenie z kads wziasc czy recznie napisac czy jak?(moja menager z pracy nie wie..musze zadzwonic do ksoegowego ale chce miec jakies pojecie na ten temat..)

I czy po kazdym ktg robia badanke?czy mam ich poprosic zeby mi zrobily usg?czy cos?

odnosnie urlopu - przeczytaj tu: rodzicielski.gov.pl/ sa odpowiedzi na wszsytkie pytania I mozesz tez wyslac swoje zapytanie :-)

reklama
Nussa fajnie ze nie masz GBS :-)

oooo szyjka w porownaniu do mojdj to dlugasna:-) moja ma niecale 9mm...:-/ hahah...

ciekawa jestem jak to z tym ktg jutro moim czy beda jakies skorcze czy cos?:p :-)) a to do nas na biezanow chwileczke zapraszamy na promenade jak beda dzieciaczki heheheh

dotkaa to samo pomyslalam ze z taka szyjka to daleka droga, a lekarka stwierdzila, ze sa kobiety chodzace 2 mc z krociotka szyjka a sa kobiety z 2cm, ktore znikaja po 2 skurczach.......... chyba wiec nie ma reguly :) ale Twoja to juz bardzo krotka. moja w ciagu 2 tygodni skrocila sie o 1 cm. no zobaczymy! daj znac jut po KTG, bo juz dzis myslalam ze napiszesz ze wrocilas do domu tylko po torbe ;-)

Kurcze po Waszych tu opowiadaniach o centymetrach to już się nie mogę doczekać piątkowego KTG i mam nadzieję, że nie omieszka mnie ktoś zbadać bo wiem że w Żeromskim to różnie bywa :-)
Ja wg OM mam termin na 11 lipca ale ciągle mi się wydawało że w pełni lata to szybciej urodzę ehh
No i też nie zauważam żeby żaden czop nadchodził :-) a u Was jak tam?

Potwierdzam, że stronka rodzicielski.gov.pl jest super i bardzo przyjaźnie napisana - w przeciwieństwie do treści ustawy http://www.rodzicielski.gov.pl/sites/default/files/public_files/ustawa_z_28.5.2013_0.pdf (to do przestudiowania dla wytrwałych).
Jeśli chodzi o termin w jakim trzeba złożyć podanie o urlop (ten podstawowy bądź łącznie z rodzicielskim) to ja dostałam z pracy taką informację:
"Do 7 dni od porodu należy dostaczyć akt urodzenia dziecka i wniosek z datą początku / końca macierzyńskiego."

Ano właśnie, mój czop też się coś nie pokazuje :-)
Niewykluczone, że jeśli obie donosimy to się spotkamy gdzieś tam na salach :-) Mam tylko nadzieję, że ze względu na brak miejsc nie będzie to jedna sala porodowa :-D Chociaż mogłoby to być ciekawe doświadczenie - dwie rodzące w jednym pokoju :-D

Dziewczyny ja pierwszy skurcz miałam o pierwszej w nocy a o 17.40 tego samego dnia urodziłam... Wcześniej nie miałam ani jednego skurczu przez całą ciążę ;) Szyjka długa do końca i na ktg nie wychodziły mi żadne skurcze ;)
Więc nie znacie dnia ani godziny :))

Dotkaaa... ja ze względu na działalność gospodarczą załatwiam macierzyński bezpośrednio w zusie... i musiałam napisać podanie o urlop i zasiłek macierzyński, akt urodzenia dziecka, zaświadczenie ze szpitala o terminie porodu i druk z dg... I na to wszystko miałam 14 dni od daty porodu :))))

Jakby co to pytaj:-p

dotkaa to samo pomyslalam ze z taka szyjka to daleka droga, a lekarka stwierdzila, ze sa kobiety chodzace 2 mc z krociotka szyjka a sa kobiety z 2cm, ktore znikaja po 2 skurczach.......... chyba wiec nie ma reguly :) ale Twoja to juz bardzo krotka. moja w ciagu 2 tygodni skrocila sie o 1 cm. no zobaczymy! daj znac jut po KTG, bo juz dzis myslalam ze napiszesz ze wrocilas do domu tylko po torbe ;-)
a no pewnie mie ma regoly...gdyby byla to cora by miala juz z 2tyg...nawet niewoesz jak chcialabym jutro wrocic sie tyllodo domu po torbe...no zobaczymy..

czop, czop, czop..... a coz to takiego?:-p

ciekawe czy sie spotkamy w Zeromskim?
musimy jakos sie opisac zeby mniej wiecej sie znalesc jak cos...

aaa tam czop znam tyle przypadkow ze kobiety go nie zauwazaly/nie bylo go...ze juz nawet nie mysle o nim haha
ja za to mam strasznie duzo wydzieliny zoltej i gestej ostatnio..
Ano właśnie, mój czop też się coś nie pokazuje :-)
Niewykluczone, że jeśli obie donosimy to się spotkamy gdzieś tam na salach :-) Mam tylko nadzieję, że ze względu na brak miejsc nie będzie to jedna sala porodowa :-D Chociaż mogłoby to być ciekawe doświadczenie - dwie rodzące w jednym pokoju :-D

Jeszcze o mnie nie zapominajcie:p jak dotrzymam terminu...:-)

dzieki za ta strone napewno poczytam:-*
Margos dzieki jak cos to bd pytac...:-*

Czy ja moge poprosic polozne o badanie usg i dowcipne po ktg?czy raczej nie ma co na takie liczyc?

reklama
Jak widziałam ten gabinet tak to raczej usg tam nie mają, bo fotel wyglądał na taki z czasów gdy jeszcze nie było takich wynalazków jak usg :-)
Ale tak poważnie to w sumie nie wiem, bo dziewczyna która była przede mną badana wyszła z lekarką i poszły gdzieś na oddział a później wróciły razem więc podejrzewam że na jakieś badanie poszły, ale czy to było usg to nie wiem...

Do góry