reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Dziewczyny ja mam te wszystkie przeciwciała tarczycowe (atg, atpo i trab) Najbardziej mam ponad normę atg, a nie mam chorej tarczycy. Byłam u endo i powiedział, że owszem mam na tarczycy jakieś torbiele, ale hormony i badania usg są w porządku. Czytałam, że te p-ko tarczycy czyli chyba atg nie przenikają przez łożysko, ale te atpo już tak. Na pewno świadczy to o nieprawidłowo działającym układzie immunologicznym. Moj gin uważa jednak, że powodem moich strat są przeciwciała p-ko jajnikom, a nie tarczycy. Acha, a na tym forum przeczytałam, że na przeciwciała tarczycowe dobrze jest brać selen. Endokrynolog u którego byłam miał również taką teorię, po badaniu usg że pękła mi jedna torbiel (bo była częściowo opróżniona) i stąd te przeciwciała. Dla mnie jak na razie jest to zagadka. W magazynie ChemyBycRodzicami jest artykuł na ten temat, ale podsumowanie również jest takie, że ewidentnie jest jakaś zależność między traceniem ciąż i występowaniem przeciwciał, ale lekarze nie potrafią na razie tego rozgryźć.

Ok, moje wyniki: TSH 1,79 (norma od 0,340-5,6), FT3 2,94 (norma od 2,50 -3,90) FT4 0,85 (norma od 0,61 -1,12) anty TPO 44,54 (norma od 0,00-34,00) anty TG 1058,00 (norma od 0,00 -4,00) Ten endo powiedzial tylko ze jak zajde to zeby od razu tsh zbadac i wtedy jak cos to mam brac hormomy. Tylko wlasnie ja sie obawiam ze moze byc za pozno :( mija tarczyce ma jeszcze obejrzec moj gin ktory trz jest endo i zobaczymy co powie. Ja juz nie wiem co o tym sadzic, tez wczesniej myslalam ze to problem tarczycy tym bardziej ze u mnie praktycznie wszystkie kobitki w rodzinie maja ten problem.

Jo-manh brałam selen i wit pp. Po kilku miesiącach miałam zbadać poziom czy cos spadło. Ale tak zwlekałam,ze pojawiła sie ciaza,wiec odpuściłam to badanie.

Olvi a mutacje genu mthfr robiłaś?

Czytalam,ze przy hashi niedoczynnosc w końcu tez sie pojawia :szok:
moja mama dopiero teraz miała badane tsh, okazało sie, że ma na poziomie 21 z groszem. A do lekarza oczywiście kolejki....

Jo -manh wlasnie patrzalam na moje padania morfologi krwi i mam wlasnie badania na ferrytyny wiec powinno byc to za darmo z NFZ tylko napewno skierowanie od lekarza .
Kruszka , nie robiliśmy jeszcze tych badań bo czekam na skierowanie do tej kliniki i tam podobno maja nam zrobic te badania . Mieszkam w Anglii i te badania prywatnie za jedna osobę kosztuje 350 f wiec poczekam na te skierowanie a jesli szybko nie dostanę to jade w maju do Polski i tam zrobie podobno są tansze :)

Reptus ja leczyłam się immunologicznie przed transferem.
Miałam dwa nieudane podejścia w Bielsku-dla pani dr wszystko było ok i nie ma co szukać przyczyn tylko podchodzić dalej ale ja uparcie zaczęłam szukać na necie i tak trafiłam do Malinowskiego do Łodzi. Miałam 7 szczepień nim MLR ruszył na poziom 36,6 i to dopiero po szczepieniach pulowanych. 1 podejście w Katowicach też się nie udało ale pewnie dlatego ze się pośpieszyłam a MLR miałam dalej 0. za 2 razem prócz dobrego mlr brałam miesiąc przed encorton za to koleżanka z którą poznałam się u Maliny dostała Equral też na m-c przed a wyniki miałyśmy identyczne :-) Udało się i jej i mi a podchodziłyśmy do transferu w odstępie tygodnia :-)
Oczywiście + żelazny zestaw . Ja po acardzie miałam raz tyci plamienie i to jednorazowe-nie odstawiałam go natomiast ona 3 razy i za każdym razem odstawiała na tydzień lub dwa po czym powracała i tak do końca 34tc.
Do tego cykl przed miałam biopsję endometrium i pobierane coś tam ze środka z czego robili podłoże dla zarodka oraz EMBRIO GEN. Wszystko to na zagnieżdzenie .
Polecam w 100%. Uważam że dzięki tym dodatkowym opcjom udało się :-)

Cześć jestem nowa choć czytam ten wątek od początku jestem po 4 poronieniach i 1 porodzie przedwczesnym w 23 tc. Mnóstwo wykonanych badań i szczerze tracę już nadzieję że w końcu uda się szczęśliwie donosić ciążę.:no:

cześć dziewczyny,
Paula, to masz tez już za sobą sporo :(
mam takie pytanko w związku z tym że wszystkie przeciwciała ANA, APA, ASA, AOA i ATG, ATPO i TRAB mam ujemne czy jest jeszcze coś co mogłam przegapić? A jeszcze pytanie do dziewczyn z wirusem opryszczki czy w tym kierunku sa jakieś badania? Czyli w sumie to mi zostaje wyszukane tylko to co w stopce?! acha jeszcze pytanko, czy zdarzała wam się taka MEGA owulka? tak mnie wczoraj zbolał brzuch przy skoku tempki, ze szok.. to dobrze?

Ostatnia edycja:
reklama
Nafoczka ja często mam opryszczkę na ustach i jak byłam w ciazy teraz to tez miałam troszke czy to mozliwe że przez nią poronilam ?

Do góry