reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Powrót do formy

Mi też wypadają , dziś nawet je trochę obcięłam ale ogólnie zawsze włosy bardziej wypadają na jesieni i to normalne a ja Mata brałam ostatnio witaminy takie jak się bierze w ciąży

reklama
Kasiu ja ciągle biorę witaminy "ciążowe" (chyba, że zapomnę ;-)) a włosy to mi jeszcze nigdy tak nie wypadały... czeszę co chwilę, a i tak ich wyłazi na poęgę...

To może to ta pora roku się skumulowała z brakiem jakiegoś składnika w twoim organizmie , nie wiem czy można brać skrzyp polny ale odżywki do włosów , ja myję czasem szamponem radical, on jest taki ziołowy i śmierdzi ziołami ale jest na wypadające i zniszczone włosy - mama mi kupiła i twierdzi że jej się poprawiły

Problemy związane z włosami w okresie poporodowym są wynikiem przede wszystkim nagłej zmiany stężenia hormonów krążących we krwi. Podczas ciąży wysoki poziom estrogenów hamował wypadanie włosów w związku z czym były one gęściejsze. Nagły spadek estrogenów po porodzie powoduje, że włosy zaczynają gwałtownie wypadać. Najczęściej objaw ten pojawia się pomiędzy 3 a 6 miesiącem po porodzie. Problemy z włosami w okresie połogu nie są żadną anomalią. Utrata włosów traktowana jest w tym okresie jako zmiana fizjologiczna o charakterze przejściowym, która najczęściej mija samoistnie i nie wymaga leczenia. Najczęściej w momencie osiągnięcia przez organizm równowagi hormonalnej po ciąży i porodzie dochodzi do samoistnego ich odrastania. W przypadku karmienia piersią kobiety częściej skarżą się na nadmierne przetłuszczanie się czy też łamliwość włosów. Problemy te, jak również wzmożona utrata włosów może być jednocześnie wynikiem niedoborów witaminowych, makro i mikroelementów oraz innych składników odżywczych.

reklama
Do góry