reklama
lady_in_blue
Fanka BB :)
Zadzwonić do ZUS i ustalić gdzie złożyć formularz Z-12 a potem niech oni się już biją z pracodawcą.
oficynafk.pl
Pracodawca nie przekazał druku Z-3 - co z zasiłkiem pracownika? - Oficyna FK
Sprawdź, co może zrobić pracownik, który nie otrzymuje zasiłku chorobowego, ponieważ pracodawca nie przekazał druku Z-3 do ZUS.

@lady_in_blue To nie takie proste - jeśli złoży Z-12, to z tego co mi wiadomo, to wówczas osobiście musi wyegzekwować Z3 od pracodawcy... Nie wiem czy to dobra droga. ZUS wciąż bez Z3 nie wypłaci chorobowego.
lady_in_blue
Weszłaś w linka ;-)?@lady_in_blue To nie takie proste - jeśli złoży Z-12, to z tego co mi wiadomo, to wówczas osobiście musi wyegzekwować Z3 od pracodawcy... Nie wiem czy to dobra droga. ZUS wciąż bez Z3 nie wypłaci chorobowego.
Jeżeli pracodawca nie przekazał drugu ZUS Z-3, pracownik może wysłać formularz ZUS Z-12.
Wówczas to na ZUS pracownik przerzuca pozyskanie od pracodawcy niezbędnych dokumentów do wypłaty zasiłku np. formularza ZUS Z-3. Zaświadczenie płatnika składek nadal jest wymagane.
lady_in_blue
No to jednak warto mówić zgodnie z tym jak to wyglądaNie - mówię z doświadczenia.
Zresztą moja koleżanka robiła tak jak w artykule i ZUS od pracodawcy egzekwował dokumenty - przed drukiem Z-12 ona nie była w stanie się tego doprosić od swojego szefa.
I pracodawca wysłał wreszcie Z-3 ?No to jednak warto mówić zgodnie z tym jak to wygląda.
Zresztą moja koleżanka robiła tak jak w artykule i ZUS od pracodawcy egzekwował dokumenty - przed drukiem Z-12 ona nie była w stanie się tego doprosić od swojego szefa.
lady_in_blue
Tak. Przy czym to się powtarzało z kilkoma zwolnieniami pod rząd w trakcie koleżanki ciąży i po prostu składanie druku Z-12 stało się rytuałemI pracodawca wysłał wreszcie Z-3 ?

reklama
Ok. To zwolnienia musiały być z przerwami bo ogolnie wiem, że wystarczy jedno Z-3 jeżeli zwolnienie jest bez przerwy i kolejne Z -3 kiedy składa si3 wniosek o macierzynskiTak. Przy czym to się powtarzało z kilkoma zwolnieniami pod rząd w trakcie koleżanki ciąży i po prostu składanie druku Z-12 stało się rytuałem![]()
.