reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Progesteron po owulacji potwierdzonej na usg

Mama Kubusia❤️

Aktywna w BB
Hej dziewczyny

Po waszych opiniach w końcu zrobiłam sobie monitoring owulacji. Test owulacyjny wyszedł pozytywny w 16 dniu cyklu, również od tego dnia brałam Duphaston. Na badaniu usg, które miało miejsce w 18 dniu cyklu doktor widziała już pęknięty pęcherzyk owulacyjny. Niestety moje TSH tydzień przed wizytą wyniosło 2,900. Pani doktor zmieniła mi dawkę Eutyroxu na większą. Pani doktor ustaliła mi nowe dawki leków:

Eutyrox dawka 75

Miovelia PCOS 2x 1 dziennie

Neurovit 1x dziennie

Solderol 1x dziennie co drugi dzień

Pregna start 1x dziennie

Glucophage 1000 mg 3x 1 dziennie do każdego posiłku

Duphaston 3 dni po owulacji

Dochodząc do sedna sprawy zbadałam progesteron i betę HCG w 25 dniu cyklu. Beta wyniosła <100 natomiast progesteron 0,870 nmol/l. Jak to możliwe tak niski progesteron jeśli miałam potwierdzoną owulację i zrobiłam badanie w odpowiednim czasie. Jest to możliwe, że to wysokie TSH tak obniża progesteron i trudno jest mi zajść w ciąże, bądź błąd w laboratorium bo to kolejny miesiąc gdzie progesteron wyszedł niski.

Pytanie od razu mam czy któraś z was brała Miovelia Nac i pomogła w zajściu w ciążę?

Będę bardzo wdzięczna za wasze opinie

reklama
Może masz niedomage lutealna?
Ale wtedy proga bada się 3 razy w cyklu
Tsh raczej nie obniża progesteronu ?(ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie)
Ja miałam tsh 3,18 w ciąży i ciąża donoszona. A tsh w ciąży 1.2 i poronienie a progesteron prawie 15.
Więc tsh nie jest tu raczej problemem
Powinnaś zrobić cały panel tarczycowy plus usg przez endokrynologa.

Może masz niedomage lutealna?
Ale wtedy proga bada się 3 razy w cyklu
Tsh raczej nie obniża progesteronu ?(ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie)
Ja miałam tsh 3,18 w ciąży i ciąża donoszona. A tsh w ciąży 1.2 i poronienie a progesteron prawie 15.
Więc tsh nie jest tu raczej problemem
Powinnaś zrobić cały panel tarczycowy plus usg przez endokrynologa.
Cały panel tarczycowy jest ok badany z miesiąc temu. Usg przez endokrynolog wykonane jakieś 4 miesiące temu i też było bez zastrzeżeń. Zawsze miałam niski progesteron dlatego biorę Duphaston. Od tamtego czasu wyniki były dobre, jedyny wyjątek to cykle bezowulacyjne. Według endokrynologa wyższe tsh niby ma jakiś wpływ na to że obniża hormony płciowe i utrudnia zajście w ciążę. Człowiek stara się o ciążę a tutaj nici zawsze jakieś przeszkody się pojawiają 😔

Cały panel tarczycowy jest ok badany z miesiąc temu. Usg przez endokrynolog wykonane jakieś 4 miesiące temu i też było bez zastrzeżeń. Zawsze miałam niski progesteron dlatego biorę Duphaston. Od tamtego czasu wyniki były dobre, jedyny wyjątek to cykle bezowulacyjne. Według endokrynologa wyższe tsh niby ma jakiś wpływ na to że obniża hormony płciowe i utrudnia zajście w ciążę. Człowiek stara się o ciążę a tutaj nici zawsze jakieś przeszkody się pojawiają 😔
Wyższe tsh wpływa na implantacje ale nie masz jeszcze aż tak wysokiego tsh .

Tu tarczyca raczej problemu niema .
Az tak moim zdaniem
Ale mogę się mylić

Ja mam tsh .1.2 a 7 dni po owulacji niecałe 7 .

Badała liście nasienie?

Hej dziewczyny

Po waszych opiniach w końcu zrobiłam sobie monitoring owulacji. Test owulacyjny wyszedł pozytywny w 16 dniu cyklu, również od tego dnia brałam Duphaston. Na badaniu usg, które miało miejsce w 18 dniu cyklu doktor widziała już pęknięty pęcherzyk owulacyjny. Niestety moje TSH tydzień przed wizytą wyniosło 2,900. Pani doktor zmieniła mi dawkę Eutyroxu na większą. Pani doktor ustaliła mi nowe dawki leków:

Eutyrox dawka 75

Miovelia PCOS 2x 1 dziennie

Neurovit 1x dziennie

Solderol 1x dziennie co drugi dzień

Pregna start 1x dziennie

Glucophage 1000 mg 3x 1 dziennie do każdego posiłku

Duphaston 3 dni po owulacji

Dochodząc do sedna sprawy zbadałam progesteron i betę HCG w 25 dniu cyklu. Beta wyniosła <100 natomiast progesteron 0,870 nmol/l. Jak to możliwe tak niski progesteron jeśli miałam potwierdzoną owulację i zrobiłam badanie w odpowiednim czasie. Jest to możliwe, że to wysokie TSH tak obniża progesteron i trudno jest mi zajść w ciąże, bądź błąd w laboratorium bo to kolejny miesiąc gdzie progesteron wyszedł niski.

Pytanie od razu mam czy któraś z was brała Miovelia Nac i pomogła w zajściu w ciążę?

Będę bardzo wdzięczna za wasze opinie
A w jaki sposób lekarz widział ten pęknięty pęcherzyk?

Do góry