Lasagna Romana, nazywam ją tak gdyż, nauczyli mnie jej przyjaciele z Rzymu.

to bardzo prosta lasagna, bez beszamelu itp. Ale od razu zaznaczę, że nie wyjdzie pyszna jeśli oliwa nie będzie extra vergine dobrej jakości, dobrej jakości ziół, dobrego mięsa mielonego oraz pomidorów własnoręcznie zesmażonych i zblendowanych a nie gotowych z puszki

))
A więc..
potrzebujemy 500 gram mięsa mielonego, makaron lasagna (ja używam tego wstępnie obrobionego, który nie trzeba gotować przed piekarnikiem) ser mozzarella do starcia - ilość w zależności od gustu. przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek ok 4 ząbków, oliwa z peperoncino ok 2 łyżek (ja robię ją sama, mam naczynia na oliwę, wkładam do naczynia kilka papryczek peperoncino i zalewam oliwą, wstawiam do lodówki po 2 tyg jest gotowa i już nie musi stać w lodówce, tak samo robię oliwę czosnkową, rozmarynową itp)
na oliwie z oliwek podsmażam mięso az przestanie być surowe, następnie dokładam pomidory ( latem na świeżo smażę odzdzielnie i blenduję, zimą używam przetworów zrobionych przeze mnie) myślę że około 700 gram tych zblendowanych pomidorów, dodaję zioła ( to zależy od gustu ja dodaję sporo, ale zawsze na oko nigdy nie wymierzam łyżką czy inaczej..

zioła czyli bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz i oliwę z peperoncino, zmniejszam ogień i na minimalnym dusze sos co najmniej godzinę, co jakiś czas mieszając, Włosi nauczyli mnie, że sos bolognese jest tym lepszy i dłużej się go dusi. Kiedy sos jest gotowy do naczynia żaroodpornego wlewam trochę na dno, układam pierwszą warstwę makaronu, zawsze podwójnie, warstwę hojnie zalewam sosem, układam kolejną itd aż skończy się miejsce w naczyniu i sos

oczywiscie tak aby nie wystawało poza , bo wtedy wypłynie lasagna z naczynia, na ostatnią warstwę sosu ścieram mozzarelle, ilość zależy od gustu ja robię taką fajną warstwę, która potem genialnie smakuje z pozostałą częscią. Piekarnik nagrzany do 180 stopni, piekę ok 30 / 40 min ot zależy od makaronu, od różnych producentów są różne. Musi być aldente, więc po 30 min sprawdzam patyczkiem, jeśli patyczek ładnie wchodzi, miękko, znaczy że jest dobra

) przekładam na talerz, dekoruję bazylią i rukollą, pycha

)) smacznego!!!! Pamiętajcie, że jakość składników jest bardzo
Zobacz załącznik 594835 ważna, Włosi na to zwracają ogromną uwagę, dlatego tak pysznie gotują.
zdjęcie znowu się odwrotnie wgrało, nie wiem czemu
