przepis na pierś w cieście francuskim z dipem z avocado, zaczynam od fotorelacji, potem dodam przepis

)

nie wiem dlaczego zdjęcia wgrywają się odwrotnie, sa naprawdę lekkie i małe

ok piszę przepis, a więc:
składniki dla 2 osób
-pierś z kurczaka lub kilka polędwiczek z piersi z kurczaka, dziś miałam właśnie polędwiczki co widać na zdjęciu
-ciasto francuskie, ja kupuję wersję light

- duże dojrzałe avocado lub dwa małe
- jogurt naturalny typu greckiego
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 2, 3 łyzki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, papryka, chilli
wykonanie:
marynujemy pierś w oliwie z oliwek z przyprawami, chilli wg gustu teraz w ciązy dodaje odrobinkę wkładam do lodówki na conajmniej 1 h, następnie wyjmuję i rozkładam na środku rozłożonego papieru z ciastem francuskim, nastepnie pozostałe wystające ciasto tnę na równe paski z obu stron mięsa i zakładam na siebie paseczki tak aby nie było przerw w cieście. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, ciasto smaruje u góry białkiem z jajka i wkładam do piekarnika na około 35 min, zalezy od piekarnika, nalezy sprawdzić za 1 razem czy mięso nie jest surowe, w tym czasie gdy mięso się piecze, robię dip. Obieram avocado i miąższ wrzucam do miseczki, dodaję kilka łyżek jogurtu naturalnego, pieprz, czosnek, sok z cytryny i blenduję do gładkości, sól dodaję dopiero przed podaniem, avocado bardzo lubi sól i szybko ją wchłania dlatego soli sie je tuż przed podaniem

dip władam do lodówki, kiedy potrawa jest gotowa, podają ja przekrojoną z dodatkiem dipu, dip cieszy się ogromnym powodzeniem, więc zawsze stawiam resztę na stole i ta reszta znika

) można dodać salsę z mango, dziś nie ma gdyż mango okazało się zepsute w środku

salsa: duże dojrzałe mango, kolendra świeza, czerwona cebula, sól, pieprz, limonka , oliwa z oliwek, mango po obraniu kroimy w kosteczkę do tego wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę czerwoną, dodajemy oliwę z oliwek sól, pieprz, i sok z limonki oraz pokorojną świeża kolendrę - garść. i gotowe

taka mała sałateczka do potrawy. polecam