reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepiśnik - nasze sprawdzone i polecone przepisy

Farsz na gołąbki
-kilogram mięsa mielonego może być z łopatki lub wieprzowo-wołowe
-1 szklanka ryżu ugotowana na półmiękko
-2 cebule drobno posiekane, zeszklone
- 1,5- 2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka płaska pieprzu (jak ktoś woli mniej pikantne to niecałą łyżeczke)
- majeranek 2 łyżeczki roztarte w dłoniach, ewentualnie zioła prowansalskie

Po zawinięciu wrzucam do garnka wyłożonego na spodzie liśćmi kapusty, i zalewam wodą z parzenia kapusty, tylko nie za dużo tej wody. Wrzucam liście laurowe i ziele angielskie.
U nas w domu je się z sosem pomidorowym, czasami też dodaje koncentrat pomidorowy/pastę pomidorową do tej wody z gołąbkami i tak gotuję aż będą miękkie :)

Z tej ilości miesą i ryżu wychodzi 15 dużych gołąbków
 
reklama
PIERNICZKI ŚWIATECZNE

1 kostka margaryny palmy
25dkg sztucznego (lub naturalnego) miodu
2 szkl cukru
2 jajka
przyprawa korzenna do piernika
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 lyzki kakako
70-80 dkg maki

ciasto zagniesc - musi byc twarde ale elastyczne ... mozna dac odrobine wiecej maki jak sie za bardzo klei, podzielic na 3 -4 czesci (bo jedna kulke zle sie walkuje), rozwlkowac i wycinac kształty ... wkladamy do pieca (190st termoobieg) ... pilnowac bo dosc szybko sie pieka ...
mozna je ozdabiac zaraz po wystygnieciu ale ja najpierw sklejam je po 2 za pomoca powidel sliwkowych (kupuje sprawdzone w lidlu) wtedy sa cudnie wilgotne i ogolnie smaczniejsze :) wiadmo do dekoracji wszelkie polewy lukry i posypki sie nadaja ... dla dzieci frajda nei z tej ziemi :D



Orzeszki (do nich potrzebne są specjalne foremki i w cholere czasu !!)

28 dkg masla
40 dkg maki
14 dkg cukru pudru
14 dkg orzechow mielonych na drobno
1 cale jajko

ciasto zagniatamy i wypelniamy malymi porcjami foremki do orzeszkow tak zeby powstalo zaglebienie!!
pieczemy az sie upieka :) jak wystygna kleimy je masa karmelowa:

masa
1 puszka karmelu (mleko skondensowane gotowane 2,5h WYSTUDZONE lub gotowa masa kajmakowa)
1 margaryna palma
troche spirytusu
1 zoltko

mase mieszamy i nakladamy lyzeczka na ciasteczka klejac je po 2 ... opruszamy cukrem pudrem

jak bede miala gotowe to wam wkleje zdjecia zebyscie widzialy co i jak :)
 
Szuba

Najlepiej robić w takiej misce, ok. 10cm wysokości ok. 20 cm średnicy 101-346.jpg

Wersja pierwsza;

3-4 płaty śledziowe
3 ziemniaki, gotowane w mundurkach
3 marchewki, gotowane nieobrane
3 buraki, gotowane obrane z 2łyżkami cukru i 50ml octu
puszka groszku
2-3 jajka gotowane na twardo
sól
pieprz

Gotujemy ziemniaki i marchew w jednym garnku. W drugim buraki. Marchew i ziemniaki obieramy. Wszystkie warzywa ugotowane trzemy na dużych oczkach. Jajka na małych.

Jak mamy wszystko gotowe, zaczynamy układać warstwy;

na spód śledzie w paseczki lub kostkę (wcześniej wymoczone)
marchew
ziemniaki
sól i pieprz
majonez ma przykryć dokładnie tak, aby nie było widać ziemniaków
groszek
buraki
pieprz i sól
majonez
jajka

Wersja druga;

Układamy;
śledzie
cebula drobno posiekana, fioletowa ładniej wygląda 2 szt duże- 4 małe
ogórki korniszony w drobną kosteczkę 3-4 duże, 6-8 małych
majonez
marchew
ziemniaki
sól i pieprz
majonez
jajka

Szubę najlepiej zrobić dzień wcześniej. Ja zawsze robię wieczorem i następnego dnia jest pycha.
 

Załączniki

  • 101-346.jpg
    101-346.jpg
    33,5 KB · Wyświetleń: 157
Ciasto balowe

Biszkopt;

4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem i dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszać z proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i upiec. Piekarnik rozgrzany do 180st i piec 20 min. Wystudzić.

Masa budyniowa ;

2,5 szklanki mleka pół
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki
4 żółtka

Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę, mieszając wlewamy do gotującego mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć z margaryną .

Bita śmietana

500ml śmietany 30-36%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanfixów dr.Oetkara

Pozostałe składniki niezbędne do wykonania ciasta;

pasek gorzkiej czekolady
3 paczki herbatników Petit
duża paczka krakersów
-puszka mleka skondensowanego (słodzone) ,wtedy gotujemy 3 godziny lub kupujemy masę kajmakową gotową( nie krówkową! )

Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, aby powstał karmel. Jeśli gotowa masa kajmakowa, to trzeba ją rozpuścić na małym ogniu ( w garnuszku ) mieszając, inaczej ciężko po ciastkach się rozprowadza i je podnosi ( ciśnienie też się wtedy podnosi;) )
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki.
Na herbatnikach rozsmarować ciepły karmel i ułożyć warstwę krakersów.
Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę.
Całość posypać (startą na małych oczkach) czekoladą.

Ciasto robimy dzień wcześniej, aby masy się połączyły z ciastkami i je zmiękczyły.

Ciasto jest przepyszne! Polecam i smacznego:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
przepis na najprostszą polędwiczkę na świecie :)

polędwiczka wieprzowa sztuk - 1

kroimy polędwiczkę w plastry grubości 2 cm, rozbijamy ręką delikatnie, ja rozbijam dolną częścią ręki.

Solę i pieprzę, do tego odrobinę pieprzu syczuańskiego, na patelni rozpuszczam masło, i smażę po 3 maksymalnie 4 min z każdej strony.

I to wszystko! Należy je jeść tylko świeżo usmażone, są niezwykle delikatne, podaję je zazwyczaj z puree a do tego albo szpinak z czosneczkiem albo po prostu jakaś ulubiona sałatka.
Pamiętajcie że wieprzowina musi być być usmażona, nie może być medium itp :) dlatego sprawdźcie zawsze czy jest ok przed podaniem.
Smacznego. :)
 
przepisy na mase słonecznikowa i ciasto prince polo w wersji jpgprince polo.jpgslonecznik.jpg
 

Załączniki

  • prince polo.jpg
    prince polo.jpg
    57,3 KB · Wyświetleń: 191
  • slonecznik.jpg
    slonecznik.jpg
    40,6 KB · Wyświetleń: 194
Polędwiczki cielęce(mogą być wieprzowe)

Polędwiczkę kroimy ma medaliony grubości 2cm ( wieprzowe przyciskamy dłonią, aby zmiękczyć).

W miseczce mieszamy;

2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu (opcjonalnie syrop klonowy)
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki oliwy ekstra vergine

Do marynaty wrzucamy medaliony i przykrywamy. Do lodówki na minimum 3 godziny. Następnie na natłuszczoną delikatnie rozgrzaną patelnię, smażymy 3-4 minuty z każdej strony.

Do tego podaję lekką sałatkę;

1 torebka mix sałat z rukolą lub roszponką
garść posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
łyżka prażonych pestek dyni lub słonecznika
1 mandarynka
3 pomidory suszone z zalewy w kostkę

Sos;

1łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka oliwy z zalewy z pomidorów suszonych
1 łyżeczka wyciśniętej cytryny
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Mieszamy sos i dodajemy do sałaty przed podaniem.






Smacznego:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
jeju dziewczyny jakie tu są pyszności . Ja mam taki swój zeszyt ze sprawdzonymi przepisami Jakbyście chciały to tez moge cos powklejac ale ja mam przepisy pisane ręcznie więc ewentualnie załącze fotke przepisu i fotkę dania :) Moze da się rozczytać :-p
 
reklama
Do góry