reklama

przepisy dla karmiącej mamy

reklama
wyszły, wyszły, nawet lepiej niż poprzednie, tylko skleroza mnie dopadła i zapomniałam o przepisie:-p już się poprawiam (Post, nie czytaj, bo to baaardzo słodkie:-D)

Muffinki jagodowo-bananowe
Składniki :
  • 300 g self-rising flour [ czyli mąki z dodatkiem proszku do pieczenia ]*
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g jasnego cukru brązowego - 1 łyżkę odłożyć do posypania mufinek
  • 2 średnie , dojrzałe banany
  • 284 ml maślanki [ lub jogurtu albo mleka zakwaszonego sokiem z cytryny ]
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 białka
  • 150 g jagód
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę , sodę , cukier i płatki owsiane . Banany rozgnieść na gładką papkę. Maślankę , oliwę i białka wymieszać , wlać do rozgniecionych bananów.
Wlać mokre składniki do suchych , lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników [ mogą być widoczne grudki mąki ] . Dodać jagody , delikatnie zamieszać .
Formę mufinkową wyłożyć papilotkami . Do każdej foremki nakładać porcję ciasta . Posypać płatkami owsianymi i cukrem . Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok.20 minut - lub aż mufinki będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić przez 5 minut w formie , a potem wyjąć i ostudzić na kratce .
* przepis na self-rising flour :
  • 240 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
A zamiast kokosowych zrobiłam czekoladowe;-)

250 g mąki
20 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia plus 1/4 łyżeczki sody
200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki
50 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
2 jajka
100 g cukru, najlepiej trzcinowego
250 ml kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka albo jogurtu
90 g masła, roztopionego

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
12-dołkową formę na mufinki wyłożyć papilotkami (lub wysmarować masłem).

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać obie czekolady i cynamon.

W drugiej misce ubić jajka z cukrem, miksując dodać śmietanę i ostudzone masło. Połączyć masę z suchymi składnikami. Przelać do foremek.
Piec 20 minut. Po upieczeniu zostawic mufinki w foremkach na kolejne 20-30 minut. Podawać lekko ciepłe.

surv pychotki tu podajesz:tak:
jagodowo - bananowe robie jutro (muszę zaopatrzyć się w składniki)
a czekoladowe muszą poczekać jak skończę karmić bo niestety takich rarytasów to nie nada;-)
ja zrobiłam w sobotę mufinki ale z przepisu na babkę serową i niestety jakieś marne zakalcowe:-D ale się uczę i jestem na dobrej drodze hahaha

Surv- przepis brzmi bardzo apetycznie, chyba skusze sie na te muffinki, ale oprocz self-rising flour i formy muffinkowej nie mam nic, wiec trzeba zakupy zrobic.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry