reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

kalorii to poza tonami masla nie ma wcale:-Dale i tak dobre:)
marta- moze byc tak jak pisalam najgorsze pieczywo tostowe nawet nie zbyt swierze bo i tak zapiekasz ...a co do rumu to tutaj to sie czasami podaej z budyniem z brandy wiec podobnie do twoich zachcianek...:-Dja tez tak lubie go jesc no ale teraz to 0 alko niestety ale budyn tez pyszny:)smacznego;-)
 
reklama
no wlasnie i temu tez mi sie cos tamten przepis nie podobal bo to chyba dla noworodka porcja byla...no ja przynajmniej sie tym bym nie najadla:zawstydzona/y::-D
 
knedle:tak:
składniki:

1 kg ziemniaków
0.30 dag mąki
1 jajko
truskawki lub śliwki

dodatkowo:
masło
bułka tarta
cukier

przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach lub bez,nastepnie przemielić przez maszynkę,dodać jajko,mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.Urywać po kawałku ciasta,spłaszczyć,na środek położyć truskawkę i zalepić -uformować kulki-(gdy ciasto klei się do rąk to ręcę trzeba zamaczać w mące).Zagotować wodę,lekko osolić i kłaść po kilka knedli do wrzącej wodyCzas gotowania

:po wypłynięciu na powierzchnię około 5 minut na wolnym ogniu.Wyjąć łyżką cedzakową i polać zarumienioną na masełku bułką tartą,posypać cukrem.Można również polać śmietaną lub jogurtem.Bardzo dobre są też na drugi dzień o ile coć zostanie
laugh.gif
,mozna je wtedy podsmażyć na maśle.
 
o a jak sie taki polski kompot do obiadu z jablek robi? bo nie umiem a mi pinka kompotem gdzies zarzucila i bym sie napila ale nie wiem jak zrobic...
 
kompot praktycznie robi sie sam ale tu masz przepis na taki słoikowy:tak:

1) wpakować owoce do słoika i dopelnić cukrem(tak żeby w szparki wszedł). A potem
zalać wodą i zakręcic.

2) Wpakować owocki i zalać zalewą cukrową(ale nie pamiętam proporcji wody/cukru, jutro napisze dokładniej). I zakręcić.

I zawsze po zakręceniu zagotować słoiki w garnku żeby sie zassały. Najlepiej garnek wyłożyć jakimś ręcznikiem bo słoiki są delikatne.

Po zagotowaniu postawić słoiki zakrętką w dół i poczekać aż ostygną. I sągotowe do przechowania.


albo jak chcesz tak odrazu do wypicia to poprostu obierasz owoce (z jakich kompot chcesz robic) wrzucasz na jakies 2 litry wody dosypujesz cukru według uznania i gotujesz az owoce beda miękie..........

to wsio
 
o to na ten sloikowy ja bym byla wdzieczna jakbys jutro dokonczyla bo marze o takim ale nie umiem zrobic...suuuper:) juz mam smaka w ustach...ohhh:-p
 
pinka powiedz mi tylko ile tego cukru do sloika pelnego jablek?? wody - (przegotowanej czy surowej?) to na full ale cukru to ile?
 
reklama
jak wrzucisz np wisnie do słioka to cukru sypiesz tyle az szpary pomiędzy wisniami a słojem ta przestrzen zostanie wypełniona zobacz tak 10-15 łyżek czubatych cukru to tez zalezy jaki słoik masz;-) woda surowa nie przegotowana bo one sie beda w garnku gotowac;-)
 
Do góry