reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Martucha ja tam dalam poprostu 1/3 szklanki oleju i wyszlo ok.

elfiko, moja muffinkowa bogini, składam pokłony ;D

co do foremek to sa i w tesco(silikonowe) i w realu (teflonowe)


Ciesze sie ze nawet moj dolek sie przydal ;)
 
reklama
aniay a ja sie ciesze ze widzisz pozytywne strony swoich dołków:-p
bo dzięki mufinkom ja dzisiaj mam swietny humor chociaz okolicznosci wskazywalyby na cos calkiem odwrotnego;-)

takze dzieki jeszcze raz za super przepis ;*
 
O nie! One się zajadają muffinkami. Nie dość, że siedzę w pracy bez takich smakołyków, to jeszcze muszę się odchudzać. :szok::crazy::angry:

Chyba też sobie zrobię te muffinki w któryś dzień :baffled::szok::tak::-)
 
Kiszone (solone) opieńki

Składniki:
Na 1 kg świeżych grzybów przygotować 15 dkg soli oraz trochę soli do roztworu,
w którym należy obgotować opieńki.

Opis przygotowania:
Oczyszczone i umyte grzyby (same kapelusze, bez nóżek) należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l wody 2 łyżki soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć grzyby na sicie, a następnie układać w kamiennym garnku (najlepiej kapeluszem do góry) przesypując solą (sporo soli). Ostatnią warstwę grzybów koniecznie posypać solą, przykryć bawełnianą ściereczką, talerzem i obciążyć (po 3 - 4 dniach, gdy grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych grzybów). Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu (piwnica itp.). Po miesiącu powinny być już dobre.
Grzyby przed użyciem należy moczyć 3 - 4 h w czystej, zimnej wodzie. Można dawać do sosów, zup, tylko trzeba pamiętać, że są słone i uważać, by potrawa nie była za słona.
Ja kocham sałatkę ze śmietaną, cebulką i pieprzem, jest naprawdę pyszna :tak:.
 
Mi je kiedys Rodzice pokazywali, ale nie mialabym odwagi sama ich zbierac, bo jeszcze bym nas potrula. :no:
Ja to same borowiki i podgrzybki zbieram, ewentualnie kanie na kotlet. :-D
 
Ja opieńki znam, są pyszniutkie na jajeczniczkę, albo do zalewy, natomiast ja ich nie zbieram, bo tak ciutkę się boję.
Do kiszenia jak u Geperty dałabym podgrzybka :tak:
 
Kurcze poprosiłam M. żeby mi z piwnicy przyniósł gliniany dzban do kiszenia, wyszorowałam go, obgotowałam grzybki i tak się skurczyły, że chyba nawet słoika 90 bym nie zapełniła :no:, a tyle się narobiłam :-(. Cóż zamknę do szklanego weka, bo szkoda miejsca, żeby na dnie w dzbanie było raptem kilka.

Ponadto zrobiłam dzisiaj wielki gar leczo, mniam :tak::-):-):-).

A na deser mufinki :tak:, z przepisu Aniay wyszło mi 20szt w foremkach do babeczek, tylko są dość suche, one takie mają być :confused:.
A następnym razem spróbuję jakieś od Elfiko :tak:.

Tyle w kuchni to ja nawet w święta czasu nie spędzam :-p:-D:-D:-D.


 
reklama
geperty wpadlam w kompleksy jak zobaczylam te twoje muffinki:-D:-D
co one takie rowne??:szok::szok: moje to normalnie wygladaja na zdeformowane:dry:
ja wlasnie znow robie:sorry2::-p
 
Do góry