reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Temat na forum 'Mamy z Irlandii' rozpoczęty przez anineczka, 8 Maj 2009.

  1. anineczka

    anineczka królowa mrówek :P

    U nas dziś naleśniki z serem :sorry2:
    Ale mam przepyszny przepis na cycki kurze ;-)
    Składniki:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    5-6 pieczarek
    1 cebulka
    majonez
    ok. 15-20 dag sera żółtego
    sól
    pieprz

    Jak przyrządzić?
    Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem; tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni. Smacznego!

    Ogólnie uwielbiam dania z zapiekanym serem tak więc jak macie jakieś przepisy to dawajta! :)
     
  2. misia83_83

    misia83_83 Mama Alusia i Tymusia

    Przepis na wspaniala zapiekana rybe w ziolach prowansalskich:

    filety z jakiejkolwiek rybki smazymy na patelni (odradzam tylko pange- nie jedzcie tego sztucznego swinstwa!;-)). Nastepnie przekladamy ja do naczynia zaroodpornego.

    Sos: Duza smietana (slodka zeby sie nie zwazyla), do tego zmiazdzamy ze 2 lub 3 zabki czosnku (jak kto lubi, mozna nawet wiecej), 2 lyzki musztardy i duzo ziol prowansalskich (przyprawy badz swiezych- ja zwykle daje suszone). Po wymieszaniu polewamy tym sosem rybe. Na to wszytsko sypiemy ser zolty. Przykrywamy naczynie i do piekarnika na ok 30 minut, dopoki ser sie zarumieni.

    Najlepsza jest podawana z ryzem i warzywami :) Ostro kaloryczna, ale raz na jakis czas mozna sobie zaszalec:-)

    A teraz przepis na boskie cycuszki zapiekane z serem!

    Podwojne piersi z kurczaka rozbijamy, przyprawiamy sosem sojowym i sporo curry, papryka, ziola

    Na srodku cycuszka kladziemy plaster sera zoltego i cwiartke ogorka kiszonego (przecietego wzdluz). Zawijamy cycuszka i szczepiamy wykalaczkami badz zapalkami. Nastepnie mozcymy go w rozrobionym jaju, obtaczamy troche w bulce i serze zoltym. Wkladamy do naczynia zaroodpornego i pieczemy ok 45 min w temp 185. Naprawde rewelka!! Uwazac tylko z sosem sojowym, bo jak sie da go za duzo to bedzie za slone. :-)

    Bon Apetite - OLE!:-D
     
  3. reklama
  4. anineczka

    anineczka królowa mrówek :P

    Na kolację polecam racuchy bananowe ;-)
    Składniki:
    2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 duże banany, ok. szkl. wody, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, olej.

    Jak przyrządzić?
    Do miski wybijamy białko z jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Trzy banany rozgniatamy widelcem by były widoczne grudki i dodajemy do miski wraz z ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i kładziemy łyżką przygotowane ciasto formując małe placuszki.

    Potrzebne przybory:
    dwie miski, mikser, łyżka, widelec, patelnia

    Jak podawać?
    Najlepiej podawać od razu posypane cykrem i cynamonem, ewentualnie polane sokiem truskawkowym,można też kłaść na nie pokrojone plasterki bananów; ze wszystkimi dodatkami smakują równie przepysznie:) Do picia najlepiej kakao.

    Uwagi:
    Placuszki szybko się smażą więc trzeba stale ich pilnować!
     
  5. wilwia

    wilwia Fanka BB :)

    julia28 ja robie oponki z tego przepisu
    1/2 kg.mąki
    -1/2 kg.twarogu(zmielić 2 razy)ja dodawalam ten z wiadereczka-do sernikow
    -1 łyżeczka sody
    -szczypta soli
    -2 jajka
    Wszystkie składniki dobrze zagnieść,rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką w środku.Piec na oleju.Gotowe posypywać cukrem pudrem
     
  6. malgo

    malgo Zaangażowana w BB

    Ojej Dziewczyny ale ambitne jestescie-dwa dania, ciasteczko:-p.
    Ja to ogolnie lubie gotowac ale teraz z dzidziem w brzuchu wole jesc:-D i z gotowaniem jakos poradzic sobie nie moge....bo chce mi sie rzeczy takich ktorych nigdy nie robilam...ale z okazji promocji na schabik bedzie miesko.
    Polecam Wam super przepis na schab:
    SAKIEWKI: 2 porcje
    miesko schabowe
    papryka czerwona-pol
    pol cebuli
    slyeczka koncentratu
    Papryke i cebule podsmazyc, dodac koncentrat, troszke soli-to jest farsz.
    Miesko potluc jak na kotlety, posolic, popieprzyc.
    Na srodek kotleta wlozyc farsz, zwinac w sakiewki-zlapac na gorze nitka lub wykalaczka.
    Upiec w piekarniku-podlewac woda.
    Pycha polecam.
     
  7. ewelcia86

    ewelcia86 Szczesliwa mama:))

    ja kiedys robilam taki tort.
    biszkopt.
    6jajek
    1szkl maki krupczatki
    1szkl cukru
    troche proszku do pieczenia
    szczypta soli.
    ubic bialka z odrobina soli dodac cukier potem zoltka a na koniec make z proszkiem.
    Po dodaniu maki mieszac lyzka nie mikserem.

    Nasaczenie.
    troche wodki
    zapach migdalowy
    sok z cytryny.
    przegotowana woda

    masa
    6jajek ubic na parze nadal ubijajac dodac 6 lyzek cukru potem zestawic i poczekac az ostygnie dodac zapach moze byc rumowy i do tego 4 kostki margaryny kasi.Mozna dac 3kostki.
    krem naprawde wychodzi pyszny i puszysty.

    mozesz mase podzielic na 2lub 3 czesci jedna biala,druga brazowa(kakao)trzecia rozowa(sok z buraka).Do masy mozesz rowniez dodac kawalki winogrona albo garaletke pokrojaona w kostke.

    Biszkop po upieczeniu wystudzic i zetrzec tarka o drobnych oczkach boki i zostawic "to".
    Biszkopt przekroic na 3czesci nasaczac paczem i smarowac masa.po zrobieniu wszystkiego brzegi takze posmarowac masa i posypac tym startm ciastem.a na wierzchu jakies esy floresy czy truskaweczki czy jakies kolorowe cukiereczki(wiecie o co chodzi nie wiem jak sie to fachowo nazywa).

    Tort jest mega latwy a bardzo dobry zrobilam go sama jak mialam jakies 12lat:tak::-)moja mama
    [*]zawsze piekla ciasta i ja to po niej odzieciczylam
     
  8. anineczka

    anineczka królowa mrówek :P

    U nas dziś eksperyment z tego przepisu:
    Skład:
    3 piersi z kurczaka
    3 duże łyżki mąki pszennej
    3 jajka
    3 duże łyżki majonezu
    3 garście startego żółtego sera
    sól
    pieprz do smaku
    Sposób przyrządzenia:
    Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę - dodać pozostałe składniki, wymieszać, przyprawić i smażyć (na patelnie nakładać łyżką). O wiele wygodniej jest gdy "kotlety" smażą się w dużej ilości oleju, ale tak aby tłuszcz nie przykrywał ich całkowicie . Przepis ten skopiowałam z innej strony internetowej , jego autorka jest pani Anna . Jednakże ja nieco udoskonaliłam po mojemu ten przepis i dodaje tarkowane pieczarki i siekany czosnek .
     
  9. MoKu

    MoKu Fanka BB :)

    U mnie dzisiaj zapiekanka mojego pomysłu: "irlandzkie":-)mięso wołowe mielone podsmażam z pokrojonym drobno porem, wrzucam przyprawy (vegeta, pieprz, papryka słodka i ostra i co mi tam do głowy przyjdzie), pod koniec wciskam tubkę przecieru pomidorowego z Lidla (jest super) i podlewam trochę wodą. Gotuję makaron (albo ziemniaki w mundurkach, które pózniej kroję w talarki), układam wszystko warstwami w żaroodpornym naczyniu, posypuję żółtym serem i do piekarnika...sycące i smaczne:tak:
     
  10. reklama
  11. WolfiA

    WolfiA Lutowa MaMa ''07 i ''09

    Kroję piersi z kurczaka w kostkę, albo w większe kawałki w zależności od potrzeby. Przyprawiam pieprzem i ziołami prowansalskimi, podsmażam na maśle i przekładam do garnka, w którym wcześniej przygotowuje wywar (kostka wołowa, liść laurowy, ziele angielskie). Następnie podsmażam cebulkę pokrojoną w kostkę i dodaję ją do reszty. Wszystko gotuję dłuższą chwilę, a potem zagęszczam odrobinę zasmażką (mąka zarumieniona na maśle). Dodaję odrobinę majeranku, pieprzu, rzadko soli lub vegety, bo i masło i kostka są wystarczająco słone. Gotowe:-)
     
  12. emili78

    emili78 mama czerwcowa 2009

    A moja rodzinka uwielbia Piersi z kurczaka w Cieście synek mówi na nie kotleciki Kasiuni:-D więc tak;3pierśi z kurczaka przekrawamy na pół jak jest gruba w miseczce mieszamy 2łyżki mąki ziemniaczanej 2łyżki musztardy 2jaja 3-4ząbki czosnku zależy jak kto lubi vegety i pieprz i sól nie za dużo zostawiamy to na 2godz ale najlepiej przez noc i smażymy na głębszym tłuszczu chwile przed podaniem z tym ciastem z dwóch stron pyszne :tak:
     

Poleć forum