reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

Temat na forum 'Dzieci urodzone w styczniu 2012' rozpoczęty przez Asteria, 16 Maj 2011.

  1. Asteria

    Asteria Wdrożona(y)

    zepisy:
    1. Naleśniki z kasza gryczaną. str 1
    2. Ciasteczka z musli. str 1
    3. muffinny bananowe str.1
    4. szpinak z tagiatellą str 1
    5. Sosik pomodiorowy i kapusta str 1
    6. Chleb str 1
    7. serniczek na zimno str. 1
    8. koktajl z truskawek i banana str. 1
    9. Babeczki czekoladowe str 2
    10. biszkopt z galaretka str 2
    11. ciasto z sezonowymi owocami str 2
    12. pizzerinki str. 2
    13. ZIEMNIAKI PIECZONE W PIEKARNIKU str. 2
    14. kurczaka w sosie jogurtowo - serowym str. 2
    15 Rogaliki croissant str. 2
    16. zapiekanka ziemniaczana i mięsem mielonym str 3
    17. kurki w smietanie str 3
    18. ciasto kruche ze sliwkami/morelami str 3
    19. Salatka kebab (z kurczakiem) str 3
    20. Salatka kebab (z kurczakiem) str 3
    21. RAFFAELLO str 4
    22. Kurczaczek pod szpinakiem str 5
    23. Nedle ze sliwkami str 5
    24. Puszysto- chrupiące gofry str 5
    25. Pasta kanapkowa z piersi kurczaka str 6
    26. KASZKOWE Z JABŁKAMI str 6
    27. Chatkę Puchatka str 6
    28. oponki str 6
    29. FALE DUNAJU str 7
    30. Dla tych, co lubia sledzie str 7
    31. Nadziewane Pomidory 7
    32.Ciasto na maslance z budyniem str 8
    33. ciasto marcherkowe str 8
    34. carbonara str 8
    35. Makaron serowo-jogurtowy



    Tu będziemy zamieszczać przepisy jakie mamuśki styczniowe gotują:-) ja to mam zawsze problem co na obiad gotować:-) i z mojego sposobu juz wszyscy sie smieje wpisuje w google "coś dobrego na obiad" i zawsze znajde coś fajnego:-) teraz przynajmniej moze wy cos podpowiecie:-)
    ja zacznę wiec!


    Składniki
    Ciasto:
    ok.1i 2/3 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 łyżki oliwy
    Nadzienie:
    1/2 szklanki kaszy gryczanej
    200g sera twarogowego mielonego
    1 cebula
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 jajko
    sól i pieprz cayenne (do smaku)

    oliwa do smażenia


    Kaszę ugotować na sypko.
    W międzyczasie przygotować ciasto, mieszając jajka z z mlekiem przesianą mąką i odrobiną soli. Wyrobić gładkie ciasto, rozrzedzić odrobiną ciepłej wody, dodać oliwę i ponownie wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki
    Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć( ja robie tez skwarki). Wymieszać ugotowaną i wystudzoną kaszę z serem twarogowym i cebulką. Do masy dodać surowe jajko oraz sól i pieprz (do smaku) ja lubie ostro wiec dodaje tez papryki troszkę;). Wszystko wymieszać. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki śmietany. Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem, zwinąć w rulony.
    Przed podaniem podsmazyc
     
    Ostatnia edycja: 27 Październik 2011
  2. PolaNegri

    PolaNegri Fanka BB :)

    Apetycznie brzmią te naleśniki, mniam.
    Nie dawno jadłam u koleżanki ciasteczka z musli, a właściwie batoniki zbożowe. Dzisiaj wyszperałam przepis - teraz tylko zrobić!

    Składniki:

    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    • 250 g płatków owsianych „górskich”,
    • 75 g wiórków kokosowych,
    • 100 g suszonej żurawiny,
    • 125 g mieszanki ziaren pestek sezamu i słonecznika,
    • 125 g orzechów laskowych.

    Nagrzać piekarnik do 130 stopni C. Na dużej patelni podgrzewać mleko, często mieszając, aż zgęstnieje. W tym samym czasie wymieszać pozostałe składniki, zalać podgrzanym mlekiem i staranie wymieszać drewnianą łyżką. Rozprowadzić masę na blasze o wymiarach około 25 x 35 cm, wyrównać powierzchnię. Piec przez godzinę. Po lekkim przestudzeniu pokroić na kwadratowe kawałki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Przepis pochodzi z bloga: Batoniki zbożowe
     
  3. reklama
  4. Asteria

    Asteria Wdrożona(y)

    brzmi smacznie;-) moze w weekend cos wymodze z ciasteczkami:-)
     
  5. aga3004

    aga3004 Fanka BB :)

    Za to ja dziś jadłam muffinny bananowe koleżanki :) Pychotka. Poniżej przepis:

    -75g masła roztopionego
    -250g mąki (czyli 1szklanka i 1/4)
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -0,5 łyżeczki sody,
    -szczypta soli,
    -0,5 łyżeczki cynamonu,
    -0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    -115g cukru (ciut więcej niż pół szklanki),
    -2 duże banany,
    -125ml mleka (1/2 szklanki),
    -10dkg orzechów.

    Mieszamy "mokre" składniki w jednej misce (banany najlepiej rozgnieść widelcem), a "suche" w drugiej misce. Potem łaczymy. Nakładamy do foremek papierowych. Pieczemy 20-25 minut wcześniej rozgrzanym piekarniku do 190stopni.

    Smacznego :)
     
  6. pati...

    pati... Fanka BB :)

    Wy tak tu pysznie slodkosciowo widze.....hm
    To ja podziele sie pysznym przepisem na zdrowy szpinak z tagiatella!!!! Nawet moje dzieci to uwielbiaja, a moj syn nie je zadnych warzyw, wiec na prawde polecam :-)

    makaron tagiatella
    szpinak mrozony siekany
    ser gorgonzola
    czosnek
    oliwa z oliwek
    sol
    smietana kremowa 30%
    pomidorki truskawkowe
    starty parmezan
    (ILOSCI WEDLE UZNANIA)

    czasem dla urozmaicenia mozna dodac pokrojone paluszki krabowe- pychotka

    Na patelni glebszej podsmazyc delikanie czosnek na oliwie, dodac szpinak, ktory na malym ogniu ma sie rozmrozic, jak juz pozbedziemy sie wody ze szpinaku dodajemy ser gorgonzola, deliktnie solimy i na koniec podlewamy smietanka, ktora nada taki slodki posmak..... (jesli dodajemy paluszki krabowe, to podsmazamy je najpierw z czosnkiem, zamiast paluszkow jeszcze innowacja jest podsmazenie paru plasterkow szynki )
    Gotowy szpinak mieszamy w duzej misce z tagiatella, wrzucamy pokrojone na pol pomidorki truskawkowe a na talerzach posypujemy parmezanem.
    Smacznego :-)
     
  7. sarat

    sarat Fanka BB :)

    Ja dzisiaj na obiadek robię standardowe polskie danie. Kotleciki mielone z ziemniaczkami i gotowaną kapustką młodą.
    Poniżej przepisik na pyszny sosik pomodiorowy do powyżeszego dania wg mojej Mamci :) i na kapustkę gotowana wg przepisu mojej kochanej Babci Eli:)) Jak widac nic własnej twórczości hih
    - sosik:
    w malym ganuszku roztapiamy dwie łyzki masła lub margaryny, gdy już będzie roztopione dodajemy trzy łyżki koncentraru pomidorowego. Wszystko mieszamy. W czajniku gotujemy wodę (ok 0,5 litra) zagotowaną wodę dolewamy do masła połaczonego z koncentratem, po czym dodajemy dwie łyżki śmietany kwaśnej. Jeśli robią się grudki to najlepiej rozprawic się z nimi blenderem :) dodajemy wegetę, majeranek i dużo czosnku granulownego bądź świeżo wyciśniętego :) Sosikiem polewamy ziemniaczki mniam:)

    -kapustka:
    młodą kapustkę siatkujemy (kroimi cieniutko jak na łazanki) 1/2 głowki straczy spokojnie :p dodajemy dwie marcheweczki (wciermy na dużych oczkach tarki), następnie kroimy cebulę na małe kostki i równiez dodajemy do kapustki. Wszystko mieszamy i solimy obficie. następnie przesypujemy do garnka i nalewamy wody (niecałe 0,5 listra nie więcej - kapusta ma w sobie duzo soku wiec jak pusci to bedzie i tak duzo wody) gotujemy wszystko do uzyskania mieciutkiej kapustki, która rozpływa się w ustkach :) dodajemy świeżej maggi (listki) i kopeku, doprawiamy pieprzem i wegetą smacznego :*
     
    Ostatnia edycja: 27 Maj 2011
  8. Strzyga

    Strzyga Matka Fanatyczka

    Nie jestem ostatnio w stanie jeść chleba kupowanego w sklepie... W związku z tym:

    szklanka ciepłej wody
    ćwierć kostki drożdży
    pół kilo mąki
    łyżka oleju
    łyżeczka soli
    od serca suszonej bazylii

    Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól, olej i bazylię. Wymieszać. Wsypać mąkę. Wyrabiać dopóki masa nie będzie gładka. Uformować bochenek. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

    Ponoć trzeba najpierw jeszcze odstawić w ciepłe miejsce i dać ciastu wyrosnąć, ale mi się nie chciało czekać. Wyrosło w piekarniku i jest pyszne. Przedwczoraj zjadłam prawie cały bochenek jeszcze gorący i nawet mnie brzuch nie bolał. Dziś już jestem mniej łakoma :) Poczekałam, aż wystygł i zrobiłam kanapki z serem, salami i pomidorem :)
     
  9. Anisia84

    Anisia84 Fanka BB :)

    A ja podam wam przepis na przepyszny serniczek na zimno, ja się nim zajadałam jeszcze przed ciążą ale w ciąży też pewnie będę. Jest zdrowy, bo nie zawiera surowych jajek:)

    Składniki na serniczek:

    - 800 g serka homogenizowanego waniliowego
    - 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
    - 400 ml śmietany 36%
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 ulubione galaretki
    - mogą być dowolne owoce, jeśli ktoś lubi

    Przygotowanie:

    1. Rozrabiamy galaretki. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
    2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
    3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
    4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
    5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
    6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.

    Naprawdę jest przepyszny, polecam:)
     
  10. reklama
  11. Panciona

    Panciona Zaangażowana w BB

    sarat: dzięki za przepis na młodą kapustę! :-) Ostatnio jadłam, bo teściowa zrobiła i tak się zastanawiałam jak się to robi. No to widzę, że jednak z głodu nie umrę :-D
     
  12. x21

    x21 Czekam na tą jedną chwile

    To ja podam przepis na koktajl z truskawek i banana
    Składniki:
    #koło 30dag truskawek
    #2 banany (pokroić w mniejsze kawałki)
    # śmietana 12% (2 łyżki stołowe)
    # 1łyżeczka cukru
    Obmyć truskawki, wrzucić do miseczki najlepiej wysokiej zmiksować blenderem, następnie wrzucić banany, cukier i śmietanę zmiksować. I mamy koktajl aby smakował jeszcze lepiej można go schłodzić w lodówce na 10 15 minut. Smacznego
     

Poleć forum