• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

Moja koleżanka kiedyś robiła, ale niewiem czy takie jak sphinx. Ona kupowała całe jalapeños, wyciagala ze środka wszystko, potem tam ładowala mozzarelle do środka panierowala i smażyla

Wymyśliłam super panierke btw do schabowego cyckow itp

Trzeba zrobić ciasto gęste mąka, jajko, mleko, sól, pieprz, papryka słodka może być też gałka muszkatołowa i to wszystko wymieszać dokładnie (ja wytrząsuje w słoiku żeby grudek nie było) i wykewam na głęboki talerz w to mięso i to mięso do bułki tartej porządnie okleic i jest kozak :) oczywiście masło klarowne do smażenia najlepsze i najsmaczniejsze wychodzi ;) ciasto musi być dość gęste

reklama
Heh dopiero doczytałam :P

Jeżyk ja robię podwójną porcję, bo ta pojedyncza to tylko dla mnie starczy :P
No, ale moje dzieciaki ogólnie mało jedzą więc im po 6 sztuk styka heh.
Zależy też jak grubo pokroisz te leniwce :)

Sałatka gyros
Składniki:
2piersi z kurczaka
Przyprawa kebab-gyros
Kapusta pekińska
Kukurydza
Ogórki konserwowe
Cebula
Majonez
Ketchup

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wlewam trochę oleju i wsypuje przyprawę, wszystko dokładnie mieszam. Wrzucam na patelnie i smaze. Usmazone wrxucam do miski, na to pokrojoną w kostkę cebulę i smaruje majonezem a na to keczup. Następna warstwa to kukurydza i majonez, keczup. Potem pokrojone w plasterki ogórki a na to majonez, keczup. Na wierzch pokrojoną cieniutko pekinke i majonez, keczup. Można wymieszać, można podawać warstwowo. Keczupu i majonezu możecie dawać mniej lub więcej, zależy kto co lubi.
Smacznego :)

Uwielbiam sałatkę gyros, nawet miałam dziś robić, ale stwierdziłam, że jak zrobię to za dużo jej zjem i musiałam sobie odpuścić. Ja jeszcze dodaje do tych składników czerwoną fasolę z puszki.

Jak ktoś lubi czosnek to można zamiast majonezu i keczupu można dodać sos czosnkowy
- jogurt grecki 400ml
- łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (można dać mniej, zależy co kto lubi)
- pieprz

Ja robie jeszcze inaczej.
Kurczaka podsmazam w marynacie z przyprawą kebab gyros, do tego dodaje pokrojoną pekinke, ogórka surowego, pomidora i cebulę i to wszystko mieszam w sosie czosnkowym :-P

reklama
Ja nie lubię tych warstwowych sałatek, musze mieć wszystko od razu wymieszane.
Warstwowe ładnie wyglądają, ale dla mnie są nie praktyczne, bo później muszę na talerzu mieszać :-P

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry