• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

Leniwe

200g białego poltłustego twarogu
1 jajko
1/2 szklanki mąki
Szczypta soli

Twaróg rozgniesc dobrze widelcem i następnie ie wymieszać/zagnieść z żółtkiem, solą, mąka i i ubita pianą z białka.
Następnie na stolicę wysypac mąkę i z ciasta uturlać takiego "wezyka", splaszczyc i pokroić :-)
Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia :-)

Przepis banalnie prosty, a leniwe wychodzą pyszne :-)

reklama
Ciasto na pierogi (jak mi wychodzi to nie ma bata żeby komuś nie wyszło.)

1/2 kg mąki ( ja daje tortowej ale raz dalam pszennej i też wyszły super)
3/4 szklanki przygotowanej wody, tak cieplej jak dasz radę wytrzymać (200-250ml)
5 łyżek oleju
1 jajko
Szczypta soli do smaku.

Wszystko zagniatac aż połączy się w jednolitą masę (a połączy na pewno) i odstawić do miseczki tak na 15 minut i przykryć.

Agulqa ja zawsze rozpuszczam masło na patelni, polewam i dopiero posypuje cukrem, a można też na masełko dodac bułke tartą i na to cukier :)
Kurcze chyba jutro zrobię, bo się napaliłam:-D

Farsz na pierogi ruskie. Na ten przepis na ciasto co podalam wyżej.
Około 15 ziemniaków średnich gotuje.
Pod koniec gotowania podsmazam 1 cebulę drobniutko pokrojoną. Ziemniaki odcedzam, wlewam cebulę z olejem na którym smazylam, 2 kostki twarogu (takie normalnej wielkości) doprawiam Vegeta i pieprzem i duszę, ubijam czy jak to się zwie. Zostawiam do ostygniecia. Można zrobić farsz dzień wcześniej.
Czasami dodaje do farszu pokrojony w kostkę i lekko podsmazony boczek, bo mąż lubi.

Potwierdzam, leniwe tak samo robię - pychota!

Polecam racuchy z Ricottą, no niebo w gębie, dziś na śniadanko były :)
2 jajka zmiksować z cukrem (zależy jaką słodkość lubimy, dałam ok. pół szklanki i były mega słodkie). Dorzucić opakowanie Ricotty, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę (na oko, tak by masa była gęsta i dało się nakładać porcje łyżką) plus kilka łyżek oleju. Usmażyć i zjeść, mniam.

Ciasto na pierogi robię z samej mąki, szczypty soli i gorącej wody. Ostatnio ruskie wyszły obłędnie mięciutkie ;)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry