reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przybieranie 3 miesiecznego dziecka

dariaaak09

Początkująca w BB
Cześć
Ile tygodniowo/ miesięcznie powinno przybierać średnio 3 miesieczne dziecko? Córka ma 14 tygodni.
Ostatnio przybrała 400 g w miesiąc, zjada średnio 650 ml mleka modyfikowanego dobowo. Czy to wystarczający przyrost?

Pozdrawiam

reklama
Średnio 0,5 kg miesięcznie po 3 msc, ale to tylko średnia. Każde dziecko jest inne. Proponuję wrzucić przyrosty w siatkę centylową i zobaczysz czy idzie swoim centylem, jeśli tak to nie ma się czym przejmować :-)

Załączniki

• Screenshot_20250122_130418_Chrome.jpg
    Screenshot_20250122_130418_Chrome.jpg
    263,7 KB · Wyświetleń: 18
Jest w 34 centylu. Zaczęła spadać. Zastanawiam się czy je wystarczajaco.
Średnio 0,5 kg miesięcznie po 3 msc, ale to tylko średnia. Każde dziecko jest inne. Proponuję wrzucić przyrosty w siatkę centylową i zobaczysz czy idzie swoim centylem, jeśli tak to nie ma się czym przejmować :-)

Załączniki

• Screenshot_20250122_184332_Baby+.jpg
    Screenshot_20250122_184332_Baby+.jpg
    45,9 KB · Wyświetleń: 28
Nie wyglada to najgorzej. Tak czy inaczej na siłę nie wmusisz.
Masz rację, ale bardzo mnie to stresuje. Przybrała tylko 400 g w miesiąc. Wygląda ładnie, jest pogodna i rozwija się prawidłowo. Ale czy to normalne że potrafi przspać od 23 do 8 rano ciągiem nie żądając jedzenia?

Masz rację, ale bardzo mnie to stresuje. Przybrała tylko 400 g w miesiąc. Wygląda ładnie, jest pogodna i rozwija się prawidłowo. Ale czy to normalne że potrafi przspać od 23 do 8 rano ciągiem nie żądając jedzenia?
No to próbuj się nie stresować, bo to ostatni powód do stresu przy dziecku. Dla porównania pokażę Ci kawałek mojego syna. Nic mu nie było.
1000025104.jpg

Tak, dziecko moze tyle spać. A potem moze mieć regres i się częściej budzić.

Załączniki

• 1000025104.jpg
    1000025104.jpg
    124,8 KB · Wyświetleń: 12
Moja ma 3,5 mca i przesypia ciągiem od 23 (ostatnie karmienie) do 8, ale w ciągu dnia zjada ładnie i zastanawiam się nad rezygnacją z ostatniego karmienia o 23 (na to karmienie ją wybudzam, żeby nie obudziła się o 3 😅) Twoja siatka centylowa naprawdę nie wygląda najgorzej. Jedzenia na siłę też nie wmusisz. Może spróbuj trochę przesunąć karmienie? Jak ja wychodziłam ze szpitala moje dziecko tylko spało (skraj wcześniactwa) musiałam ją wybudzać na karmienia i było bardzo ciężko. Starałam się np zamiast co 3, karmić co 2,5 godz żeby zjadała trochę więcej bo również stresowała mnie bardzo waga. Nie polecam wybudzania nocnego, bo jak się tak nauczy to będzie później problem. Postaraj się może wcisnąć dodatkowe karmienie w ciągu dnia ?

No to próbuj się nie stresować, bo to ostatni powód do stresu przy dziecku. Dla porównania pokażę Ci kawałek mojego syna. Nic mu nie było.
Zobacz załącznik 1684461

Tak, dziecko moze tyle spać. A potem moze mieć regres i się częściej budzić.
Dziękuję za wsparcie. To moje pierwsze dziecko a ja jestem z tych wszystko przeżywających 🙈

Moja ma 3,5 mca i przesypia ciągiem od 23 (ostatnie karmienie) do 8, ale w ciągu dnia zjada ładnie i zastanawiam się nad rezygnacją z ostatniego karmienia o 23 (na to karmienie ją wybudzam, żeby nie obudziła się o 3 😅) Twoja siatka centylowa naprawdę nie wygląda najgorzej. Jedzenia na siłę też nie wmusisz. Może spróbuj trochę przesunąć karmienie? Jak ja wychodziłam ze szpitala moje dziecko tylko spało (skraj wcześniactwa) musiałam ją wybudzać na karmienia i było bardzo ciężko. Starałam się np zamiast co 3, karmić co 2,5 godz żeby zjadała trochę więcej bo również stresowała mnie bardzo waga. Nie polecam wybudzania nocnego, bo jak się tak nauczy to będzie później problem. Postaraj się może wcisnąć dodatkowe karmienie w ciągu dnia ?
Wiesz mniej więcej ile zjada dobowo? Próbowałam ale ona jak nie chce to nie i koniec placz, odginanie się od butelki.

reklama
Wiesz mniej więcej ile zjada dobowo? Próbowałam ale ona jak nie chce to nie i koniec placz, odginanie się od butelki.
Może po prostu tak ma :-) są dzieci tęższe i drobniejsze, z większym apetytem i mniejszym. Moja zjada ok 1 litra mleka w ciągu 6 karmien w dzień. Robię 175 ml MM (ze 150 wody) Raczej zjada wszystko, chociaż są oczywiście dni kiedy zjada mniej, ale żeby nie było tak różowo mamy inne problemy 😉

Do góry