reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przystanek kulinarny

Natolin a ja kiedyś kupiłam to ciasto w carefourze i mi nie smakowało i to tak że pizza poszłą do kosza. Może akurat źle trafiłam a może nie dla mnie smak.
 
reklama
Sariska to wychodzi duża blacha z piekarnika :)
Ciasto:
1kg mąki, 1/2 litra wody, 20g drożdzy ( 1/5 kostki ), póltora łyżeczki cukru, półtora łyżeczki soli, 50 ml oliwy ( najlepsza z oliwek)
Drożdze rozetrzeć z cukrem, aż powstanie masa, dolewać stopniowo wodę i wsypywać mąkę też stopniowo - wszystko wyrobić. Na końcu dodawać oliwę, im więcej oleju, tym ciasto kruchsze.
Nałozyć składniki wg. gustu. Upiec.

sos do pizzy:
250ml przecieru pomidorowego ( ja dałam pomidorki z puszki rozgniecione), 1 łyżka koncentratu pomidorowego -wymieszać, dosypać zioła prowansalskie, oraz 2 łyżki oliwy wymieszanej z ząbkiem czosnku rozgniecionego . Można dać dwa, jeśli ktoś lubi czosnek.
Smacznego
 
Elusia,dzięki za przepis:tak::*.
Tylko ilość drożdży mnie zdziwiła- że tak mało:confused2:.Ja zazwyczaj stosuję "standardowy" przelicznik,czyli 10g drożdży na 100 g mąki,co wychodzi kostka na kilogram...No,ale ja ciasto zazwyczaj "na oko" robię:-p,no i lubię takie puszyste,wyrośnięte.
 
Skoro jestesmy przty pizzy:
w naszym domu robimy przynajmniej raz w tygodniu, a to dlatego, że nigdzie nie można kupić takiej prawdziwej włoskiej mojej ulubionej z tuczykiem, mniam, :)
Kiedyś pracowałam we Włoszech w pizzerii, stąd sentyment.

Specjalistą od ciasta jest pizzaiolo T :-) jest dobrze poinstruowany :)
1 i 1/3szkl mleka podgrzać do ok 30 C
dodać pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki, 4dkg drożdży, zamieszać odstawić do wyrośnięcia

T czuje się w dziedzinie pizzy miestrzem, więc zaczął do ciasta przesiewać mąkę, faktycznie wyrasta lepsze

Do przesianej maki (3,5szkl) dodać 2 łyżki oliwy, sól/wegetę/paprykę słodką/oregano - jak wyobraźna podsunie oraz wyrośnięte drożdże
Odstawić do wyrośnięcia, na ok 20 min
w tym czasie nagrzać piekarnik - pizza jest najlepsza kiedy się piecze w najwyższej możliwie temp, krótko

W naszym piekarniku grzejemy na 250 C pieczemy 13 min

Z ciasta wychodzi ciasto na 2 pizze.
Na jedną tradycyjnie nakładamy sos/pulpę pomiodorwą potem mozarelle (wg mnie smakuje na pizzy wyśmienicie) potem kawałki tończyka i cebulę pokrojoną w kostkę, aż mi ślinka leci..... :)

A druga wg fantazji, najczęściej wychodzi misz masz - lodówki sprzatanie :)
 
Makuc wrzucam przepis na obiecane łazanki ( wiem że późno).

Składniki:
- makaron świderki albo łazanki ( ja wolę ten pierwszy)
- boczek wędzony ( np 35dag)
- kiełbaska albo mięsko cienko krojone np z łopatki
- kapusta kiszona około pół kilo

Gotuję najpierw kapustę kiszoną do miękkości, w między czasie podsmażam na patelni boczek pokrojony w kostkę drobno + kiełbaska lub mięsko. Po ugotowaniu kapusty siekam ją jeszcze drobniej na desce. Oczywiście wstawiam też makaron do ugotowania. Potem biorę wielką miskę/garnek wsypuję tam to wszystko i mieszam. Przyprawiam trochę pieprzem, vegetą ( chociaż jak jest boczek to trzeba uważać żeby nie przesolić bo boczek słony jest), no i trochę papryki słodkiej i zarazem ostrej. Gotowe.

U mnie w domu zawsze takie łazanki się jadło, nigdy z grzybami tylko właśnie mięsne:-)
 
Od siebie dorzuce co co lazanek zeby najpierw sprawdzić czy kapusta nie jest za kwasna jeśli tak to trzeba ja sparzyc ja robię tylko z mięsem takie u nas w domu sie jadlo
 
reklama
Do góry