• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

Jane za cicho tutaj :( wieje nudami jak diabli wiem że każda ma swoje obowiązki ale my też się martwimy jeśli kogoś długo nie ma ale co zrobisz

a ty kiedy jakiś urlop planujesz??

reklama
liluu wiem... choć ja też często się długo nie odzywam... ale dziś zaległam na kanapie i nic nie robię... więc mam czas na bb:-)

ja mam Wigilię wolną więc 5 dni wolnego na święta:-)

wpadam ja wieczorową porą. u nas cd walki z głodem OLKA. opróżnił już obydwie piersi a spać nie ma ochoty. pewnie nie minie godzina i zacznie się wycie głodowe. ale dziś zakupiłam sztuczne mleczko więc sprobuje go tym nakarmić skoro moje mu nie starcza. chociaż wieczorami będę mu dawać bo co zrobić.

martuś bo dostaniesz po tyłku za te czarne myśli. wszystko będzie ok.

liluu żadnych oznak zbliżającego się porodu?

jane te kilka dni cię nie zbawi więc poczekaj z tabletkami. a skąd pewność że owu nie było. wykres wygląda obiecująco. zaciskam &&&&&&&&&

joanna gratuluję wizyty.

hej..witam sie wieczorowo..i zyczyc milego i owocnego weekendu:-) :-)
u mnie ok..corcie jakies chorobsko rozklada..goraczka kata i sie zacznie...a ja poogladam Rodzinke i mykam spac..:-) bo mam jeszcze fryzjera na 8.jak ja wstane:-(

Jestem dziewczynki :-)

Zninęłam, bo na zakupy pojechaliśmy, a później prosto do mojego podopiecznego i dopiero wróciłam...

Jane poczekaj spokojnie, myslę,że te kilka dni nic nie zmieni w razie czego :*

Co tam u was się działo ??

Rozia jak widzisz cisza jak makiem zasiał :no: Nikogo tu juz prawie ńie ma :confused:
Jedna maja dzieci i pełne ręce roboty inne sie odchudzaja i na sporty chodzą jeszcze inne maja pewnie dość tematów ciazowych bo ile można nas słuchać :-D I tak sie kręci ta karuzela :tak::happy2:

No coś spokojnie się ostatnio zrobiło... Może po świętach się rozkręci :-) Bo teraz to wiesz jak jest :-)

edith...

Zmykam się myć i do spanka, bo zmęczona jestem dzisiejszym dnie... Także kolorowych snów wszystkim życzę :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Agnes - cos dla Ciebie

[h=3]Okresy skoków rozwojowych[/h] [h=4]5 tygodni (wrażenia)[/h] Dziecko zaczyna być bardziej uważne i ”obudzone”, wszystkie zmysły są wrażliwsze niż wcześniej. Od tej pory dziecko słyszy, widzi czuje zapach i smak zupełnie inaczej niż dotąd i to może sie mu wydawać niezrozumiale i przerażające. Jedynym sposobem wyrażenia tego strachu jest krzyk i płacz oraz szukanie bezpieczeństwa w ramionach rodziców.
Nowe umiejętności:

1. Patrzy słucha uważniej i dłużej
  2. Jest bardziej świadome dotyku, zapachów
  3. Uśmiecha sie po raz pierwszy lub częściej niż przedtem
  4. Układ pokarmowy może funkcjonować lepiej np. dziecku odbija sie rzadziej, rzadziej ulewa
  5. Może płakać prawdziwymi łzami po raz pierwszy

[h=4]7-9 tygodni (wzory)[/h] Dziecko w 8 tygodniu zaczyna rozróżniać wzory w dźwiękach, zapachach i smaku. Zauważa też, że jego dłonie należą do niego. Dziecko zaczyna mieć kontrolę nad swoimi ruchami, ale nadal są one nieskoordynowane.

Nowe umiejętności:

• Podnosi głowę
  • Kopie nóżkami i macha raczkami
  • Dotyka przedmiotów
  • Próbuje złapać przedmiot
  • Trzyma przedmiot
  • Patrzy na ludzi wokół
  • Przygląda się twarzom
  • Patrzy na przedmioty, które sie świecą
  • Wydaje krótkie dźwięki i słucha siebie samego
  • Lubi słuchać piosenek

Dziecko w tym czasie może nie chcieć jeść lub odwrotnie - być stale głodnym.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry