• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

Dobry wieczor - ja dopiero teraz bo mialam dzien pelen zalatwiania ale wszystko pozytywnie wiec jest ok :-)
LOSICZKO - tule
AGNES - Anetke tez juz po chorobie takie chyrczenie meczylo ale wreszcie ustapilo - cierpliwosci.
ADA - nabieraj sil

reklama
Witam wieczorowa pora..
U nas dzis bialo..od poludnia padalo no i napadalo :-)
Ja dzis z m mialam troche latania musielismy tez stroj kupic bo gwiazda ma jutro bal w przedszkolu.
A teraz leze z goraczka...znowu..
:-( zimno lepek boli i biore tabletki i zmykam do lozka..
Milej nocki..:-) :-)

Hejka :-)
Ilonka napisalam na g;-).................i o mojej wizycie tez :tak:
Lori no wiesz GRatulacje to zawsze milo skladac :tak:
Marysia fajnie ze wszystko poszlo po twojej mysli :-)
Viola nareszcie koniec zastrzykow :-)
Valky a co u ciebie kochana????;-)
Agnes mowisz ze masz malego smieszka w domu :-D
Joanna zdrowka zycze :-)
DZiama ja tez nadrabiam tak jak ty :-D
Ada :* &&&&&&&&&&&&

Agnes jeżeli gluten wprowadzasz przed wprowadzeniem pokarmów stałych to najlepiej ugotować troszkę kaszki mannej i połączyć z twoim pokarmem. Ekspozycja na gluten trwa 2 miesiące w międzyczasie możesz wprowadzać warzywka i owoce.
My już po ekspozycji glutenu,ale ja nie odmierzałam glutenu, tylko po prostu starałam się codziennie dać coś z glutenem.

[h=3]Ekspozycja na gluten wg polskiego schematu żywienia[/h] Według najnowszych zaleceń żywieniowych opracowanych w naszym kraju: ekspozycja na gluten przedstawia się następująco:

• u dzieci karmionych piersią, gluten wprowadzamy od 5 miesiąca (po ukończeniu 4)
  • u dzieci karmionych sztucznie w 6 miesiącu (po ukończeniu 5)

Podobnie jak wszystkie nowe posiłki uzupełniające, także gluten należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo. To podstawowa i bardzo ważna zasada, która pozwala uważnie obserwować reakcję dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych niepożądanych objawów alergii.

Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.

Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.

[h=3]Jak wprowadzać gluten?[/h]
  • Gluten dodajemy do jednego posiłku w ciągu doby
  • Kaszkę manną zawsze podaje się z czymś, co jest dla niej osłoną, czyli tym, co dziecko jakiś czas już je.
  • U dziecka karmionego modyfikowanym mlekiem daje się kaszki mannej do zupki lub/i deserku (albo mleka).
  • U dzieci karmionych piersią odrobinę kaszki mannej zagotowanej na wodzie dodaje się do odrobiny odciągniętego mleka i podaje się łyżeczką, by nie zaburzać odruchu prawidłowego ssania piersi.
  • Jeśli w diecie dziecka są wprowadzone już inne produkty niż mleko mleko mamy dodajemy kaszkę manną do przecieru jarzynowego np. marchewki czy owocowego, np. startego jabłka, lub do zupki.

Witam z pracy :-p tak napiernicza śniegiem, że jestem w ciężkim szoku :szok::-D

Ilonko dziękujemy za piękne tabelki
:tak:

Monii1988 witaj
:blink:

Violu chyba coś jest teraz z tymi bezobjawowymi chorobami
:tak: właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że mój chrześniak miał 40 stopni gorączki, a nie miał przy tym ani karatu, ani gardło go nie bolało, dosłownie nic… :confused:
Cieszę się, że Antosiowi się polepsza :tak: Ucałuj Go :*

Valkyrie no wreszcie jesteś
:tak:
W pakiecie z mrozem mogę dorzucić tonę śniegu, albo i ze dwie
:-D Tak sypie, że boję się, że mnie zasypie :-) a z pracy to ja rano pojadę chyba 2 godziny, bo zima znowu zaskoczy drogowców :szok:

Katrina hej nocny marku
;-) Co tam słychać u Ciebie? :-)

Dzień doberek ja tez się witam. już od godz jestem w pracy ale najchętniej wróciłabym do łózka... matko jak chce mi się spać:crazy:

edit. widziałyście mój wykres??? no i 14dc czerwono. Vel Ty tez miałaś az takie dziwne akcje? kurde rozumiem nie mieć okresu nawet te52 dni ale żeby mieć taki????

Ostatnia edycja:
reklama
Witam i ja :)
Katrina mało CIę ... pisz, pisz bo Cię z tabelki usunę hihih..... żartuję oczywiście słońce :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) jak Kubuś ????????????????? moze nowe zdjęcie wstawisz :)

Dziama kotek dla mnie to juz czarna magia Twój wykres :szok::szok::szok::szok::szok::szok: coś nie halo jest kurcze.... za długo to trwa ......... :baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

Rozia no , no, no aleś sie rozpisałaś kochana :-p:-p:-p:-p no ale wnioskuję ze Bianka na razie ma w nosie nasz świat :laugh2:

Hahha Dziama u Ciebie czerwono a u mnie taki skok ze hej :szok::szok::szok::szok::szok: strach sie bać hehe !!!!!!!!!!!!!:-D:-D:-D:-D

Milusiego :) :-):-):-):-):-):-):-)

Pamela, Róza, Małami, Losiczka, Jane , Katy, sylwia Roszpunka truskawka hop, hop :-D

Paula pewnie chrapie teraz :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry