Agnes jeżeli gluten wprowadzasz przed wprowadzeniem pokarmów stałych to najlepiej ugotować troszkę kaszki mannej i połączyć z twoim pokarmem. Ekspozycja na gluten trwa 2 miesiące w międzyczasie możesz wprowadzać warzywka i owoce.
My już po ekspozycji glutenu,ale ja nie odmierzałam glutenu, tylko po prostu starałam się codziennie dać coś z glutenem.
[h=3]Ekspozycja na gluten wg polskiego schematu żywienia[/h] Według najnowszych zaleceń żywieniowych opracowanych w naszym kraju: ekspozycja na gluten przedstawia się następująco:
- u dzieci karmionych piersią, gluten wprowadzamy od 5 miesiąca (po ukończeniu 4)
- u dzieci karmionych sztucznie w 6 miesiącu (po ukończeniu 5)
Podobnie jak wszystkie nowe posiłki uzupełniające, także gluten należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo. To podstawowa i bardzo ważna zasada, która pozwala uważnie obserwować reakcję dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych niepożądanych objawów alergii.
Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym
Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.
Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.
[h=3]Jak wprowadzać gluten?[/h]
- Gluten dodajemy do jednego posiłku w ciągu doby
- Kaszkę manną zawsze podaje się z czymś, co jest dla niej osłoną, czyli tym, co dziecko jakiś czas już je.
- U dziecka karmionego modyfikowanym mlekiem daje się kaszki mannej do zupki lub/i deserku (albo mleka).
- U dzieci karmionych piersią odrobinę kaszki mannej zagotowanej na wodzie dodaje się do odrobiny odciągniętego mleka i podaje się łyżeczką, by nie zaburzać odruchu prawidłowego ssania piersi.
- Jeśli w diecie dziecka są wprowadzone już inne produkty niż mleko mleko mamy dodajemy kaszkę manną do przecieru jarzynowego np. marchewki czy owocowego, np. startego jabłka, lub do zupki.