reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

a ja się cieszę bo Mirek nauczył sie spać w łóżeczku ( w ciągu dnia) i jak się budzi to już nie płacze histerycznie tylko się bawi w łóżeczku. NIestety dalej usypiam go na rękach lub przy cycku. Głuszek - ja swojego usypiam wg. patentu mojej siostry - kładę MIrka sobie na kolanach - nogi idą na moje biodra ( ja siedzę nałózu - a więc kręgosłup odpoczywa), głowę mirka kładę na rękach ( lub na poduszeczce - bo czasami nadgarsyki bolą) i telepię nim na boki ( tak jak w kołysce -zawsze skutkuje) - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam.
A więc robi postępy - powolutku.

reklama
Ja nie mam problemow ze spaniem w lozeczku tylko znow z tym ze jak co to nigdzie indziej nie zasnie...nawet na moich rekach....co prawda ostatnio mialam z nia jakies probolemy ale jak napisalam wprowadzilam spowotem zabawy w lozeczku i jest znow super! klade ja do lozeczka daje smoczka- dostaje tylko na drzemki a wczesniej zazwyczaj herbatke ukladam ja odpowiednio i ona poprostu zasypia! spi rowniutka godzine od 10 potem zasypia kolo 14 i spi raz jedna raz dwie roznie.I nie patrze na to czy bylo 1 ziewniecie czy 2...po co...kazde dziecko jest inne...moja trze oczka i wtredy ja wkladam dopiero nawet jak nie ma rtego spojrzenia.jesli mam z nia klopoty to owijam jak na plytce i lekko ruszam ta glowka i juz jest spokuj.i co z tego ze mowia ze do 3 miesiaca...wedlug tego opisu jest wrazliwcem wiec lubi opatulanie itd...co do czasu trez na niego nie patrze bo Judi sama pojekuje po rowniutkoich 4 godzinkach o jedzonko tak samo jak idzie na drzemke wiem dokladnie o ktorej wstanie.wszystko ulozylo sie samo z czasem.jedyny problem ktory znow powstal(wczesniej go niebylo) to to ze musze do niej wstawac w nocy.co prawda tylko raz kolo godziny 4-5 ale jednak...bede wiec musiala wprowadzic ta metode ze smoczkiem:)

a tak wogole to Ewe nie jest z BB tylko ja:)

Mój aniołek sam zasypia w łóżeczku,odkładam ją jak widze że jest zmęczona lub jak mi się wydaje że powinna już być zmęczona ;), czasem potrafi z 20min spokojnie przeleżeć zanim uśnie, a jak się obudzi i nie jest głodna to gada sobie i uśmiecha się do misiów z karuzeli lub zwierzątek z pościeli :).

Moja podobnie, oprócz tych 20 min ;), zasypia najczęsciej w ciągu 5 min :), no chyba ze ma bardzo zły dzien lub przegapiłam moment położenia do łózeczka to wtedy z tym zasypianiem trochę gorzej, ale teraz takie sytuacje są coraz rzadsze :) A to wszystko odkąd zaczełam ja kłaść na brzuszku :D, no a potem jeszcze przełamałam sie i dałam smoka. Tylko z tym smokiem trochę problem, bo mala owszem chętnie go ssie, ale trzeba jej trzymać, bo jej wylatuje - nie umie go ssać odpowiednio, ale teraz tez juz jest jeden kroczek do przodu bo zaczęła sama go sobie trzymać ;D acha i zmieniłam smoka na Nuka, bardziej profilowany niz te z Aventu.

a u mnie zasypianie to zależy od dnia - wczoraj w ogólnie chciała spać w ciągu dnia... cały czas gadałą bawiła się, jadła co 2 godziny a spała wszystkiego 40 minut...
a dzisiaj śpi już 40 minut, ładnie zasnęła sama w łóżeczku
tylko mi nie wychodzi ta kolejność karmienie-zabawa-spanie... bo czasem muszę zrobić karmienie-zabawa-karmienie-spanie, bo jak co 2 godziny to po prostu nie zmieścimy się "czasowo" ;)

no ja to bym chiala,aby sam zasypiala w ciagu dnia,aale nie mona miec szystkiego na raz prawda,dla mnie wazne ze w nocy spi i ja moge sie wyspac ;D

a co do smoczków, to najpierw miała z aventu, potem wziełąm nuka, ale jest za mały czy co...jak go ssie to ma cały kształt smoczka odciśnięty na buźce... więc wróciłam do aventu, ale chyba muszę kupić większy...

moja smoka z avertu nie lubi,bo w sumie jest okragly,a mam taki zwykly wyprofilowany i go sobie ladnie ssa i nie jest z silikonu tylko lateksowy,

reklama
No to prawda ta obramówka ( czy jak to nazwać ::)) z Nuka trochę przyciska, ale za to smoczek sie trzyma ;) :p, podpatrzyłam u A+T smoczek Aluni chyba jeszcze taki sprawdzę bo wydaje sie obramówka większa ( też z Nuka). A moja Agnieszka śpi juz prawie 2 godz :) A co do schematu spanie karmienie zabawa spanie ja też wymiękam i u mnie to wygląda często tak spanie karmienie zabawa karmienie zabawa wyciszjąca spanie :) lub jeśli spala bardzo krótko czyli 30 min jak sie jej zdarza szczególnie popołudniu to nie ma karmienia po spaniu.

Do góry