Antiope
Tak w ramach małego sprostowana;-) jeśli chodzi o ZD to najczęściej jest to zwykły "przypadek" ale nie zawsze bo są aż 3 typy tego zespołu i czasem zdarza się tak że jeden z rodziców jest nosicielem i w tedy urodzenie dziecka pierwszego czy kolejnego z tą wadą genetyczną jest 50/50 Ale nie będziemy się tu teraz rozwodzić na ten temat.
No i nie jest prawdą że ma tu jakiś wpływ wiek matki :-) Coraz częściej odchodzi się od tego, bo dziś wiele kobiet młodych i bardzo młodych rodzi dzieciaczki z zD. Ja osobiście miałam 21 lat jak urodziłam Oliwkę

i mam wiecej kolerzanek w które nie mają jeszcze 30 i też urodziły pociechy z tą wadą. Oczywiście prawdopodobieństwo urodzenia takiego dziecka wraz z wiekiem się zwiększa, ale obecnie jest wiecej kobiet przed 35 rokiem rzycia mających takie dzieciaczki nież po. A wiecie dlaczego?? Dlatego że młodym kobietą w Polsce nie poroponyje się robienia badań prenatalnych. Ze zwykłego USG nieststy lekarz nie rozpozna zD. Maja córka miała do tego jeszcze potęrzną wadę serca i też nikt tego nie widział
O kurcze ale się rozpisałam

chyba już na dziś wystarczy

Pa