reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Rozbieżności w pomiarach biometrycznych

adzwojcik

Aktywna w BB
Witam. Mam pytanko. Wczoraj bylismy na kontroli odnosnie szyjki... poprosilam zeby przy okazji zmierzyć małą... ale ginekolog wpisał źle datę z ostatniej miesiączki - co dopiero zauwazylismy po wyjsciu z gabinetu.. i teraz mnie niepokoją wymiary małej. Bo o ile mowil ze jest wszytsko spoko, to odnosil sie do zlego tygodnia... :/ I tak się teraz zaczęłam zastanawiać, że ta główka jest o wiele mniejsza od reszt ciałka no bo 2 tygodnie to duzo :( Nie mogę znaleźć norm.. i generalnie mnie to wszystko zaczęło bardzo martwić. Myslicie ze jest powód do niepokoju?
U nas jest obecnie 30+3 (dzien dokladny z wczoraj)
Na usg wymiary są takie:
Bpd 7.21 - 28w6d
Fl 5.79 - 30w2d
Ac 24,97 - 29w1d
Hc 26.04 - 28w2d

reklama
Rozwiązanie
To dobrze. Mi ten lekarz prywatny wtedy wytłumaczył że gdyby miało być coś nie tak z tą nożką lub główką to zaraz po połówkowym by już wyszło. Po 30 tc te pomiary nie są już tak wiarygodne bo dziecko jest coraz bardziej ściśnięte i ciężko zmierzyć. Jak lekarz uspokaja to na pewno nie masz się co martwić. Jak mała jest główką w dół to pomiary główki niestety lub stety na tym etapie są już niewiarygodne
Dziękuje. Trochę mnie uspokoilas... a nawet bardzo ;) zobaczymy co za 2 tygodnie wyjdzie... dopilnuje go żeby nic nie pomylił...
To dobrze. Mi ten lekarz prywatny wtedy wytłumaczył że gdyby miało być coś nie tak z tą nożką lub główką to zaraz po połówkowym by już wyszło. Po 30 tc te pomiary nie są już tak wiarygodne bo dziecko jest coraz bardziej ściśnięte i ciężko zmierzyć. Jak lekarz uspokaja to na pewno nie masz się co martwić. Jak mała jest główką w dół to pomiary główki niestety lub stety na tym etapie są już niewiarygodne
Dziękuje. Trochę mnie uspokoilas... a nawet bardzo ;) zobaczymy co za 2 tygodnie wyjdzie... dopilnuje go żeby nic nie pomylił...

Rozwiązanie
reklama
Witam. Mam pytanko. Wczoraj bylismy na kontroli odnosnie szyjki... poprosilam zeby przy okazji zmierzyć małą... ale ginekolog wpisał źle datę z ostatniej miesiączki - co dopiero zauwazylismy po wyjsciu z gabinetu.. i teraz mnie niepokoją wymiary małej. Bo o ile mowil ze jest wszytsko spoko, to odnosil sie do zlego tygodnia... :/ I tak się teraz zaczęłam zastanawiać, że ta główka jest o wiele mniejsza od reszt ciałka no bo 2 tygodnie to duzo :( Nie mogę znaleźć norm.. i generalnie mnie to wszystko zaczęło bardzo martwić. Myslicie ze jest powód do niepokoju?
U nas jest obecnie 30+3 (dzien dokladny z wczoraj)
Na usg wymiary są takie:
Bpd 7.21 - 28w6d
Fl 5.79 - 30w2d
Ac 24,97 - 29w1d
Hc 26.04 - 28w2d
Cześć. Post pisałaś dawno, więc nie wiem czy jeszcze odpiszesz. Czy Twoje dziecko jest zdrowe? Główka podrosła w kolejnych tygodniach? Mi podobna rozbieżność wyszła w 28 tygodniu (główka 2 tyg za mała, brzuszek o tydzień a kość udowa ok) i boję się, że to małogłowie i dziecko bedzie ciężko chore :( zwłaszcza że lekarz powiedział, że trzeba obserwowac dalszy wzrost...

Do góry