reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Kochane, podbijam pytanie, bo jakoś umknęło chyba, a jest dla mnie ważne albowiem waham się nad kupnem Aventu cały czas...Drogi jak skurczybyk, ale jak miałby mi tak pomóc, to może warto?
Pytanie brzmi - ile takiej papki wychodzi z jednego parowania? Da się poczynić "zapas", czy trzeba codziennie parować?

reklama
Podałam czeską kaszkę gryczaną. Wreszcie cos o normalnym smaku. Całkiem słodkie to było, wymieszałam z owockami Ola zjadła chętnie. Dodam jej to na noc zamiast kleiku powinno pomóc na zaparcie. (bo mieliśmy mega mega zastój, wczoraj podałam viburcol i dziś była 3dniowa kupa na całym dziecku)

Kakakarolina- na all kupiłaś tą kaszkę? Która to? ;-) I viburcol na zaparcie? właśnie zaaplikowałam Kackowi, bo mam wrażenie,że od jakichś dwóch tygodni nie może się do końca wykupkać. Zobaczymy czy pomoże. Jeśli tak to- dzięki Ci!

Ewa weź mnie poratuj, jak ty robisz mięcho? parujsze w parowarze tyle ile trza minut, potem do ugotowanej zupki i blenderujesz?

Kroję na małe kawałki. Wrzucam do parowara na 15-20 minut. Zależy od ilości. Potem odlewam wodę, bo jak się z wodą zblenduje, to straszna papka wychodzi. Blenduję i już takie kawałki daję do warzyw. Nie na całkiem gładko, bo my już na małych kawałkach jedziemy.

Czy takie rzadkie zupki sa konieczne?

Aniela rzadkich nie trawi ;) I kaszka, i obiad muszą być mega-gęste :)

MieMie, Aventa na allegro można już za 280 kupić :) Też wydawał mi się drogi, ale przelicz to na słoiczki, albo na Twoją energię, którą musisz poświęcić na ugotowanie (wygotowanie wszystkich wartości z jedzenia) a potem blendowanie. Avent wychodzi tanio :)

O to to. Jak się przeliczy na słoiczki, to się to dość szybko zwraca. No bo ile kosztuje kawałek marchewki czy ziemniaka? Tyle co nic. Odkrajam kawałek z tego, co my jemy na obiad i już.

Pewnie, że można gotować normalnie w garnku albo w nakładce do parowania, ale ja bym w garnku na bank przypaliła, bo to jednak małe ilości, a ja z Frankiem, Drobiną i moją pracą mam czasem taki kołomąt, że ciężko się na minutę do kuchni wyrwać.

Poza tym ja Avent uwielbiam na podróże. Potrzebuję gniazdko i butelkę wody, kupuję lokalne warzywa i już mam obiadek - świeży, pyszny. Nie muszę brać słoików - sklepowych czy swoich. Nie muszę się martwić, czy będzie kuchenka, czy nie.

okazało się że mam sklep bio z kaszkami holle i baby sun 5 min autem ode mnie

Gdzie to?:)

Pytanie brzmi - ile takiej papki wychodzi z jednego parowania? Da się poczynić "zapas", czy trzeba codziennie parować?

Jak dobiję warzyw po czubek, to mi wychodzi dwie porcje w pojemnikach na 220 g - z górką. Jeśli dodać do tego mięso albo ryż, to trzy średnie porcje wyjdą na raz. A jak dziecko je mniej, to wiadomo - na dłużej starczy. No i ja robię bardzo gęste. Jeśli by wodą rozcieńczać, to więcej wyjdzie.
A samo parowanie warzyw trwa 15 minut, więc można jednego dnia poświęcić godzinę, poparować, zmiksować, zamrozić czy zawekować i będzie na dłużej :) Ale ja wstawiam warzywa co drugi dzień. Zanim mi się herbata rano zrobi, to już się parują ;) I są świeże.

gorgusia taką tajną moc viburcolu odkryłam gdy ola była jeszcze maleńka on na zatwierdzenia niby nie jest w dodatku to homeopatyk więc nie wiadomo czy działa ale u nas na 100 % działa już nie raz się tak ratowałam. Kaszki kupiłam w sklepie internetowym wcześniej podawała linka a teraz piszę z tel firma nomina. Kosztują 9 zł są bez mm i bez cukru i na prawdę fajne dobre, dobrej konsystencji jutro ci pokaże chyba że ktos inny podpowie

Ostatnia edycja:
gosia, daj namiary na ten sklep, bo ja muszę kupić tą jaglaną koniecznie:tak:

Dziewczyny już pytałam ale też chyba jakoś nie zagubiło pytanie: czy mogę kaszkę humany ryżową - kukurydzianą zrobić na moim mleku? na opakowaniu jest, że mogę na sojowym, na wodzie i na mm więc chyba na sowim też.

Mi ten kleik ryżowy ładnie gęstnieje na moim mleku, na szybko ściągnęłam 70 ml i dałam dwie łyżki kleiku, niby z proporcji na opakowaniu powinnam dać 100 ml, ale chyba nie muszę się trzymać tego restrykcyjnie?:-D szybko zjadła, nawet mlek nie podgrzewałam tylko prosty z laktatora i daj Bóg:-) żeby dzięki temu nie jadła 3 razy w nocy:-D No i dlatego chce tą jaglaną czy gryczaną bo to zdrowsze niż ten ryż, zresztą już sinlac ma na ryżu.

A ja jeszcze o tego AVENTA chciałam podpytać, bo piszecie, że zwraca się koszt za niego. A na ile on starcza wiekowo dla dziecka? Może podpowiesz Ewa jak u Ciebie się sprawdził?

reklama
karoliana, gdzie kupiłaś gryke, dawaj namiary szybko:-D ja kocham kaszę gryczaną miłością wielką:tak:

Chciałabym w jednym miejscu kupić bezmleczną gryczaną i jaglaną, pomóżcie! ja nie kupuje przez net, nie mam konta na allegro i jestem zielona w tych zakupach!

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry