reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

a ja jak sempe, tyle ze nagotuje i zamroze.. a po roku bedzie jadla co my
no ale ewa mnie zlinczuje bo moja mala dostala polizac lizaka o smaku coca-cola lol!
nie moglam sie powstrzymac a ona tak fajowo lizala :]
no dobra, wiec teraz do rzeczy, moja starsza dziecina ma 9 i pol roku, nie przejada sie slodyczami, woli owoc lub warzywko na przegryzienie, ale nie bronilam nigdy niczego, pozwalalam sprobowac wszystkiego, oczywiscie wszystko pod kontrola :)

reklama
Dziewczyny, a jeśli bym chciała teraz wprowadzić gluten, to co, podaje parę dni, a potem basta i dopiero w 7m warzywa, a po 10 dopiero znów gluten, nie łapie się w tych dietach wszystkich zupełnie.

Lizaka może kiedyś dam, ale takiego z apteki na 100 % nie o smaku coli, bo nawet dorosłemu bym tego nie dała.

Asia, ekspozycja dla dzieci na piersi trwa 2 miesiące. Codziennie podajesz łyżeczkę. Potem możesz już serwować pełne posiłki glutenowe, np. kaszę mannę.

Asia, z tego, co ja się orientuję, to ekspozycję możesz zacząć w 5 albo 6 miesiącu, więc jeszcze sporo czasu jest, ale już można :) Na początku to będzie tylko 1 łyżeczka. Ja dodawałam mannę Nestle do zupki jarzynowej. Przez dwa miesiące. Dopiero potem podajesz pełny posiłek zastępujący mleko. U nas to była kasza manna. Jadł Franek dwie kaszki dziennie - mannę i jakąś bezglutenową (ryżową/kukurydzianą).

ewa, dzięki:tak:, a jeśli bym teraz chciała zacząć ale jeszcze nie dawać warzyw?

Katjusza, nataszka, jesteś tam? jak Wy robicie, bo Wy też planujecie 6 m-cy tylko na piersi.

ja też podłączam się do pytania, bo mój dzieć też piersiowy tylko i planuję wprowadzać warzywka po 6-tym miesiącu. Asia, ale właściwie czemu chcesz wprowadzać teraz gluten? Pytam, bo ja zupełnie jestem zielona w tej kwestii :)

Bo dzieciom cyckowym wprowadza się gluten wcześniej niż tym na mm. Trochę to dziwne bo te na mm już wcinają zupki i jest szansa podać tą łyżeczkę kaszki a te na cycku hmm. Ja bym chyba ugotowała ta łyżeczkę i jednak do butli z mlekiem wieczorem dodała. Tak mi się wydaje że taka ilość jakiś strasznie nie zagęści i spokojnie przez smoczek dwa przejdzie. Wkurzałoby mnie tylko że muszę na ten posiłek ściągać mleko skoro skoro mam je w cyckach :baffled: a drugi pomysł to ugotować tą łyżeczkę manny dodać 30ml mm i zrobić mini posiłek łyżeczkowy wieczorem a po nim cyc :tak:

reklama
A jeśli dziecko nie jest butelkowe to ściągnąć swoje mleko,rozrobić z tą kaszką i podać łyżeczką? A ile tego mleka trzeba ściągnąć na taką jedną łyżeczkę kaszki? Pewnie głupie pytania zadaje ale jestem zielona w tym temacie ;/.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry